Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Λύσεις για το παρόν
Αισιοδοξία για το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου

Κέρκυρα, 6 Μαρτίου 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

  • Το Πανεπιστήμιο μέσα στην πόλη
  • Ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής
  • Αυτονόμηση αλλά και ομόνοια και ομοψυχία

Τις δικές του ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και για την ανάπτυξη και την προοπτική του έδωσε στη δημοσιότητα το τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολυμελούς Αντιπροσωπείας του, του κορυφαίου Οργάνου του, στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα αυτό που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, το ίδιο το Ίδρυμα αλλά και όλους τους αρμόδιους και μη φορείς.

Οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο που παρατίθεται αυτούσιο στη συνέχεια, συνοψίζονται στα εξής:

  • Χωροθέτηση κτιριακών εγκαταστάσεων
Μέσα στην πόλη και συγκεκριμένα στην περιοχή που οριοθετείται από την οδό Αβραμίου, το κτίριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, το δρόμο του ΙΚΑ, την παραλιακή λεωφόρο και τη Τάφρου του Νέου Φρουρίου.
  • Κτιριακό

Ανέγερση δυο νέων κτιρίων συνολικού εμβαδού 8.500 τ.μ σε αντίστοιχα οικόπεδα που βρίσκονται στην προαναφερθείσα περιοχή. Οι σχετικές πιστώσεις για την κατασκευή τους , ύψους 5 δις δρχ περίπου, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

  • Aνάπτυξη

΄Ιδρυση δύο νέων Τμημάτων εκ των οποίων το ένα πρέπει να ανήκει στον τομέα της επιστήμης των Υπολογιστών και της Πληροφορικής.

  • Αυτονόμηση

Αυτονόμηση του Πανεπιστημίου που δεν είναι όμως πανάκια για την επίλυση αυτομάτως των προβλημάτων που μαστίζουν χρόνια τώρα το ΄Ιδρυμα. Χρειάζεται ομόνοια, ομοψυχία, προσήλωση στο ακαδημαϊκό έργο…

  • Διοικούσα Επιτροπή

Η ηγεσία και η σύνθεσή της αποτελούν εγγύηση για το εδώ αποτέλεσμα.

  • Κινητοποιήσεις

Επιφέρουν αναστολή στην επίλυση αυτών καθαυτών των προβλημάτων και κυρίως δημιουργούν και επαναφέρουν ένα βαρύ κλίμα απαξίωσης και μιζέριας.

Το πλήρες κείμενο των θέσεων - προτάσεων του ΤΕΕ έχει ως εξής:

«Το ΤΕΕ θεωρεί ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα όφειλε να αναδείξει για τον εαυτό του τη διάσταση ενός φορέα επιστημονικού και γενικότερα πνευματικού κύρους που να ακτινοβολεί ως μια αδιαμφισβήτητη οντότητα, όχι μόνο στον τοπικό αλλά και στον Ελλαδικό χώρο. Και γιατί όχι και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Ενός φορέα που να αποτελεί ένα φάρο για την πνευματική και λειτουργική ανάταση της τοπικής μας κοινωνίας που, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο το χρειαζόμαστε.

Έτσι δεν θα κρύψουμε την θλίψη και την απογοήτευση που νιώθουμε όταν βλέπουμε επί σειρά ετών, την εικόνα ενός μίζερου, γεμάτου προβλήματα και σπαρασσόμενου ιδρύματος όπως τουλάχιστον μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, φορείς του ίδιου του Πανεπιστημίου, φροντίζουν να αποτυπώνεται. Μας κάνει πολύ κακό αυτή η εικόνα.

Ως προς τη χωροθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ι.Π

Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο, από κάθε άποψη, και για τους φοιτητές και για την πόλη, να παραμείνει το Πανεπιστήμιο μέσα στα όρια του υφισταμένου σχεδίου πόλεως, παρά να απομονωθεί σε μια Πανεπιστημιούπολη εκτός πόλεως. Η πόλη της Κέρκυρας, με το μνημειακό πλούτο που διαθέτει, αποτελεί ιδεώδη χώρο για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου.

Θέλουμε το Πανεπιστήμιο μέσα στον ιστό της πόλης και με σημαντική παρουσία στο Ιστορικό Κέντρο. H όποια παραπέρα ανάπτυξη πέραν αυτής που τώρα στοχεύεται δεν θα πρέπει να οδηγήσει τις νέες εγκαταστάσεις του έξω από τα όρια του Σχεδίου πόλεως ή εν πάσει περιπτώσει από τις παρυφές της πόλης.

Το Παλαιό Φρούριο πολύ περιορισμένες εκτασιακές και λειτουργικές δυνατότητες παρέχει σε ένα Πανεπιστήμιο που οι σημερινές του και μόνο ανάγκες απαιτούν κτιριακές εγκαταστάσεις κατ΄ ελάχιστον 30.000 τετρ. μέτρων (η μελέτη Δοξιάδη προβλέπει 50.000 και πλέον). Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν θα πρέπει να μην υπάρχει η παρουσία του σε




υφιστάμενα μνημειακού χαρακτήρα κτίρια του Παλαιού Φρουρίου. Λόγοι, κυρίως συμβολισμού αλλά και δευτερευόντως λειτουργικοί επιβάλουν την εκεί παρουσία του.

Με αυτά ως δεδομένα, στα πλαίσια των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει η πόλη, θεωρούμε ότι μια άριστη επιλογή για την ανάπτυξη του κύριου μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου αποτελεί η περιοχή που οριοθετείται από την οδό Αβραμίου, το κτίριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, το δρόμο του ΙΚΑ, την παραλιακή λεωφόρο και τη Τάφρου του Νέου Φρουρίου που μαζί με το οικόπεδο της οδού Αβραμίου που στεγάζεται σήμερα το Τμήμα Ιστορίας και εκείνο της Φοιτητικής Εστίας (πίσω από το ΙΚΑ), παρέχουν μια συνολική έκταση γης πάνω από 30 στρέμματα.

Η περιοχή αυτή μέσα στην οποία θα μπορούσε να χωροθετηθούν σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις του Ι.Π είναι η μοναδική μεγάλη αδόμητη έκταση κοντά στο ιστορικό κέντρο που διαθέτει η πόλη. Έχει εύκολη την κυκλοφοριακή πρόσβαση από τη μια μεριά (της θάλασσας) και είναι κοντά στο εμπορικό κέντρο (πλατεία Σαρόκου) από την άλλη.
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν αξιόπιστο φορέα για να δημιουργήσει εκεί, με ήπια δόμηση, ένα σύνολο με χαμηλού ύψους διάσπαρτα κτίρια που θα ενταχθούν σε ένα περιβάλλον που γειτνιάζει με το Νέο Φρούριο και με εκτάσεις πράσινου μεταξύ τους. Αποτελεί τον πιο κατάλληλο φορέα για να διαχειριστεί με σεβασμό ένα τοπίο που γειτνιάζει με ένα τέτοιο μνημείο.

Μάλιστα το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος [ΣΧΟΠ] του Νομού γνωμοδότησε πρόσφατα θετικά στην επικείμενη τροποποίηση του γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πόλεως Κέρκυρας για καθορισμό χρήσης Πανεπιστημίου στη συγκεκριμένη θέση.

Ως προς τον βραχυπρόθεσμο κτιριακό προγραμματισμό

Οι λύσεις που προτείνονται είναι δύο.

Η Διοικούσα Επιτροπή αλλά και οι καθηγητές και γενικώς τα μέλη ΔΕΠ των τριών εκ των τεσσάρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου ακολουθούν την επιλογή αφ ενός της κατασκευής νέου κτιρίου εκτάσεως 4.500 τετρ. μέτρων στο οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Κερκυραίων για το οποίο υπάρχει ήδη Αρχιτεκτονική μελέτη και το οποίο κτίριο θα καλύψει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες δύο Τμημάτων, αφ ετέρου δε την αγορά οικοπέδου εκτάσεως 5.000 περίπου τετρ. μέτρων από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και την κατασκευή εκεί ενός κτιρίου της τάξεως των 4.000 τ. μ. που θα καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του τα τέταρτου Τμήματος. Το συνολικό κόστος κατασκευής των δύο κτιρίων είναι ήδη εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του κτιριολογικού προγράμματος για το Ι.Π. του Υπουργείου Παιδείας για 5 δις δρχ περίπου.

Η δεύτερη λύση, που προτείνεται από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ξ.Γ.Μ.Δ., είναι η αποκατάσταση του Βρετανικού Νοσοκομείου εκτάσεων 5.000 τ.μ. που βρίσκεται στην κορυφή του Παλαιού Φρουρίου και για το οποίο υπάρχει ήδη πλήρης (οριστική) μελέτη για μετατροπή του σε Πανεπιστημιακό κτίριο προσαρμοσμένο για χρήση του Τμήματος Ιστορίας. Το κτίριο σύμφωνα με την εγκεκριμένη αυτή μελέτη έχει το αρκετά υψηλό προϋπολογισμό της τάξεως των 4,6 δις δρχ όπως αυτός επικαιροποιήθηκε με τιμές Α’



εξαμήνου του 2000, λόγω του ότι αποτελεί ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο με αυστηρά ελεγχόμενες εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού τις επ΄ αυτού επεμβάσεις. Η δεύτερη αυτή περίπτωση, εκτός του ότι προϋποθέτει τόσο την αλλαγή της μελέτης, όσο και την εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας υιοθέτηση της αλλαγής του ήδη εγκεκριμένου κτιριολογικού προγράμματος, το σημαντικότερο είναι ότι ακυρώνει πλήρως την πρώτη (μια που θα καλύψει όλο τον προϋπολογισμό του Υπουργείου).

Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι θα αποτελούσε άφρονα πολιτική η επιλογή της δεύτερης λύσης διότι θα οδηγούσε σε μεγάλη καθυστέρηση την επίλυση των βασικών και άκρως πιεστικών στεγαστικών αναγκών του Ιδρύματος. Θα συμφωνήσουμε όμως ότι η αποκατάσταση του Αγγλικού Νοσοκομείου, με όποια Πανεπιστημιακή χρήση αποφασίσει η σημερινή Διοικούσα ή η αυριανές Πρυτανικές Αρχές, θα πρέπει να αποτελεί πάγιο αίτημα του τόπου για την επόμενη χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ή όποιου άλλου φορέα ή προγράμματος. αναλάβει αυτήν.

Ως προς την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου

Η ανάπτυξη του Ι.Π. με νέα Τμήματα ήταν εξαρχής πρόγραμμα και στόχος του Ιδρύματος αλλά και του τόπου.
Θεωρούμε ότι η τωρινή συγκυρία σε συνδυασμό με την γεγονός της παρουσίας του Γ. Γραμματικάκη στη θέση του προέδρου της Διοικούσας επιτρέπουν την αισιοδοξία για την ίδρυση δύο ακόμα τουλάχιστο τμημάτων.
Το ΤΕΕ θεωρεί ότι το ένα από αυτά θα πρέπει να ανήκει στον τομέα της επιστήμης των Υπολογιστών και της Πληροφορικής και με φυσιογνωμία που θα αντιστοιχίζεται με τις ανάγκες της ολοένα διευρυνόμενης αγοράς εργασίας στον τομέα αυτό. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο Τμήμα αποτελεί στις μέρες μας αναγκαιότητα για κάθε Πανεπιστήμιο, στο μέτρο που λίγο ως πολύ όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα έχουν ανάγκη της επιστημονικής υποστήριξης της Πληροφορικής και έχουν τομείς πρόσφορους σε συνεργασία με ένα τέτοιο Τμήμα. Αλλά και η τοπική κοινωνία με τις ποικίλες δραστηριότητες της, την οικονομική, την παραγωγική, των υπηρεσιών και την εκπαιδευτική της Β βαθμίδας , αλλά και ο τόπος γενικότερα, πολλά θα έχουν να κερδίσουν από την ύπαρξη ενός τέτοιου Πανεπιστημιακού φορέα.

Ως προς την αυτονόμηση

Το ΤΕΕ προσβλέπει στην μεγέθυνση του Πανεπιστημίου και την Αυτονόμηση του.
Η άποψή μας όμως είναι ότι η αυτονόμηση δεν είναι πανάκια για την επίλυση αυτομάτως των προβλημάτων που μαστίζουν χρόνια τώρα το Πανεπιστήμιο. Χρειάζεται ομόνοια, ομοψυχία, προσήλωση στο ακαδημαϊκό έργο, επιλογές καθηγητών που να προσελκύουν και άλλους λόγω του κύρους τους, διασύνδεση με την τοπική κοινωνία ώστε το Πανεπιστήμιο να ακτινοβολήσει με τη μεταφορά γνώσεων και πολιτισμού προς αυτήν… Έτσι μαζί με το πάγιο ζητούμενο για την μεγέθυνση μέσα από την αυτονόμηση, επίσης ζητούμενο είναι να κυριαρχήσουν αυτά τα στοιχεία στη ζωή την τωρινή και την μελλοντική του Πανεπιστημίου. Δεν νομίζουμε, εν κατακλείδι, ότι το γεγονός της αιρετής διοίκηση αυτομάτως οδηγεί ως δια μαγείας σε όλα αυτά.

Ως προς τη σημερινή Διοικούσα Επιτροπή

Το ΤΕΕ θεωρεί ευτύχημα που το Πανεπιστήμιο σε αυτή την κρίσιμη, προ της αυτονόμησης, φάση του έχει αυτή την ηγεσία του καθηγητή Γραμματικάκη και του αντιπρόεδρου της, βέβαια, καθηγητή Τριανταφυλλίδη αλλά και των λοιπών Πανεπιστημιακών που την στελεχώνουν. Η μακροχρόνια θητεία των πρώτων που ασκούν και τη Διοίκηση, σε ανάλογες αιρετές θέσεις, η πανθομολογούμενη επιτυχία στο εκεί έργο τους, το υψηλό κύρος μέσα στην Πανεπιστημιακή- και όχι μόνο- Κοινότητα της χώρας μας, αποτελούν εγγύηση για το εδώ αποτέλεσμα.

Ως προς τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών

Οι κινητοποιήσεις και πολύ περισσότερο οι καταλήψεις με αιτήματα που είτε δεν μπορούν με νόμιμο τρόπο να ικανοποιηθούν, όπως το αίτημα της αυτονόμησης, είτε είναι σε βάρος της γρήγορης και ολοκληρωτικής στέγασης των τριών Τμημάτων , όπως το προβαλλόμενο αίτημα της άμεσης κατασκευής του Βρετανικού Νοσοκομείου στο Φρούριο που με όλο τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος θα στεγάσει ένα μόνο τμήμα, θεωρούμε ότι είναι ατελέσφορες, μόνο αναστολή επιφέρουν στην επίλυση αυτών καθαυτών των προβλημάτων και κυρίως δημιουργούν και επαναφέρουν ένα βαρύ κλίμα απαξίωσης και μιζέριας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που όχι μόνο πολύ κοντά στην αυτονόμηση είμαστε αλλά, το κυριότερο, έχουν λυθεί και δρομολογηθεί πολλά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την ηγεσία των εκλεκτών αυτών Πανεπιστημιακών της σημερινής Διοικούσας».

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS