Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ.

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Την άμεση ίδρυση Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων στην Κέρκυρα ζητάει το Τεχνικό Επιμελητήριο

Κέρκυρα, 7-10-96
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την άμεση ίδρυση Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων στην Κέρκυρα ζήτησε με επιστολή του από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο Πρόεδρος του Τμήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Βλάσσης.

Η Κέρκυρα, αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ, έχει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μνημείων και γενικότερα αρχαιοτήτων που εντάσσονται στις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Αρχαιότητες . Αυτή καθεαυτή η παλαιά πόλη της Κέρκυρας, αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ζωντανό οικιστικό σύνολο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Πέρα από αυτό, περιλαμβάνει τα δύο γνωστά φρούρια, δύο ακόμα αξιόλογα φρουριακά μνημεία, ένα πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών και μονών και ένα τεράστιο πλούτο από εικόνες και κειμήλια που αντιπροσωπεύουν μιαν εποχή άνθησης της αγιογραφίας, με κέντρα την Κρήτη και τη Κέρκυρα, αντίστοιχη με τη Αναγέννηση.

Παράλληλα, ως περιφερειακή πόλη, έχει τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα αριθμό κηρυγμένων νεωτέρων μνημείων και, ως Νομός, τον μεγαλύτερο αριθμό -53- χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών με αξιόλογα κτίρια της νεώτερης ιστορικής περιόδου που χρήζουν οπωσδήποτε προστασίας

Είναι λυπηρό, λοιπόν, ότι η Κέρκυρα, με έναν τόσο μεγάλο πλούτο μνημείων του Βυζαντινού και νεώτερου πολιτισμού και της παράδοσης, δεν αποτελεί έδρα Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ούτε έδρα Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Ειδικότερα, το ΤΕΕ θεωρεί ότι το μεγάλης χρηματοδότησης πρόγραμμα ανάπλασης της Παλαιάς Πόλης, το αναμενόμενο να ξεκινήσει πρόγραμμα ανάπλασης του διατηρητέου οικισμού Παλαιάς Περίθειας, η συνεχής αλλοίωση που υφίστανται παραδοσιακά σύνολα και μεμονωμένα αξιόλογα νεώτερα κτίρια και κυρίως η τοπική κινητικότητα περί την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων σε ένα υπό εξέλιξη πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού, καθιστούν περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία την άμεση ίδρυση των δύο αυτών Εφορειών. Εξ άλλου το εδώ Γραφείο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ήδη ικανή στελέχωση και το ΥΠΠΟ γενικότερα διαθέτει εδώ επαρκή κτιριακή υποδομή, ώστε η συνολική οικονομική επιβάρυνση για τη λειτουργία των δύο Εφορειών να προκύπτει μηδαμινή.

Αντιθέτως, η έλλειψή τους στην συγκεκριμένη συγκυρία και σε ότι θα ακολουθήσει, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην όλη πορεία και με αρνητικές επιπτώσεις που εν πολλοίς θα αποβούν μη αναστρέψιμες.

Παράλληλα, με άλλη επιστολή του, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το θέμα τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Δρυ και ζήτησε τη συνδρομή του.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ

Βρείτε μας στο Facebook