Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Η Κέρκυρα, το βορειότερο από τα νησιά του Ιονίου Πελάγους και το δυτικότερο τμήμα του Ελληνικού χώρου, είναι η δεύτερη σε μέγεθος από τα Επτάνησα μετά την Κεφαλονιά, με έκταση 592 τετ. χλμ.
Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του Νομού που φέρει και το όνομά της. Ο Νομός περιλαμβάνει τα Διαπόντια νησιά : Οθωνούς, Ερείκουσα, Μαθράκι που βρίσκονται στα βόρεια, όπως και τους Παξούς και Αντίπαξους στα νότια.
Η γεωγραφική θέση του νησιού στην είσοδο της Αδριατικής, κοντύτερα στην Ιταλία από κάθε άλλη ελληνική περιοχή και πολύ κοντά στις ακτές της Ηπείρου και της Αλβανίας, από τις οποίες χωρίζεται με μία υδάτινη λωρίδα (με στενότερο σημείο 2 χλμ.), προσέφερε στην Κέρκυρα μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη, αλλά σύγχρονα της επιφύλασσε μια ιστορική πορεία γεμάτη ταραχές αποτελώντας στόχο για εχθρικές διεκδικήσεις.

Πολλές και διάφορες ήταν οι ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστό το νησί στην αρχαιότητα. Δρεπάνη ή Μάκρις, ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω του σχήματος του, είναι οι αρχαιότερες ονομασίες δεμένες με την ελληνική μυθολογία. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.
Αλλες ονομασίες Κασσωπαία, Αργος ή Κέραυνα. Σχερία ονομάστηκε από τον Όμηρο (αν παραδεχτούμε ότι η Κέρκυρα ταυτίζεται με το διάσημο νησί των Φαιάκων που περιγράφεται στην Οδύσσεια). Από τους κάτοικους της, προέρχεται το όνομα Φαιακία.

Το όνομα Κέρκυρα επικρατεί τελικά στη νεοελληνική ενώ το Κόρκυρα προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων κατοίκων της Κορκυραίων. Κορυφώ ή Κορυφή ή Κορφή ή Κορφοί ή Corfu ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα, πιθανά λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης. Με το τελευταίο όνομα το νησί είναι γνωστό εκτός Ελλάδας. 

Ένα από τα κύρια συστατικά του Κερκυραϊκού τοπίου είναι αναμφισβήτητα η πυκνότητα της βλάστησης, σε αδιάκοπη εναλλαγή αποχρώσεων. Αντίθετα με άλλα μέρη της Ελλάδας όπου το πράσινο ξεθωριάζει ή εξαφανίζεται από την καλοκαιρινή ξηρασία, εδώ διατηρείται σταθερό και ανάλογα με την εποχή, διακόπτεται κατά τόπους από τα χρώματα των ανθισμένων ή γεμάτων καρπούς δέντρων ή τα άπειρα, άγρια και καλλιεργημένα λουλούδια. Με φόντο τη θάλασσα δημιουργείται ο υπέροχος συνδυασμός του πράσινου με το γαλάζιο. 
 
Σ'ένα νησί με συνεχή ιστορική παρουσία, η βλάστηση καθορίστηκε όχι μόνο από τις εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες, αλλά και από τον ανθρώπινο παράγοντα. 
 
Έτσι, από την εποχή των Βενετών, πριμοδοτήθηκε η φύτευση ελαιοδέντρων και η μεταβολή της αγριελιάς σε καλλιεργημένη, σημαντική επίσης ήταν και η καλλιέργεια των αμπελιών. 
 
Πρώτη θέση ανάμεσα στη βλάστηση έχει η ελιά, απέραντοι ελαιώνες, κυριολεκτικά δάση από αιωνόβιες ελιές με επιβλητικούς πανύψηλους κορμούς. 

Χειμώνας 

  • Δεκέμβριος: Η μέση θερμοκρασία από 5,5- 4,2 βαθμούς C, υγρασία 66%, ηλιοφάνεια 4,6 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 14 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 11 ημέρες. 
  • Ιανουάριος: Η μέση θερμοκρασία από 5 - 14 βαθμούς C, υγρασία 67%, ηλιοφάνεια 4,1 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 14 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 13 ημέρες. Υπάρχουν και οι αλκυονίδες μέρες που μέσα στο Γενάρη η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 18 - 20 βαθμούς C. 
  • Φεβρουάριος: Η μέση θερμοκρασία από 5,5 - 14,2 βαθμούς C, υγρασία 66%, ηλιοφάνεια 4,6 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 14 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 11 ημέρες.

Ανοιξη 

  • Μάρτιος: Η μέση θερμοκρασία από 5,5 - 14,2 βαθμούς C, υγρασία 66%, ηλιοφάνεια 4,6 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 14 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 11 ημέρες. 
  • Απρίλιος: Η μέση θερμοκρασία από 9,1 - 19,1 βαθμούς C, υγρασία 62%, ηλιοφάνεια 7,8 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 16 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 7 ημέρες. 
  • Μάϊος: Η μέση θερμοκρασία από 12,2 - 23,6 βαθμούς C, υγρασία 60%, ηλιοφάνεια 9,6 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 18 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 5 ημέρες.

Καλοκαίρι

  • Ιούνιος: Η μέση θερμοκρασία από 16 - 18 βαθμούς C, υγρασία 52%, ηλιοφάνεια 12 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 21 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 2 ημέρες. 
  • Ιούλιος: Η μέση θερμοκρασία από 18 - 31 βαθμούς C, υγρασία 4,7%, ηλιοφάνεια 12,5 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 23 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 1 ημέρα. 
  • Αύγουστος: Η μέση θερμοκρασία από 18,4 - 31,5 βαθμούς C, υγρασία 44%, ηλιοφάνεια 11,2 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 24 βαθμoί C, βροχοπτώσεις 1 ημέρα.

Φθινόπωρο 

  • Σεπτέμβριος: Η μέση θερμοκρασία από 16,4 - 27,7 βαθμούς C, υγρασία 57%, ηλιοφάνεια 9,6 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 23 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 5 ημέρες. 
  • Οκτώβριος: Η μέση θερμοκρασία από 13 - 2,6 βαθμούς C, υγρασία 61% ηλιοφάνεια 6,7 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 21 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 9 ημέρες. 

 

  • Νοέμβριος: Η μέση θερμοκρασία από 10,2 - 19,1 βαθμούς C, υγρασία 67%, ηλιοφάνεια 4,5 ώρες ημερησίως, θερμοκρασία θάλασσας 18 βαθμοί C, βροχοπτώσεις 12 ημέρες. 

Καλεντάρι

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 

1   Πρωτοχρονιά
6    Θεοφάνεια

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Κυριακή του Ασώτου: πρώτη παρέλαση του καρναβαλιού
Κυριακή των Απόκρεω: δεύτερη παρέλαση καρναβαλιού
Πέμπτη μετά την Κυριακή των Απόκρεω: 'Πετεγολέτσα'
Κυριακή της Τυροφάγου: κεντρική παρέλαση καρναβαλιού, αποκριάτικο γλέντι σε όλη την πόλη
Καθαρή Δευτέρα

ΜΑΡΤΙΟΣ
25 Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Εθνική Εορτή, μαθητική παρέλαση

ΑΠΡΙΛΙΟΣ (συνήθως εορτάζεται το Πάσχα) 
Κυριακή των Βαΐων: Λιτανεία Αγ. Σπυρίδωνα στις 11 π.μ. 
Μ. Τρίτη: το τροπάριο της Κασσιανής στις εκκλησιές της πόλης 
Μ. Τετάρτη: συναυλία Δημ. Χορωδίας με έργα εκκλησιαστικής μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο
Μ. Παρασκευή: περιφορές επιταφίων. Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην πόλη 
Μ. Σάββατο: 09.00 π.μ Λιτανεία Αγ. Σπυρίδωνα
11.00 π.μ Πρώτη Ανάσταση (μπότηδες) 
12.00 μ.μ. Πανηγυρική Ανάσταση στη Σπιανάδα
Κυριακή του Πάσχα: 07.00 π.μ. Αναστάσεις - περιφορές αναστάσεων στην παλιά πόλη
Τρίτη μετά το Πάσχα: 17.00 μ.μ Τα 'Μπασίματα του Αγίου' στην Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

ΜΑΪΟΣ
Λιτανεία και πανηγύρι στο Κανόνι (Μονή Κασσωπίτρας) 
20 Πανηγύρι στις Αλυκές Ποταμού
21 Κων/νου & Ελένης - Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα -Τοπική εορτή- Αργία Παρέλαση στην πόλη της Αναλήψεως: 40 ημέρες μετά το Πάσχα. Πανηγύρι στην Ανάληψη

ΙΟΥΝΙΟΣ 
24 Γεννήσεως Αγ. Ιωάννη: λαμπατίνες στο Ν. Φρούριο - Πανηγύρι στο Μαντούκι

ΙΟΥΛΙΟΣ
1 Αγ. Αναργύρων: Λιτανεία στο Μαντούκι
2 Παναγίας της Βλαχέρνας: Λιτανεία και πανηγύρι στη Γαρίτσα
12-13 Αγ. Σπυρίδωνα (Σαρόκκο): Πανηγύρι στο Σαρόκο
26 Αγ. Παρασκευή: Πανηγύρι στην Πόρτα Ρεμούντα
27 Αγ. Παντελεήμονα: Πανηγύρι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
6 του Σωτήρα: Πανηγύρι στο Καμπιέλο και στο Ποντικονήσι
11 του Αγίου Σπυρίδωνα: Αργία για τις Δημόσιες Υπηρεσίες - Λιτανεία. Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στην πόλη
15 της Παναγίας: Αργία - Πανηγύρι στη Μονή Πλατυτέρας

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
26 του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου: Πανηγύρι στην Πόρτα Ρεμούντα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
28 Εθνική εορτή - αργία: Μαθητική παρέλαση στην πόλη

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Πρώτη Κυριακή: Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
6 Πανηγύρι στο Καμπιέλλο 
12 Αγ. Σπυρίδωνος - Αργία
25 Χριστούγεννα

 

Περισσότερα Άρθρα...

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS