Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Έτοιμο το Σχέδιο Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης

Κέρκυρα, 6 Ιουλίου 2005
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του τοπικού Τμήματος του ΤΕΕ κ. Νίκος Σπίγγος,  προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

Εκ μέρους της Διοίκησης του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι μας παρεδόθη στις 30 Ιουνίου από την Ομάδα Εργασίας, την οποία είχαμε συγκροτήσει για το σκοπό αυτό, το Σχέδιο Διαχείρισης για την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας.
Όπως ήδη γνωρίζετε, το Σχέδιο αυτό είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή του φακέλου που θα συνοδεύει την αίτηση ένταξής της στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Ενημερώσαμε ήδη το Δήμο Κερκυραίων, ο οποίος από τώρα θα προωθήσει το σημαντικό αυτό αίτημα.
Προφανώς θα υπάρξει η αναγκαία έγκριση από τα αρμοδία όργανα πριν αποτελέσει συστατικό του πλήρους φακέλου, με μέριμνα του Δήμου.
θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα ρόλο θα έχει το υπουργείο Πολιτισμού, οι βουλευτές της Κέρκυρας και ο Νομάρχης.
Ειδικά για το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα υποβάλει τελικά την πρόταση, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οφείλει να «αγκαλιάσει» αυτή την προσπάθεια και να την ενισχύσει.
Στην πορεία ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια. Άλλα βασισμένα στην πραγματικότητα και άλλα προσχηματικά. Είναι σαφές ότι μόνο με την ενότητα όλων των προαναφερομένων θα ξεπεραστούν.
Μέλη της Ομάδας Εργασίας που συνέταξε το Σχέδιο είναι οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Μαίρη Μητροπία και Λεωνίδας Στανέλος. Για την εργασία  τους η οποία χαρακτηρίστηκε δύσκολη και πολύπλοκη από το ίδιο το υπουργείο δεν υπήρχαν ιδιαίτερα βοηθήματα ή ανάλογη εμπειρία στην Ελλάδα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικές ενότητες που αναφέρονται σε ζητήματα διαχείρισης, στόχους και δράσεις εφαρμογής για την Παλαιά Πόλη.
Θεωρούμε ότι ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης συντελέσαμε με όλες μας τις  δυνάμεις και σε πολλά επίπεδα, όλα αυτά τα χρόνια στην οργάνωση της προσπάθειας αυτής, η οποία άλλωστε αποτελεί και πρωτοβουλία μας.
Είναι αυτονόητο δε, ότι θα βοηθήσουμε μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.
Η σημασία  της επιτυχίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αφορά πρωτίστως στην προστασία που μνημείου, στη βελτίωση των συνθηκών  διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών και των εν γένει λειτουργιών του.
Τα πλεονεκτήματα αφορούν και στην ετήσια διαφήμιση μέσω των εντύπων της Unesco και την ένταξη σε προγράμματα προστασίας σημαντικών ιστορικών τόπων.
Tο ζωντανό αυτό μνημείο είναι και πρέπει όλοι να συντελέσουν να παραμείνει σημείο αναφοράς για το νησί  μας και για την Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/TEE

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS