Το ΤΕΕ για τα έργα της Παλαιάς Πόλης
Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στα έργα της Παλαιάς Πόλης, επισημαίνουμε τα εξής:
Το πρόγραμμα ανάπλασης της Παλαιάς Πόλης, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με πολλές θετικές επιπτώσεις στην αισθητική, τη λειτουργία και την οικονομία της πόλης, στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής της φυσιογνωμίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα επέμβασης από όσα έχουν γίνει στο ορατό παρελθόν και που οφείλεται, ας μην ξεχνάμε, κύρια σε ενέργειες του π. αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΘΟ κ. Γ. Ρωμαίου
Περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των εναέριων και ακαλαίσθητων δικτύων ηλεκτρισμού και επικοινωνιών και τη ριζική αντικατάσταση των φθαρμένων και προβληματικών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης με τον διαχωρισμό των όμβριων από τα λύματα.
Περιλαμβάνει επίσης, εκτεταμένες πλακοστρώσεις στους δρόμους και τα στενά της πόλης, την ανάπλαση και ανάδειξη σημαντικών παλαιών πλατειών και κτιρίων του όλου ιστορικού κέντρου και εν τέλει τη δρομολόγηση μιας πορείας προστασίας, αξιοποίησης και ανάδειξης του αρχιτεκτονικού, ιστορικού και μνημειακού πλούτου, που αποτελεί η παλαιά πόλη της Κέρκυρας.
Το όλο πρόγραμμα, που εκπονείται από κοινού από τον Δήμο Κερκυραίων και τη ΔΕΠΟΣ, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα για το οποίο από αρχής εργάστηκαν αθόρυβα, με άκρατη ευσυνειδησία και με υψηλό δείκτη επιστημονικής προσέγγισης τόσο η υπεύθυνη της ΔΕΠΟΣ Αρχιτέκτων κα Αλεξάνδρα Καρύδη - και μάλιστα με προσωπικές εργασιακές θυσίες χάριν αυτού - όσο και η Προϊσταμένη του Γραφείου Παλαιάς Πόλης του Δήμου, Αρχιτέκτων κα Μαίρη Μητροπία - η οποία και συνεχίζει προς την αυτή κατεύθυνση. Αλλά και η στελέχωση του τεχνικού δυναμικού, εξ όσων μας προκύπτει, έγινε με αξιοκρατικά εν πολλοίς κριτήρια και περιέλαβε έναν ικανό αριθμό μηχανικών με ενδιαφέρον για το αντικείμενο και με σχετική εμπειρία.
Το μέρος του όλου προγράμματος που αφορά στην κατασκευαστική φάση της υπογειοποίηση των δικτύων ενέχει σημαντικές δυσχέρειες. Ασφυκτικά περιορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι, προβλήματα στη συνεργασία με ανάδοχο του έργου, ανάγκη συντονισμού πολλών συναρμόδιων υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου, Υπ. Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Αρχ. Υπηρεσία), πολυώροφα κτίρια σε επαφή με τα ορύγματα και σημαντικό έλλειμμα στη γνώση των παλαιών υπόγειων έργων και των χαρακτηριστικών του εδάφους. Εν κατακλείδι το έργο έχει ένα σημαντικό για την παλαιά πόλη μέγεθος και μια ασυνήθη πολυπλοκότητα.
Το τμήμα της διοίκησης του έργου, που περιλαμβάνει και την επίβλεψη, θεωρούμε ότι καταβάλει τη δέουσα προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και στο μέτρο του δυνατού το επιτυγχάνει. Θα ήταν βεβαίως αποτελεσματικότερο εάν περιλάμβανε έναν ακόμα μηχανικό.
Το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, συμμερίζεται την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής και θεωρεί ότι πρέπει να εξαντληθεί η κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό των προβλημάτων που το έργο δημιουργεί. Έχει όμως την πεποίθηση ότι, πέρα από τις όποιες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες αδυναμίες και αστοχίες, που υπήρξαν και ενδεχομένως θα υπάρξουν ακόμα στο στάδιο της κατασκευής, και παρά τις όποιες αμετροεπείς κριτικές, το τελικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι άρτιο και υψηλής ποιότητας.