Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

 

Η πόλη της Κέρκυρας σας προσφέρει την ευκαιρία να την ταξιδέψετε φεύγοντας μέσα στο χρόνο και στο χώρο της. Επειδή η ιστορία της διαρκεί πολλούς αιώνες, άλλοτε φανερή και άλλοτε απόκρυφη, έχει ετοιμαστεί ένας οδηγός περιήγησης για να σας δώσει ιδέες, να σας συνοδεύσει στην περιπλάνηση και να βοηθήσει στην ανακάλυψη πανέμορφων φυσικών και ιστορικών τόπων.

Ο οδηγός παρέχει τα βασικά στίγματα για να τοποθετήσετε στο μακρύ χρόνο της ιστορίας τα τοπία της πόλης, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα βυζαντινά, τα μεταβυζαντινά και τα νεότερα μνημεία. Ταυτόχρονα προτείνει επιλεγμένες διαδρομές έτσι ώστε πιο οργανωμένα, κατά θεματικές ενότητες, να μπορέσετε να τοποθετήσετε τους διαφορετικούς χώρους της πόλης μέσα στο χρόνο. 

Ο οδηγός δε θέλει να σας υποκαταστήσει, μπορείτε να κάνατε επιμέρους επιλογές στοιχείων και συνδυασμούς διαδρομών μεταξύ τους, ανάλογα με τη διάθεση και τα ενδιαφέροντα σας. Η Κέρκυρα προσφέρει πολλές δυνατότητες εναλλαγών και συνδυασμών. Θαυμάσια μπορείτε να συνδυάσετε πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος διαδρομές με φυσιολατρικές παρεμβολές στο Mon Repos, την Ανάληψη, το Ποντικονήσι, το Βίδο ή με παρεμβολές διαφορετικών ειδών αναψυχής. 

Αν έρχεστε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα προτείνουμε να αρχίσετε την αναγνώριση της πόλης ξεκινώντας από το Παλαιό Λιμάνι. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο θα περάσετε τα ¨Μουράγια¨ και από εκεί περπατώντας, θα φτάσετε στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και θα βρεθείτε στη Σπιανάδα, τη χαρακτηριστική μεγάλη πλατεία της Παλιάς Πόλης. Από εκεί κατηφορίστε προς την Γαρίτσα μένοντας κοντά στη θάλασσα και φτάστε ως τον Ανεμόμυλο. Είναι ένας ευχάριστος περίπατος, γεμάτος αισθητικά πλεονεκτήματα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζετε την εικόνα ορισμένων από τα βασικά διαφορετικά στοιχεία που συγκροτούν την πόλη: τα δύο Φρούρια, μέτωπα της Παλιάς Πόλης, τα Ιστορικά προάστια Γαρίτσα και Ανεμόμυλο. 

Μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας στα αρχαία χρόνια, δίπλα στα αρχαία λιμάνια, ο οδηγός σας δείχνει πού βρίσκονταν. Το πέρασμα από την αρχαία, στη ρωμαϊκή και τη παλαιοβυζαντινή πόλη είναι εύκολο. Όλα αυτά ανακατεύονται με τα νεότερα χρόνια και τις σύγχρονες παρεμβάσεις. 

Αν θέλετε να ξεδιπλώσετε την ιστορία της πόλης προς τα νεότερα χρόνια επισκεφτείτε το εσωτερικό των ιστορικών παλιών προαστίων της: τη Γαρίτσα, το Μαντούκι, το Σαρόκκο (σημερινό κέντρο της πόλης), περπατήστε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

Για τους πιο απαιτητικούς ή εκείνους με ειδικά ενδιαφέροντα υπάρχουν προτάσεις. Αν πάλι δεν σας ικανοποιήσουν, αναζητήστε στοιχεία στον ¨Πρακτικό Οδηγό¨ της πόλης και επεξεργαστείτε τους συνδυασμούς. Η φαντασία η ευαισθησία σας θα σας οδηγήσουν. 

Αν πάλι ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της, μην επιλέξετε το διάστημα 15 Ιουλίου - 15 Αυγούστου. Ελάτε την Ανοιξη, το Φθινόπωρο ακόμη και Χειμώνα. Τότε θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τον πραγματικό ρυθμό της πόλης και των κατοίκων της. 

Πεζοδρομιακά, με αυτοκίνητο, με αμαξάκι, ή ακόμη με πλοιάριο, ή και συνδυασμούς όλων των προηγούμενων, η πόλη της Κέρκυρας προκαλεί να την ανακαλύψετε. Τα φυσικά τοπία της, τους ιστορικούς χώρους, τους φανερούς ή απόκρυφους κώδικες της, τον πολιτισμό της. Όλα σε μια ενότητα και αρμονική συσχέτιση, αποτύπωμα στον χώρο της μακρόχρονης ιστορικής πορείας της. 
Ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε, το ειδικό ενδιαφέρον και την διάθεσή σας, προτείνουμε να επιλέξετε:

Την χαρακτηριστική διαδρομή, για μία πρώτη αναγνώριση των πιο βασικών, από τα διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν την συνολική εικόνα της πόλης, είτε περπατώντας, είτε με αμαξάκι. 

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που περιγράφει την πόλη βόρεια και ανατολικά, από το Παλιό Λιμάνι έως τον Ανεμόμυλο, θα αναγνωρίσετε τα υψηλής αισθητικής αξίας κτιριακά μέτωπα του ιστορικού κέντρου, στα Μουράγια και την Σπιανάδα, τους επιβλητικούς όγκους των δύο Φρουρίων που τα οριοθετούν, την εικόνα των ιστορικών προαστίων ( Γαρίτσα, Ανεμόμυλος ) από την πλευρά της θάλασσας, τον χαρακτηριστικό κόλπο και τα πάρκα της Γαρίτσας, έως την πλαζ του Mon Repos, στην άκρη της κατάφυτης χερσονήσου του Κανονιού. 

Διάρκεια περιήγησης: περπατώντας υπολογίστε 2.00 περίπου με μικρή στάση για καφέ ή αναψυκτικό νωρίς το πρωί ή το σούρουπο. 

Διαδρομές συνολικής αναγνώρισης, που θα σας δώσουν μία πιο ολοκληρωμένη καταγραφή της γενικής εικόνας και του μεγέθους της πόλης. 

Μαντούκι - Μονή Πλατυτέρας 
Προς τα βορειοδυτικά θα φθάσετε μέχρι το Μαντούκι, ιδιόμορφο προάστιο με πολλαπλές χρήσεις στην ιστορία της Κέρκυρας: λιμάνι ψαράδων, περιοχή καμινιών , εμπορίου και βιομηχανίας, χώρος υποδοχής προσφύγων από την Ήπειρο, σύγχρονο λιμάνι. Ζώνη ναυπηγείων και σφαγείων. Το πλούσιο παρελθόν του προσδιορίζει σήμερα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο, αλλά και στο είδος της αναψυχής που συγκεντρώνει. Επισκεφθείτε την Μονή της Πλατυτέρας, έναν σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα, πλουσιότατο σε έργα αγιογραφίας, εικόνων και κειμηλίων. 

Διάρκεια περιήγησης: περπατώντας 1.30 - 2.00 ώρες περίπου, περιλαμβάνεται η επίσκεψη στην Μονή Πλατυτέρας. 

Σαρόκκο - Λ. Αλεξάνδρας - Γαρίτσα 

Προχωρώντας νοτιότερα, θα συναντήσετε το άλλοτε προάστιο του Σαρόκκο και σημερινό κέντρο της ευρύτερης πόλης, περιοχή πάντοτε μοιρασμένη μεταξύ πόλης και εξοχής. Η θέση του, εκτός των τειχών της πόλης, αποτελούσε το τελευταίο πέρασμα για τους χωρικούς πριν μπουν σ’ αυτήν, ενώ μέχρι σήμερα όλοι οι βασικοί οδικοί άξονες του νησιού συγκλίνουν στο Σαρόκκο. Το όνομα του αποτελεί παραφθορά του ονόματος του Αγίου Ρόκκου, προστάτη των κατοίκων από τις επιδημίες της πανούκλας. Συνεχίζοντας νοτιότερα, θα διασχίσετε τον αριστοκρατικό δρόμο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, χαρακτηριστικό της γύρο περιοχής, που οικοδομήθηκε με ανάλογο πνεύμα, μόλις τον προηγούμενο αιώνα. Θα φτάσετε στην Γαρίτσα, προάστιο που συγκεντρώνει ταφικά μνημεία της αρχαιότητας, ίχνη προμαχώνων της νεώτερης πόλης, εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες του 20ου αιώνα , λαχανόκηπους και μικρά, διώροφα ή τριώροφα, σπίτια σε συνεχή κτιριακά μέτωπα, που αναπαράγουν σε ηπιότερη κλίμακα, χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου. 

Διάρκεια περιήγησης: περπατώντας 1.00 ώρα περίπου. 

Κανόνι 

Στα όρια της Γαρίτσας με τον Ανεμόμυλο, ξεκινάει ο δρόμος προς Κανόνι, διασχίζοντας την Παλαιόπολη, την θέση της αρχαίας πόλης. 
Μετά την μεταφορά της πόλης σε άλλη θέση, η περιοχή μεταμορφώθηκε σε εξοχή, γεμάτη μοναστήρια και καλλιέργειες. Τον περασμένο αιώνα η χερσόνησος του Κανονιού, που διατηρούσε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον, δέχτηκε σειρά εξοχικών επαύλεων, ενώ στις μέρες μας η μαζικότερη έκδοση της προηγούμενης λογικής την γέμισε με μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα κατοικιών και πολλά ξενοδοχεία. 

Διάρκεια περιήγησης: Άλλοτε η περιοχή του Κανονιού ήταν ιδανική για περιπάτους και βόλτες με ποδήλατο, σήμερα ιδιαίτερα την τουριστικής αιχμής η περιοχή έχει πολλή κίνηση. Συνήθως η περιήγηση στο Κανόνι συνδυάζεται με την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και την μετάβαση στο Ποντικονήσι με πλοιάριο. Για μια πλήρη περιήγηση όταν η μετακίνηση γίνει με αυτοκίνητο υπολογίστε 3-4 ώρες. 

Φυσιολατρικές διαδρομές 

Φυσιολατρικές διαδρομές, σε δύο διαφορετικού ύφους περιοχές, για να απολαύσετε την φύση σε πολύ καλές της στιγμές, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. 

Η πρώτη διαδρομή περιλαμβάνει την περιήγηση στην ανατολική ζώνη της χερσονήσου του Κανονιού. Αφού επισκεφτείτε το κτήμα Mon Repos , με την πυκνότατη βλάστηση σπάνιων ειδών χλωρίδας και δείτε την ομώνυμη έπαυλη 19ου αιώνα (εξοχική κατοικία αρχικά του Άγγλου Αρμοστή, μετέπειτα της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας, που σήμερα μετατρέπεται σε Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης), ανηφορήστε στον γραφικό δρόμο προς Ανάληψη. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια υπέροχη άποψη της πόλης και των απέναντι ακτών, ενώ σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώσετε ότι ο χρόνος σταμάτησε σε άλλες εποχές. Οι αιωνόβιες ελιές, τα κυπαρίσσια, οι θάμνοι, τα αγριολούλουδα που χαρακτηρίζουν το κερκυραϊκό τοπίο, συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα με φόντο τη θάλασσα. Μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι της Αγ. Μαρίνας στην κορυφή μικρού υψώματος. 

Διάρκεια περιήγησης: Ξεκινώντας τον περίπατο από την είσοδο του Mon Repos πρέπει να διαθέσετε 3 ώρες για πεζοπορία μοιράζοντας το χρόνο στο κτήμα του Mon Repos και τη διαδρομή ως την Αγ. Μαρίνα για να επιστρέψετε στο ίδιο σημείο απ’ το οποίο ξεκινήσατε. 

Η δεύτερη διαδρομή περιλαμβάνει την επίσκεψη στην νησίδα Βίδο ακριβώς απέναντι από το Παλαιό Λιμάνι στης πόλης. Από εκεί, με καΐκι, θα φτάσετε σε 20 λεπτά (συγκοινωνία κάθε 1 ώρα, απόσταση 1 ν.μ.). 

Στο Βίδο , σε τόσο κοντινή απόσταση από την πόλη, θα βρεθείτε μακριά από την κοσμοπολίτικη ζωή της, σε άμεση επαφή με τη φύση. Παραμένει ο ιδανικός τόπος για μια φυγή σε ένα φυσικό περιβάλλον ξεχωριστό που προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση στο πλούσιο δίκτυο μονοπατιών που διαθέτει. Υπάρχουν δύο διαμορφωμένες ακτές για κολύμπι, αναψυκτήριο και εστιατόριο. Από εκεί η θέα προς την Παλιά Πόλη, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, είναι μοναδική. 

Η περιήγηση εμπλουτίζεται με την αναγνώριση αρκετών στοιχείων της ιστορίας του χώρου, όπως είναι ίχνη οχυρώσεων της εποχής των Γάλλων και των Άγγλων, το Σέρβικο Μαυσωλείο στην μνήμη των Σέρβων στρατιωτών που κατέφυγαν εκεί (1915), το κτίριο Διοίκησης και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις φυλακών αρχικά και αργότερα Αναμορφωτηρίου, που λειτούργησαν συνολικά από το 1926 έως το 1976 έχοντας συνδεθεί με την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. 

Διάρκεια περιήγησης: Στο Βίδο αξίζει να αφιερώσετε ένα ολόκληρο πρωινό το λιγότερο 5 - 6 ώρες. 

Τα οχυρωματικά έργα με κορυφαία στοιχεία τους το Παλαιό και Νέο Φρούριο, πέρα από την ιδιαίτερη σημασία τους για την εξέλιξη της πόλης, αποτελούν αυτά καθ’ αυτά αξιόλογα παραδείγματα της στρατιωτικής τέχνης και οικοδομικής τεχνικής της εποχής τους. 
Η Βενετική Δημοκρατία αναθέτοντας την κατασκευή τους σε μερικούς από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς που διέθετε, κατασκεύασε ένα από τελειότερα αμυντικά συγκροτήματα της Μεσογείου. Εφοδιασμένο με πυροβολεία, στρατώνες, διοικητικά κτίρια, αποθήκες, οπλοστάσια, στέρνες και πολλές σήραγγες επικοινωνίας έγινε απόρθητο. 
Το Παλαιό Φρούριο αντιστοιχεί στην Μεσαιωνική Πόλη της Κέρκυρας, που αναπτύχθηκε γύρω από βυζαντινό κάστρο, στις αρχές του 10ου αι. Είναι ο χώρος εκείνος που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μετατροπές στη διάρκεια του χρόνου και προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό οχυρό, αποκόπηκε από την ξηρά με θαλάσσια αμυντική τάφρο, (την contrafossa). 
Η μικρή μεσαιωνική πόλη άδειασε αργά και σταδιακά για να μετατραπεί (στο τέλος του 17ου αι.) σε στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Το Παλαιό Φρούριο στο σύνολό του, όπως σώζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα ξεχωριστό χώρο περιδιάβασης από τους λίγους του είδος του, ενώ παράλληλα φιλοξενεί σειρά μόνιμων και περιοδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Το νέο Φρούριο αντίθετα, κτίστηκε τον 16ο αι. για να υπηρετήσει εξ’ αρχής αμυντικούς σκοπούς. Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την αμυντική τεχνική και αρχιτεκτονική του, προσφέρει πανοραμικές θέες προς την ύπαιθρο, την παλιά Πόλη, τα Ιστορικά Προάστια και τη θάλασσα. 

Νέο Φρούριο 

Στο βορειοδυτικό άκρο της γραφικής γειτονιάς της Τενέδου, εκεί όπου η χαρακτηριστική σκαλινάδα της οδού Σολωμού ενώνεται με την στοά από την Λαϊκή Αγορά και την οδό Σχολεμβούργου, βρίσκεται σήμερα η είσοδος του Νέου Φρούριου και το εκδοτήριο εισιτηρίων. 

Το Νέο Φρούριο, μικρότερο από το Παλαιό, κατασκευάστηκε τον 16ο αι. από τον στρατιωτικό μηχανικό F. Vitelli και είναι αρθρωμένο σε δύο επίπεδα: το χαμηλότερο προστάτευε το λιμάνι και το υψηλότερο την πλευρά της υπαίθρου. 

Από το εκδοτήριο εισιτηρίων και μέχρι το ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, τον προμαχώνα των Επτά Ανέμων, η περιήγηση εξελίσσεται σε έδαφος αρκετά ανηφορικό, μέσα από στοές και θολωτά περάσματα, σε πλούσια εναλλαγή με υπαίθριες διελεύσεις, αποκαλύπτοντας μοναδικές οπτικές της Παλιάς Πόλης, μέχρι την θάλασσα και τα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Λίγο χαμηλότερα του προμαχώνα, βρίσκεται το επιβλητικό πέτρινο κτίριο της Αγγλοκρατίας, που άλλοτε ήταν στρατώνας και σήμερα φιλοξενεί σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων, διαθέτοντας χώρους εκθέσεων και συγκεντρώσεων, πωλητήριο εκδοτικού υλικού (βιβλία, γκραβούρες) και δημοτικό αναψυκτήριο. 
Στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου οργανώνονται συχνά κατά την περίοδο του καλοκαιριού μουσικές, θεατρικές και λαογραφικές εκδηλώσεις. 

Το ανέβασμα στον προμαχώνα, σε υψόμετρο 55μ. από την θάλασσα και η περιήγηση στον σκάρπωνα, περνώντας ανάμεσα από σειρά φρουριακών κατασκευών (πυροβολεία, αποθήκες πυρομαχικών, υδατοδεξαμενές, υπόγειες στοές) ολοκληρώνουν την εικόνα του σημαντικότερου αυτού οχυρωματικού έργου, που μαρτυρεί για όλες τις αμυντικές μεθόδους και οικοδομικές τεχνικές της εποχής του. 
Μην ξεχάσετε να δείτε την εντυπωσιακή κύρια πύλη εισόδου του Φρουρίου με το Βενετικό λιοντάρι που είναι στραμμένη προς το Παλιό Λιμάνι της πόλης. 

Διάρκεια περιήγησης: 1.30 ώρα περίπου

Παλαιό Φρούριο 

Ξεκινήστε από την Σπιανάδα. Είναι ο χώρος απ’ όπου οπωσδήποτε θα περάσετε για να επισκεφθείτε την Παλιά πόλη. 
Η είσοδος του Παλαιού Φρουρίου βρίσκεται κεντρικά απέναντι από το δρόμο που χωρίζει τις δύο πλατείες (Άνω και Κάτω) της Σπιανάδας. 
Πριν από την γέφυρα της θαλάσσιας τάφρου (contrafossa) θα συναντήσετε το εκδοτήριο εισιτηρίων. 

Απέναντι από την contrafossa, προβάλλει επιβλητικά το αμυντικό μέτωπο με τους δύο όμοιους πενταγωνικούς προμαχώνες και η μεγαλοπρεπής κύρια είσοδος του Φρουρίου, στο κέντρο του συνδετικού τείχους (cortina). Η διαμόρφωση αυτή αποτελεί έργο του Μ. Sanmicheli ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και θεωρητικούς του αμυντικού συστήματος των προμαχώνων της εποχής της Αναγέννησης. 

Βασική διαδρομή 

Η περιήγηση ξεκινά από το συγκρότημα της εισόδου. Μετά την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, στα δεξιά της εισόδου και στο πωλητήριο μουσειακού υλικού στα αριστερά, διασχίστε τη δεύτερη γέφυρα (άνυδρης τάφρου) και τις θολωτές στοές - περάσματα, που δημιουργεί το πλινθόκτιστο κτίριο των Αγγλικών Στρατώνων στο ισόγειό του. 
Η βασική διαδρομή περιλαμβάνει την περιμετρική (όπου αυτή είναι συνατή) περιήγηση του Φρουρίου. Διερχόμενη από εκθεσιακούς χώρους και από σημαντικά κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα, εξασφαλίζει την πρόσβαση και επίσκεψη στα διαφορετικά επίπεδα που το συγκροτούν. 

Μπορείτε να ανεβείτε στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, σε έναν από τους δύο οχυρωμένους πύργους (τον Πύργο της Ξηράς). Για να φτάσετε εκεί, θα διασχίσετε τον χώρο που βρισκόταν η περιτειχισμένη Ακρόπολη (Cittadella) της μεσαιωνικής πόλης. 
Η διαδρομή ακολουθεί ανηφορικό έδαφος για μεγάλο μήκος, όμως στο τέλος, θα ανταμειφθείτε με πραγματικά υπέροχες πανοραμικές θέες της πόλης, της ενδοχώρας της, του όρμου της Γαρίτσας και της νησίδας Βίδο με τις απέναντι Ηπειρωτικές και Αλβανικές ακτές. 
Ένας παλιός λιθόστρωτος δρόμος στο κέντρο της βόρειας πλευράς του Φρουρίου σας οδηγεί στην παράκτια περιοχή του τεχνητού λιμανιού του παλαιότατου Μαντρακίου (λιμάνι της μεσαιωνικής πόλης). Μη ξεχάσετε να αναζητήσετε εκεί την πύλη Soranza, μια από τις ωραιότερες πύλες του Παλαιού Φρουρίου. 
Επίσης, απέναντι από το ισόγειο των Αγγλικών Στρατώνων μία υπόγεια διάβαση οδηγεί στο χώρο της άνυδρης τάφρου, όπου και η είσοδος συνεδριακής αίθουσας, που πρόσφατα εγκαταστάθηκε εκεί. 
Οι εναλλαγές υπαίθριων, στεγασμένων και υπόγειων διελεύσεων με θολωτά περάσματα, μέσα από στοές και πύλες, τα διαφορετικά επίπεδα, οι ανηφορικές λιθόστρωτες κλίμακες και οι στενοί δρόμοι, τα ίσια τα οχυρά και τα κτίρια του Παλαιού Φρουρίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους και όχι μόνο για εκείνους που ενδιαφέρονται ειδικά για την ιστορία της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. 

Ενδιαφέρουσες διαδρομές: θα είναι προσπελάσιμες σταδιακά στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης. 

- Επίσκεψη στον προμαχώνα Savorgnan (μιας από τις μεγαλοπρεπέστερες κατασκευές του Π. Φρουρίου, αρχών του 16ου αι.). Η διαδρομή, μετά το συγκρότημα της κυρίας εισόδου, διερχόμενη δίπλα από το σωζόμενο τμήμα της εκκλησίας Madonna del Carmine (Λατινικό Παρεκκλήσι άλλοτε και σήμερα εκθεσιακός χώρος), ανεβαίνει στο εξωτερικό ψηλότερο επίπεδο του προμαχώνα. Συμπληρώνεται με τη διείσδυση στο εσωτερικό του οχυρού, που είναι διαμορφωμένο σε ορόφους και θεμελιωμένο μέσα στη θάλασσα. Περιλαμβάνει τεράστιες θολωτές αίθουσες που επικοινωνούν μεταξύ τους με στοές ανάμεσα στους ογκώδεις τοίχους. Διαμορφωμένες διελεύσεις με ελαφρά κλίση και μαρμάρινες κλίμακες οδηγούν στο χαμηλότερο επίπεδο, όπου και υπάρχει μία θαυμάσια έξοδος προς τη θάλασσα. Από εκεί θα υπάρξει περιήγησης στα χαμηλά παράκτια επίπεδα της θαλάσσιας τάφρου (Contrafossa). 
- Επίσκεψη στον Πύργο της θάλασσας από κλιμακωτή στοά (71 σκαλοπάτια), από όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει από ψηλά την περιοχή του Καβοσίδερο και τη φυσική αγριότητα του τοπίου με τους απόκρημνους βράχους. Η κορυφή αυτή ήταν η πρώτη που οχυρώθηκε σταδιακά και αποτέλεσε τον πυρήνα της αρχικής βυζαντινής πόλης. 
- Μικρή συμπληρωματική διαδρομή στον περιβάλλοντα χώρο ενετικής πυριτιδαποθήκης που βρίσκεται στη δυτική πλευρά, κάτω από τον Πύργο της θάλασσας. 
- Τέλος, συμπληρωματική διαδρομή διερχόμενη από υπόγεια στοά μήκους 25μ., που οδηγεί σε 4 ακτινωτά πυροβολεία (στραμμένα προς την πόλη), που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Πύργο της Ξηράς. 

Στον υπαίθριο χώρο της Versiada οργανώνονται συχνά κατά την περίοδο του καλοκαιριού μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις. 
Μια πλήρης περιήγηση στο Παλαιό Φρούριο διαρκεί γύρω στις 3 ώρες. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την διάθεσή σας επιλέγετε και τον χρόνο παραμονής σας. Για ξεκούραση στο ενδιάμεσο της επίσκεψης, το Παλαιό Φρούριο διαθέτει δύο χώρους αναψυχής σε υπέροχα σημεία. Μπορείτε να τα επιλέξετε και για νυχτερινή έξοδο.Διάρκεια περιήγησης: μια πλήρης περιήγηση διαρκεί 3.00 ώρες περίπου.

Το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας δεν μπορεί να συγκριθεί και να βρεί απόλυτες αναλογίες με καμιά άλλη υστερομεσαιωνική πόλη της Μεσογείου, εξαιτίας της συνθετότητας των πολιτιστικών αξιών που εμπεριέχει. 

Οι πολιτιστικές αξίες που προέκυψαν από την όσμωση δυτικών πολιτισμών με την βυζαντινή παράδοση, διαμόρφωσαν ιδιαιτερότητα που όχι μόνο δεν ταυτίζεται με καμία από τις συνιστώσες της αλλά και δεν επαναλήφθηκε σε κανένα άλλο τόπο. Ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία διαγράφονται με ξεχωριστό τρόπο σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού, στη δομή και μορφή της πόλης στην πνευματική και κοινωνική ζωή. Οι πολιτισμοί της Ανατολής (Βυζάντιο, 337-1267) και της δύσης (Ανδηγαυοί, Βενετοί, Γάλλοι, Άγγλοι 1267-1864) εμπεριέχονται στα τοπικά χαρακτηριστικά, χωρίς να αναγνωρίζονται αυτούσιοι. 

Η ιστορική πόλη μέσα στα τείχη του 16ου αι., κτισμένη στο Β.Α. άκρο χερσονήσου, στο μέσο της ανατολικής ακτής του νησιού μεταξύ των κυρίαρχων όγκων των δύο Φρουρίων, περιορισμένη από γη και θάλασσα, αναγκασμένη να αναπτυχθεί σε ύψος, αποτελεί μέρος της συνολικής εικόνας της πόλης του 19ου αι. και εν μέρει συμπίπτει μαζί της. 

Η αρμονική ένταξη στο φυσικό περιβάλλον, η αίσθηση του μέτρου, η ποικιλία των στοιχείων η απόλυτη ταύτιση του χώρου με τις ανάγκες που το διαμόρφωσαν, ανέδειξαν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο ισορροπημένο, απλό και περιεκτικό, χωρίς εκφραστικές πολυλογίες που προκαλεί για την ανακάλυψή του. 
Η πόλη, άλλοτε ισχυρό οχυρό και λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου της Ανατολικής Μεσογείου, με τα Φρούρια και τις οχυρώσεις συνθέτει ένα ενιαίο σύνολο. Αυτό είναι και το βασικότερο χαρακτηριστικό της. Το να ξεχωρίσουμε τα στοιχεία από το σύνολο, τους αφαιρεί αυτό που πραγματικά τα αξιοποιεί, δηλαδή το προσόν να διαμορφώνουν μια συνέχεια και μια ενότητα. 

Σας προτείνουμε να ταξιδέψετε περπατώντας προς το εσωτερικό της Παλιάς Πόλης, ώστε να την ανακαλύψετε σιγά σιγά μέσα από επιλεγμένες διαδρομές. Η περιήγηση είναι οργανωμένη κατά ενότητες ανάλογα με το χρόνο, τα ενδιαφέροντα και τη διάθεσή σας (πολιτισμός, αναψυχή, αγορά) και επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τους λάτρεις της περιπλάνησης. 

Στους χάρτες υπάρχουν ενδείξεις για τα μνημεία, τα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τα αξιόλογα κτίρια και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. 
Μπορείτε να ρωτήσετε για τη σημασία των αγαλμάτων και το ρόλο εκείνων που αναπαριστούν, για τη σημασία των κτιρίων, για τη σημασία των παλιών ονομάτων των δρόμων. Μπορείτε να αναζητήσετε τις μυστικές αυλές της πόλης που φυλάσσουν ακόμα τους μύθους και μαρτυρούν τα μυστικά των κατοίκων της. 

Τα καντούνια 

Οι δρόμοι της Παλιάς Πόλης, τα καντούνια, σίγουρα είναι πιο παλιοί από τα κτίρια που κτίστηκαν διαχρονικά δεξιά κι αριστερά τους, ακόμη κι από τα παλαιότερα που σώζονται μέχρι σήμερα. 
Τα καντούνια ενώνουν και χωρίζουν τα διαφορετικά μέρη της πόλης, οδηγούν έξω από αυτήν, τη συνδέουν με μέρη που ήταν κατά κάποιο τρόπο απαγορευμένα άλλοτε (όπως και τα Φρούρια εξαιτίας της ειδικής τους λειτουργίας) κι αποτελούν σύστημα επικοινωνίας και μνήμης που μεταφέρει την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας που δίνει σε όλους η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. 

Δύο κύριοι δρόμοι εξασφαλίζουν την επικοινωνία από το Παλαιό Φρούριο (όπου βρίσκονταν και η μεσαιωνική πόλη) με την εξοχή και το λιμάνι, σε αντίστοιχα με τις κύριες πύλες των τειχών. Σήμερα σώζεται μόνο η πύλη της Σπηλιάς. Οι βασικοί αυτοί άξονες συμπληρώνονταν από περιμετρικές διαδρομές και δευτερεύουσες συνδέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. 
Γύρο από τους βασικούς άξονες συγκεντρώθηκε το εμπόριο και άλλες αστικές λειτουργίες επικοινωνίας, με αποκορύφωμα την εγκατάσταση των αρχών και τις λατρευτικές εκδηλώσεις την εποχή των Βενετών. 

Οι διαδρομές 

Οι επιλεγμένες διαδρομές αναφέρονται σε δευτερεύοντες κυρίως δρόμους (τοπικής σημασίας) που εξασφάλιζαν τη σύνδεση των διαφορετικών (αρχικά ανεξάρτητων) συνοικιών της πόλης που διατηρούν μέχρι σήμερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους ενοτήτων του Ιστορικού Κέντρου. Οι Δρόμοι ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους, συχνά ανηφορικοί με σκάλες, ράμπες και θολωτά περάσματα. 

Στις διαδρομές αυτές μπορείτε να συναντήσετε επιβλητικά αρχοντικά πλάι στην ανώνυμη αρχιτεκτονική, γοητευτικές εκκλησίες με τα ψηλά καμπαναριά τους, αυστηρά επίσημα κτίρια όπως και μεταγενέστερα νεοκλασικά κτίρια, αστικά ή δημοσίου χαρακτήρα, φυσικοί ακόλουθοι των προηγουμένων μορφών, πλατείες - πλατώματα σε μια εντυπωσιακή διαδοχή ‘ανοιχτών’ χώρων. 

Κεντρική Περιοχή, η καρδιά του Ιστορικού Κέντρου 

Συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες της Παλιάς Πόλης. Οι διαδρομές ακολουθούν τους κύριους δρόμους και άλλους μικρότερους εξασφαλίζοντας την επίσκεψη στους ελεύθερους χώρους, Σπιανάδα - Λιστόν - Πλατεία Δημαρχείου - Πλατεία Ηρώων και Πλακάδα του Αγίου, το αρχικό εμπορικό κέντρο μεταξύ της Πλατείας Βραχλιώτη και των οδών Νικ. Θεοτόκη, Ευγ. Βουλγάρεως και Μ. Θεοτόκη και τα σημαντικά μνημεία του Ιστορικού Κέντρου, που μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε με τη βοήθεια του χάρτη. 

Με τις επιλεγμένες διαδρομές σχηματίζετε σταδιακά την αίσθηση του δομημένου χώρου που είναι γεμάτη από αισθητικά πλεονεκτήματα. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι με τις μεταβαλλόμενες αναλογίες του πλάτους και του ύψους των κτιρίων που τους πλαισιώνουν, με τις διαφοροποιήσεις στην αρχιτεκτονική μορφολογία και κυρίως με την ποικιλία των στοών και των απλών τοξοστοιχιών που τους χαρακτηρίζουν, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν πληθώρα σύγχρονων εξυπηρετήσεων πόλης, εμπορίου και αναψυχής. 

Διάρκεια περιήγησης: 2.30 - 3 ώρες με επισκέψεις στις σημαντικές εκκλησίες. 

Η σημερινή πλατεία Δημαρχείου, άλλοτε della Loggia ή del Teatro, κοινωνικό κέντρο της εποχής των Βενετών (17ος -18ος αι.) έκφρασε συμβολικά την αριστοκρατία και την άρχουσα Βενετική Διοίκηση. Σήμερα πλαισιώνεται από το κτίριο που στεγάζεται το Δημαρχείο, άλλοτε Στοά των Ευγενών ή μετέπειτα Θέατρο, την Καθολική Μητρόπολη και την κατοικία του Λατίνου Αρχιεπισκόπου, σημερινή Τράπεζα Ελλάδος. 

Οι σημερινές πλατείες Ηρώων και Πλακάδα του Αγίου, άλλοτε των Στερνών ή del Banco, αποτέλεσαν κοινωνικό κέντρο που συγκέντρωνε σύμβολα της Ορθοδοξίας αρχικά (16ος - 17ος αι. ) και αργότερα έκφρασε παράλληλα την ανερχόμενη αστική τάξη (18ος - 19ος αι.) Μπροστά στην ιερότερη εκκλησία της πόλης τον Αγ. Σπυρίδωνα, βρίσκονται άλλες δύο εκκλησίες η Παναγία των Ξένων ή απλά Κυρά Φανερωμένη και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η πρώτη τράπεζα της Ελλάδας και ορισμένα μεγαλοαστικά μέγαρα του 19ου αι.. 

Η κεντρική περιοχή συμπληρώνεται τον 19ο αιώνα από έναν ακόμη χώρο περιπάτου, κοινωνικής αίγλης και υπαίθριων εκδηλώσεων, όταν η Σπιανάδα, παλαιότερα επί Βενετών κενή για αμυντικούς λόγους, παύει να εξυπηρετεί αυτούς τους αρχικούς σκοπούς που την δημιούργησαν. 
Την εποχή των Γάλλων αρχίζει η ανοικοδόμηση του Λιστόν, στο μέτωπο της Κάτω Πλατείας, ενώ αργότερα οι Άγγλοι με την ανοικοδόμηση του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και τις διαμορφώσεις την Σπιανάδα σε πνεύμονα αναπνοής της ασφυκτικά πυκνοκατοικημένες τότε πόλης. 

Διαδρομές περιήγησης στις άλλες διακριτές ενότητες του Ιστορικού Κέντρου 

Οι επιλεγμένες διαδρομές αναφέρονται σε δευτερεύοντες κυρίώς δρόμους (τοπικής σημασίας) εξασφάλιζαν τη σύνδεση των διαφορετικών (αρχικά ανεξάρτητων) συνοικιών της πόλης που διατηρούν μέχρι σήμερα ενδιαφέρονται χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους ενοτήτων του Ιστορικού Κέντρου. Οι δρόμοι ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους, συχνά ανηφορικοί με σκάλες και ράμπες και θολωτά περάσματα. 

Στις διαδρομές αυτές μπορείτε να συναντήσετε επιβλητικά αρχοντικά πλάι στην ανώνυμη αρχιτεκτονική, γοητευτικές εκκλησίες με τα ψηλά καμπαναριά τους, αυστηρά επίσημα κτίρια όπως και μεταγενέστερα νεοκλασικά κτίρια, αστικά ή δημοσίου χαρακτήρα, φυσικοί ακόλουθοι των προηγουμένων μορφών, πλατείες - πλατώματα σε εντυπωσιακή διαδοχή ‘ανοιχτών’ και ‘κλειστών’ χώρων. 

Καμπιέλλο, Κοφινέτα, Αγ. Απόστολοι, Αγ. Πατέρες 

Αν η Κεντρική περιοχή είναι η καρδιά του Ιστορικού κέντρου, το Καμπιέλλο είναι σίγουρα η ψυχή του. 

Μια από της παλαιότερες συνοικίες της Παλιάς Πόλης, που υπήρχε και πριν την περιτοίχισή της. Περιοχή κτισμένη σε ύψωμα που παρουσιάζει βασικά αμυντικά χαρακτηριστικά. Θα σας οδηγήσουν σκαλιά , στενοί ανηφορικοί δρόμοι και πλατώματα και θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε παλιά γοτθικά τόξα ενσωματωμένα στους τοίχους των σπιτιών, κεφάλια ανάγλυφα που τα λένε ‘μόρους’, σπίτια ατόφια ή σχεδόν της Ενετοκρατίας, ατελείωτες λαϊκές πολυκατοικίες περασμένων εποχών, εσωτερικές αυλές με πηγάδια, λαξεμένες πόρτες και υπέροχες εκκλησίες. Επιμένετε σε αυτές τις τελευταίες αφού υπήρξαν κέντρα της ενορίας τους, τόπος συνάντησης της αριστοκρατίας, τόπος επίδειξης πλούτου και ευλάβιας και τρόπος έκφρασης της ετερότητας. 

Επιχειρείστε το κατέβασμα προς τα Μουράγια, οι οπτικές φυγές προς τη θάλασσα είναι μαγευτικές. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την ομορφότερη μικρή πλατεία της Παλιάς Πόλης, την πλατεία της Κρεμαστής γύρο από την ομώνυμη εκκλησία, που θυμίζει μικρό ‘Campo Veneziano”.

Στους Αγ. Αποστόλους, μικρότερη συνοικία, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε μια ακόμη μικρή πλατεία που πλαισιώνεται από αξιόλογα κτίρια Αγγλοκρατίας δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. 

Στους Αγ. Πατέρες το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ο παράλληλος δρόμος της Ν. Θεοτόκη, η οδός Κοττάρδου και η ομώνυμη εκκλησία που έχει μετατραπεί σε μουσείο. 

Στη γειτονιά της Κοφινέτας ο φοίνικας θα σας θυμίσει πόλη της Ν. Γαλλίας. Φυτεύτηκε εκεί την εποχή που η Κέρκυρα παύοντας να είναι πρωτεύουσα κράτους, μετατρέπεται ηθελημένα σε πόλη αναψυχής. 

Διάρκεια περιήγησης : για μια πλήρη περιήγηση στην περιοχή που περιλαμβάνει επισκέψεις στις σημαντικές εκκλησίες και μουσεία πρέπει να υπολογίσετε 5 - 6 ώρες. Ανάλογα με την διάθεση και τα ενδιαφέροντά σας μπορείτε να μειώσετε το χρόνο παραμονής σας επιλέγοντας κάποιες μόνο από τις διαδρομές που σας προτείνονται. 

Πόρτα Ρεμούντα, Αγ. Αθανάσιος, Τένεδος, Εβραϊκή 

Η πόρτα Ρεμούντα, περιοχή κτισμένη σε ύψωμα που κατηφορίζει προς την πλατεία Δημαρχείου, διακρίνεται περισσότερο από κάθε άλλη συνοικία για την κανονικότητα στη δομή της. Χαρακτηριστικοί δρόμοι της περιοχής είναι το ‘Πλατύ Καντούνι’ και η Γκίλφορδ βασικός δρόμος για την οργάνωση της Παλιάς Πόλης. Σ’ αυτούς αλλά και σε άλλους μικρότερους θα συναντήσετε αρχοντικά της Βενετοκρατίας, μέγαρα του 19ου αι. και επιβλητικά Δημόσια Κτίρια, όπως η Ιόνιος Βουλή και η Ιόνιος Ακαδημία. 

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την μικρή γραφική γειτονιά της Τενέδου. Κατηφορίζοντας από την συνοικία του Αγ. Αθανασίου θα σας οδηγήσει εκεί η οδός Σχολεμβούργου, δρόμος στα όρια της Παλιάς Πόλης, δίπλα στο Νέο Φρούριο. 

Η εβραϊκή ή αλλιώς Οβριακή, ήταν το παλιό γκέτο των Εβραίων. Θα συναντήσετε εκτός από την Συναγωγή, λίγα αρχοντικά, πολλές λαϊκές κατοικίες και ενδιαφέρουσες εκκλησίες. 
Η γειτονιά παρουσιάζει ιδιαίτερη ζωντάνια συγκεντρώνοντας σήμερα τουριστικό και ειδικό εμπόριο, ενώ εμφανή παραμένουν μέχρι σήμερα τα πλήγματα των βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. 

Διάρκεια περιήγησης : 2 - 2.30 ώρες για μια πλήρη περιήγηση. 

Περιμετρικές διαδρομές 

Στα όρια της πόλης με την θάλασσα, δίπλα τους, με τα Φρούρια και τα ίχνη των τειχών που άλλοτε την περιόριζαν, αναπτύσσονται οι περιμετρικές διαδρομές, αναδεικνύοντας την πλούσια εναλλαγή των διαφορετικών χαρακτηριστικών στοιχείων της. Οι περιμετρικές διαδρομές αποτελούνται από την βασική διαδρομή που είναι κυρίως παραθαλάσσια και την δευτερεύουσα στο εσωτερικό της πόλης κατά μήκος της παλιάς περιτείχισης. 
Το παλιό Λιμάνι και η Πύλη της Σπηλιάς, τα Μουράγια, το Φαληράκι, η Σπιανάδα με το Παλαιό Φρούριο και τα απέναντι κτιριακά μέτωπα, η Ιόνιος Ακαδημία, το Γυμναστήριο, η Λαϊκή Αγορά, το επιβλητικό Νέο Φρούριο συνθέτουν μία μοναδική αναγνωριστική περιήγηση, που πολύ εύκολα και ευχάριστα μπορεί να περπατηθεί. 

Η διαφορετικότητα των χώρων, οι εναλλαγές του φυσικού τοπίου με το δομημένο, η αντίθεση και παράλληλη συμπληρωματικότητα των αισθήσεων που δημιουργούνται σε αυτήν την σε απόσταση αναπνοής από την ‘βοή της πόλης’ περιήγηση εφοδιάζουν την προσωπική εμπειρία του κάθε επισκέπτη με μοναδικότητα και πρωτοτυπία. Για τον καθένα η πόλη προκύπτει διαφορετική. 

Διάρκεια περιήγησης : περπατώντας υπολογίστε 0.30 - 45’ λεπτά την κάθε διαδρομή (βασική - δευτερεύουσα) με μικρή στάση για καφέ ή αναψυκτικό. 

Διαδρομές για αγορά και αναψυχή 

Οι πιο ανάλαφρες διαθέσεις του επισκέπτη, για αγορά ή αναψυχή, μπορούν εύκολα και ευχάριστα να εκτονωθούν στην Παλιά Πόλη, χωρίς ταλαιπωρία, κυκλοφοριακά προβλήματα και άγχος, αφού όλα προσεγγίζονται περπατώντας. 

Για αγορές, περιπλανηθείτε στους χαρακτηριστικούς εμπορικούς δρόμους της κεντρικής περιοχής με τις στοές και θα βρείτε πληθώρα καταστημάτων με ρούχα, παπούτσια, δερμάτινα είδη, κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με βιβλία και δίσκους και πολλά άλλα, που καλύπτουν μεγάλο φάσμα επιλογών, από την πιο απλή έως και την πιο απαιτητική καταναλωτική διάθεση. 

Περάστε από την Εβραϊκή, που συγκεντρώνει μέχρι σήμερα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εμπόριο, απευθυνόμενο τόσο στην αστική, όσο και στην αγροτική ζωή. Καταστήματα με εργαλεία και ξύλινα ή μεταλλικά είδη για το σπίτι, ή τον κήπο, συχνά χειροποίητα, σε διασπορά με εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας , με καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και υφασμάτων διατηρούν αρκετά πειστικά τον παλαιότερο χαρακτήρα της περιοχής, ως ενδιάμεσης μεταξύ πόλης και υπαίθρου. 

Η αναψυχή, εκτός από τους απολαυστικούς περιπάτους στην Σπιανάδα και τους περιμετρικούς της δρόμους, που διαθέτουν πληθώρα καφενείων, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων είναι πολύ απλό να αναζητηθεί, με πολλές μορφές και για όλες τις ώρες, στους γραφικούς δρόμους της παλιάς πόλης, στις μικρές πλατείες και τα πλατώματα, σε ανοιχτούς ή σε κλειστούς χώρους, που συνδυάζουν την οπτική ευχαρίστηση με την γευστική. 

Το καλοκαίρι, μπορείτε να κολυμπήσετε στην Κόντρα Φόσσα προς τον ΝΑΟΚ ή στα Λουτρά του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι και οπωσδήποτε θα συναντήσετε κάποιο μικρό εστιατόριο ή καφενείο να σας περιμένει. 

Όλα στην Κέρκυρα συνδυάζονται εύκολα, ο τόπος έχει αργούς ρυθμούς, χαρίζει ηρεμία, ομορφιά και απόλαυση. 

Διάρκεια περιήγησης : ο χρόνος που διαθέσετε εξαρτάται από τη διάθεση και τα ενδιαφέροντά σας. 

Ιερός Ναός Ιάσονος και Σωσίπατρου περί το 1000 

Το σημαντικότερο μνημείο της μέσης Βυζαντινής περιόδου (καθολικό Μονής στα μεταβυζαντινά χρόνια). Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα δικίονου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού (ορθογώνιας εκκλησίας με τρούλο) και ένας από τους καλύτερα σωζόμενους ναούς αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Ο συνηθισμένος τύπος Ναού κατά τους 11ο - 14ο αι. παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο μνημείο μερικές ιδιομορφίες. Οι τρεις αψίδες που προεξέχουν ανατολικά δεν έχουν το ίδιο σχήμα. Το τρίβηλο με το οποίο ο νάρθηκας επικοινωνεί με τον κεντρικό χώρο αποτελεί παλαιοχριστιανική επιβίωση. Ο οκτάπλευρος τρούλος μετασκευασμένος τον 17ο αι. παρουσιάζει στις ακτές του εσοχές με ενδομημένους κιονίσκους. 
Ο ναός είναι κτισμένος χαμηλά με μεγάλους πωρόλιθους από τα ερείπια της αρχαίας πόλης και ψηλότερα με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής (ορθογώνιοι λίθοι που περικλείονται από σειρές πλίνθων). Στους οριζόντιους αρμούς παρεμβάλλονται οδοντωτές ταινίες ενώ στους κάθετους τούβλα λαξευμένα με κουφικά γράμματα, αποτελώντας μέρος της πλουσιότατης κεραμοπλαστικής διακόσμησης. 
Το κτιστό μπαρόκ τέμπλο (18ος αι.) μορφούμενο από κυματιστή επιφάνεια με ελλειπτικά στοιχεία και τμήματα ορθομαρμάρωσης, φέρει αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες. Οι δύο μεγάλες φορητές εικόνες των εφέστιων αγίων ανήκουν στον Ε. Τζάννε. Τα σωζόμενα σπαράγματα τοιχογραφιών ανάγονται στους 11ο και 14ο αι. Εξωτερικά το προόκτισμα στη Β.Δ. γωνία, ανήκει στην μεταβυζαντινή περίοδο και χρησιμοποιείται ως κατοικία του ιερέα. 

Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων. Μεταξύ 5ου - 6ου αι. 

Παλαιοχριστιανικό μνημείο, σε άμεση γειτνίαση στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος Γοργούς. Τρίκλιτη βασιλική, περιορίστηκε στα μεταβυζαντινά στο μεσαίο κλίτος, που αποτελεί και το σημερινό καθολικό γυναικείας μονής. Χαρακτηριστικό της παλαιοχριστιανικής φάσης είναι η ημικυκλική αψίδα με βαθμιδωτή στέγη και τρίβολο τοξωτό παράθυρο με βαριές αναλογίες. 
Μετατροπή της Εκκλησίας σε μονή, που πραγματοποιήθηκε πιθανότατα τον 16ο αι. με ελεύθερη τετραγωνική μοναστηριακή αυλή (σύμφωνα με το τυπικό των καθολικών συγκροτημάτων). Η αυλή πλαισιώνεται με τοξοστοιχία αναγεννησιακής μορφολογίας σε δύο ορόφους στις τρεις πλευρές, ενώ η τλεταρτη συντίθεται από το καθολικό και το κωδωνοστάσιο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της όλης μορφολογίας αποτελεί η ύπαρξη δύο πύργων οχυρωματικού χαρακτήρα του συγκροτήματος . Η διαπίστωση τρίκλιτης φάσης αποδεικνύεται σήμερα στο εσωτερικό του ναού από την ύπαρξη σφραγισμένων τοξοστοιχιών. 

Βασιλική του Ιοβιανού και Περιβάλλων χώρος. 5ος αι. 

Το σημαντικότερο μνημείο Παλαιοχριστιανικής περιόδου. Πεντάκλιτη ή τρίκλιτη βασιλική, οικοδομημένη πάνω σε ερείπια Ρωμαϊκής Αγοράς, με εξέχον εγκάρσιο κλίτος, μια ημικυκλική αψίδα, δύο νάρθηκες και προκτίσματα. Περιορίστηκε τη μεσοβυζαντινή περίοδο στο μεσαίο κλίτος. Επεμβάσεις τον 16ο και 17ο αι. Η μακρόχρονη πορεία του μνημείου όπως διαπιστώνεται από τη σωρεία επάλληλων ορατών μέχρι σήμερα επεμβάσεων, αλλά και η σύνδεση του ως ‘Μεγάλης Εκκλησίας’ με την Παλαιόπολη, προσδιορίζουν την ιδιαίτερη σημασία του μνημείου. Παναγία Νερατζίχα. 11-12ος αι. 

Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Αγ. Θεοδώρων. Πύργος των αρχαίων τειχών που μετατράπηκε σε ναό. Σώζεται μόνο ο βόρειος τοίχος. Η βυζαντινή προσθήκη στο αρχαίο τείχος είναι κτισμένη με αμελή πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία, με χαρακτηριστικά τρία τοξωτά αψιδώματα. 

Μονή Παντοκράτορα στο Ποντικονήσι. 11-12ος αι. 

Δικιόνιος εγγεγραμμένος σταυροειδής Ναός (καθολικό της Μονής) με πλάγιες κόγχες (τρίκογχο κτίσμα), με τρίπλευρη αψίδα ιερού και μικρό τρούλο που στηρίζεται σε οκτάπλευρο τύμπανο. Μεσοβυζαντινά γλυπτά είναι εντοιχισμένα στην τοιχοποιία, την οποία κρύβουν μεταγενέστερα κονιάματα. 

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS