Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Διεθνές Συνέδριο Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης

 

Κέρκυρα, 2 -  6 Σεπτεμβρίου 2002
Δελτίο Τύπου


Το θεσμοθετημένο Διεθνές Συνέδριο της Επιτροπής για την Εγγύς Φωτογραμμετρία και τεχνικές Τεχνητής Όρασης [Επιτροπή V] για την τετραετία 2000-2004 θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα, από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2002 και αποτελεί το κεντρικό και μοναδικό παρόμοιο γεγονός υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης ISPRS για την τετραετία αυτή.
Παράλληλα με τις κυρίως Συνεδριακές Εργασίες οργανώνονται :

  • Hμερήσιο σεμινάριο (Δευτέρα 2/9/2002) με θέμα: "Σύγχρονες εξελίξεις στην τρισδιάστατη απόδοση και τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς".
  • Διήμερο συνέδριο (Κυριακή - Δευτέρα 1-2/9/2002) με θέμα: "Η τεχνολογία της Laser σάρωσης στην τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς - Συμπληρώνοντας ή Αντικαθιστώντας την Φωτογραμμετρία?", σε συνδιοργάνωση με την Διεθνή Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας.
  • Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας (31/8 - 2/9/2002)
  • Συμπερασματικά, στην Κέρκυρα, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οργανώνεται μια "γιορτή" της Φωτογραμμετρίας, η οποία ελκύει όλο το ελληνικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον στα θέματα της Εγγύς Φωτογραμμετρίας. Η συμμετοχή αναμένεται να υπερβεί τους 300 συνέδρους και θα τιμήσουν με την παρουσία τους τόσο το 6μελές Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης, όσο και το 10μελές Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας.

 

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη ευκαιρία προβολής της πολύχρονης προσπάθειας των Ελλήνων Φωτογραμμετρών σε ερευνητικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και βιομηχανικό επίπεδο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας.
Οι συνεδριακές εργασίες θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Marbella Corfu Hotel, η δε τελετή της επίσημη έναρξης των εργασιών θα γίνει στο παλιό Φρούριο της πόλης της Κέρκυρας, την Δευτέρα 2/9/2002, στις 8:00 το βράδυ.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του σημαντικού αυτού συνεδρίου, θα παρουσιαστεί στους διακεκριμένους συνέδρους, εκτός προγράμματος, με πρωτοβουλία του  τοπικού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Δήμου Κερκυραίων, η υποψηφιότητα της πόλης μας για την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.  

Η Διεθνής Ένωση Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης (ISPRS)
Ο όρος "Φωτογραμμετρία" εμφανίσθηκε για πρώτη φορά σε δημοσιευμένη εργασία το 1867, όταν ακόμα η τέχνη της φωτογραφίας ήταν στα πρώτα της βήματα.
Σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Ένωσης "Φωτογραμμετρία και Τηλεπισκόπιση είναι η Τέχνη, Επιστήμη και Τεχνολογία της απόκτησης αξιόπιστης πληροφορίας από φωτογραφίες και άλλους δέκτες απεικόνισης, σχετικά με τη Γη και το περιβάλλον της, και άλλα φυσικά αντικείμενα και διαδικασίες, μέσω της απεικόνισης, τεκμηρίωσης, μέτρησης, ανάλυσης και αναπαράστασης.
Το 1910 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φωτογραμμετρίας (ISP), ενώ 70 χρόνια αργότερα, το 1980, η Ένωση άλλαξε το όνομά της στο σημερινό "Διεθνής Ένωση Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης" (ISPRS).
Η Διεθνής Ένωση Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης είναι ένας μη-κυβερνητικός διεθνής οργανισμός, με σκοπό την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας για την προώθηση της γνώσης, της έρευνας, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε θέματα Φωτογραμμετρίας,

Τηλεπισκόπισης, και Συστημάτων Πληροφοριών Χώρου, με στόχο την συνεισφορά στην ευημερία της ανθρωπότητας και την αειφορία του περιβάλλοντος.
Η Διεθνής Ένωση είναι μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική χρήση του Διαστήματος (CUPUOS), της Διεθνούς Επιτροπής Δορυφορικών Συστημάτων παρατήρησης της Γης και έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις με επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών, άλλων διεθνών οργανισμών και του Διεθνούς Οργανισμού Προτυποποίησης (ISO).
Μέλη της Διεθνούς Ένωσης είναι 103 κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα. Κάθε κράτος-μέλος συμμετέχει με την Εθνική του Εταιρεία, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί η Ελληνική Εταιρεία Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης.

Η Επιτροπή V της Διεθνούς Ένωσης (ISPRS Commission V)
Η Επιτροπή V με θεματικό περιεχόμενο "Εγγύς Φωτογραμμετρία και τεχνικές Τεχνητής Όρασης" είναι από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες από τις επτά Επιτροπές της Διεθνούς Ένωσης, καθώς ασχολείται με μια σειρά θέματα όπως :

  • Ανάπτυξη συστημάτων και αλγορίθμων μηχανικής όρασης σε πραγματικό χρόνο
  • Τεχνολογίες μετρολογίας
  • Ανάλυση ψηφιακών εικόνων και τρισδιάστατη μοντελοποίηση
  • Αυτόματη εξαγωγή αντικειμένων από εικόνες
  • Ανάπτυξη διαδικασιών ανάλυσης αλληλουχίας βίντεο-εικόνων
  • Οπτικοποίηση, Εικονική πραγματικότητα, κινούμενη εικόνα
  • Εφαρμογές στην Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Βιομηχανία, Ιατρική, Βιο-μηχανική και Ρομποτική.
Η Ελληνική Εταιρεία Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης φιλοξενεί, για την τετραετία 2000-2004, την Προεδρία της Επιτροπής V της Διεθνούς Ένωσης Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης, με Πρόεδρο τον κ. Πέτρο Πατιά, Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η διάκριση αυτή αποτελεί μοναδική τιμή για τη χώρα μας, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί την Επιτροπή V από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης !

Η Διεθνής Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας (CIPA)
Η Διεθνής Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας είναι μία από τις επιτροπές του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων της Ιστορικών Τόπων (ICOMOS), η οποία ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης.
Κύριος σκοπός της CIPA είναι έρευνα, ανάπτυξη και βελτίωση όλων των μεθόδων αποτύπωσης των μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειδική αναφορά στην Φωτογραμμετρία. Οι μέθοδοι αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην τεκμηρίωση και παρακολούθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συντήρησης, αποκατάστασης και επανάχρησης μνημείων και ιστορικών τόπων, καθώς και στην υποστήριξη της αρχιτεκτονικής, αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας.
H CIPA διοικείται από 10μελές Συμβούλιο, μέλος του οποίου, από Ελληνικής πλευράς, είναι ο κ. Πέτρος Πατιάς, Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

          Ο Πρόεδρος της Επιτροπής V
Της Διεθνούς Ένωσης Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης
     και μέλος του ΔΣ
της Διεθνούς Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας


      Πέτρος Πατιάς
     Καθηγητής ΑΠΘ

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS