Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Τα οχυρωματικά έργα με κορυφαία στοιχεία τους το Παλαιό και Νέο Φρούριο, πέρα από την ιδιαίτερη σημασία τους για την εξέλιξη της πόλης, αποτελούν αυτά καθ’ αυτά αξιόλογα παραδείγματα της στρατιωτικής τέχνης και οικοδομικής τεχνικής της εποχής τους. 
Η Βενετική Δημοκρατία αναθέτοντας την κατασκευή τους σε μερικούς από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και μηχανικούς που διέθετε, κατασκεύασε ένα από τελειότερα αμυντικά συγκροτήματα της Μεσογείου. Εφοδιασμένο με πυροβολεία, στρατώνες, διοικητικά κτίρια, αποθήκες, οπλοστάσια, στέρνες και πολλές σήραγγες επικοινωνίας έγινε απόρθητο. 
Το Παλαιό Φρούριο αντιστοιχεί στην Μεσαιωνική Πόλη της Κέρκυρας, που αναπτύχθηκε γύρω από βυζαντινό κάστρο, στις αρχές του 10ου αι. Είναι ο χώρος εκείνος που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μετατροπές στη διάρκεια του χρόνου και προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό οχυρό, αποκόπηκε από την ξηρά με θαλάσσια αμυντική τάφρο, (την contrafossa). 
Η μικρή μεσαιωνική πόλη άδειασε αργά και σταδιακά για να μετατραπεί (στο τέλος του 17ου αι.) σε στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Το Παλαιό Φρούριο στο σύνολό του, όπως σώζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα ξεχωριστό χώρο περιδιάβασης από τους λίγους του είδος του, ενώ παράλληλα φιλοξενεί σειρά μόνιμων και περιοδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Το νέο Φρούριο αντίθετα, κτίστηκε τον 16ο αι. για να υπηρετήσει εξ’ αρχής αμυντικούς σκοπούς. Εκτός από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για την αμυντική τεχνική και αρχιτεκτονική του, προσφέρει πανοραμικές θέες προς την ύπαιθρο, την παλιά Πόλη, τα Ιστορικά Προάστια και τη θάλασσα. 

Νέο Φρούριο 

Στο βορειοδυτικό άκρο της γραφικής γειτονιάς της Τενέδου, εκεί όπου η χαρακτηριστική σκαλινάδα της οδού Σολωμού ενώνεται με την στοά από την Λαϊκή Αγορά και την οδό Σχολεμβούργου, βρίσκεται σήμερα η είσοδος του Νέου Φρούριου και το εκδοτήριο εισιτηρίων. 

Το Νέο Φρούριο, μικρότερο από το Παλαιό, κατασκευάστηκε τον 16ο αι. από τον στρατιωτικό μηχανικό F. Vitelli και είναι αρθρωμένο σε δύο επίπεδα: το χαμηλότερο προστάτευε το λιμάνι και το υψηλότερο την πλευρά της υπαίθρου. 

Από το εκδοτήριο εισιτηρίων και μέχρι το ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, τον προμαχώνα των Επτά Ανέμων, η περιήγηση εξελίσσεται σε έδαφος αρκετά ανηφορικό, μέσα από στοές και θολωτά περάσματα, σε πλούσια εναλλαγή με υπαίθριες διελεύσεις, αποκαλύπτοντας μοναδικές οπτικές της Παλιάς Πόλης, μέχρι την θάλασσα και τα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Λίγο χαμηλότερα του προμαχώνα, βρίσκεται το επιβλητικό πέτρινο κτίριο της Αγγλοκρατίας, που άλλοτε ήταν στρατώνας και σήμερα φιλοξενεί σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων, διαθέτοντας χώρους εκθέσεων και συγκεντρώσεων, πωλητήριο εκδοτικού υλικού (βιβλία, γκραβούρες) και δημοτικό αναψυκτήριο. 
Στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου οργανώνονται συχνά κατά την περίοδο του καλοκαιριού μουσικές, θεατρικές και λαογραφικές εκδηλώσεις. 

Το ανέβασμα στον προμαχώνα, σε υψόμετρο 55μ. από την θάλασσα και η περιήγηση στον σκάρπωνα, περνώντας ανάμεσα από σειρά φρουριακών κατασκευών (πυροβολεία, αποθήκες πυρομαχικών, υδατοδεξαμενές, υπόγειες στοές) ολοκληρώνουν την εικόνα του σημαντικότερου αυτού οχυρωματικού έργου, που μαρτυρεί για όλες τις αμυντικές μεθόδους και οικοδομικές τεχνικές της εποχής του. 
Μην ξεχάσετε να δείτε την εντυπωσιακή κύρια πύλη εισόδου του Φρουρίου με το Βενετικό λιοντάρι που είναι στραμμένη προς το Παλιό Λιμάνι της πόλης. 

Διάρκεια περιήγησης: 1.30 ώρα περίπου

Παλαιό Φρούριο 

Ξεκινήστε από την Σπιανάδα. Είναι ο χώρος απ’ όπου οπωσδήποτε θα περάσετε για να επισκεφθείτε την Παλιά πόλη. 
Η είσοδος του Παλαιού Φρουρίου βρίσκεται κεντρικά απέναντι από το δρόμο που χωρίζει τις δύο πλατείες (Άνω και Κάτω) της Σπιανάδας. 
Πριν από την γέφυρα της θαλάσσιας τάφρου (contrafossa) θα συναντήσετε το εκδοτήριο εισιτηρίων. 

Απέναντι από την contrafossa, προβάλλει επιβλητικά το αμυντικό μέτωπο με τους δύο όμοιους πενταγωνικούς προμαχώνες και η μεγαλοπρεπής κύρια είσοδος του Φρουρίου, στο κέντρο του συνδετικού τείχους (cortina). Η διαμόρφωση αυτή αποτελεί έργο του Μ. Sanmicheli ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες και θεωρητικούς του αμυντικού συστήματος των προμαχώνων της εποχής της Αναγέννησης. 

Βασική διαδρομή 

Η περιήγηση ξεκινά από το συγκρότημα της εισόδου. Μετά την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, στα δεξιά της εισόδου και στο πωλητήριο μουσειακού υλικού στα αριστερά, διασχίστε τη δεύτερη γέφυρα (άνυδρης τάφρου) και τις θολωτές στοές - περάσματα, που δημιουργεί το πλινθόκτιστο κτίριο των Αγγλικών Στρατώνων στο ισόγειό του. 
Η βασική διαδρομή περιλαμβάνει την περιμετρική (όπου αυτή είναι συνατή) περιήγηση του Φρουρίου. Διερχόμενη από εκθεσιακούς χώρους και από σημαντικά κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα, εξασφαλίζει την πρόσβαση και επίσκεψη στα διαφορετικά επίπεδα που το συγκροτούν. 

Μπορείτε να ανεβείτε στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο, σε έναν από τους δύο οχυρωμένους πύργους (τον Πύργο της Ξηράς). Για να φτάσετε εκεί, θα διασχίσετε τον χώρο που βρισκόταν η περιτειχισμένη Ακρόπολη (Cittadella) της μεσαιωνικής πόλης. 
Η διαδρομή ακολουθεί ανηφορικό έδαφος για μεγάλο μήκος, όμως στο τέλος, θα ανταμειφθείτε με πραγματικά υπέροχες πανοραμικές θέες της πόλης, της ενδοχώρας της, του όρμου της Γαρίτσας και της νησίδας Βίδο με τις απέναντι Ηπειρωτικές και Αλβανικές ακτές. 
Ένας παλιός λιθόστρωτος δρόμος στο κέντρο της βόρειας πλευράς του Φρουρίου σας οδηγεί στην παράκτια περιοχή του τεχνητού λιμανιού του παλαιότατου Μαντρακίου (λιμάνι της μεσαιωνικής πόλης). Μη ξεχάσετε να αναζητήσετε εκεί την πύλη Soranza, μια από τις ωραιότερες πύλες του Παλαιού Φρουρίου. 
Επίσης, απέναντι από το ισόγειο των Αγγλικών Στρατώνων μία υπόγεια διάβαση οδηγεί στο χώρο της άνυδρης τάφρου, όπου και η είσοδος συνεδριακής αίθουσας, που πρόσφατα εγκαταστάθηκε εκεί. 
Οι εναλλαγές υπαίθριων, στεγασμένων και υπόγειων διελεύσεων με θολωτά περάσματα, μέσα από στοές και πύλες, τα διαφορετικά επίπεδα, οι ανηφορικές λιθόστρωτες κλίμακες και οι στενοί δρόμοι, τα ίσια τα οχυρά και τα κτίρια του Παλαιού Φρουρίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους και όχι μόνο για εκείνους που ενδιαφέρονται ειδικά για την ιστορία της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. 

Ενδιαφέρουσες διαδρομές: θα είναι προσπελάσιμες σταδιακά στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης. 

- Επίσκεψη στον προμαχώνα Savorgnan (μιας από τις μεγαλοπρεπέστερες κατασκευές του Π. Φρουρίου, αρχών του 16ου αι.). Η διαδρομή, μετά το συγκρότημα της κυρίας εισόδου, διερχόμενη δίπλα από το σωζόμενο τμήμα της εκκλησίας Madonna del Carmine (Λατινικό Παρεκκλήσι άλλοτε και σήμερα εκθεσιακός χώρος), ανεβαίνει στο εξωτερικό ψηλότερο επίπεδο του προμαχώνα. Συμπληρώνεται με τη διείσδυση στο εσωτερικό του οχυρού, που είναι διαμορφωμένο σε ορόφους και θεμελιωμένο μέσα στη θάλασσα. Περιλαμβάνει τεράστιες θολωτές αίθουσες που επικοινωνούν μεταξύ τους με στοές ανάμεσα στους ογκώδεις τοίχους. Διαμορφωμένες διελεύσεις με ελαφρά κλίση και μαρμάρινες κλίμακες οδηγούν στο χαμηλότερο επίπεδο, όπου και υπάρχει μία θαυμάσια έξοδος προς τη θάλασσα. Από εκεί θα υπάρξει περιήγησης στα χαμηλά παράκτια επίπεδα της θαλάσσιας τάφρου (Contrafossa). 
- Επίσκεψη στον Πύργο της θάλασσας από κλιμακωτή στοά (71 σκαλοπάτια), από όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει από ψηλά την περιοχή του Καβοσίδερο και τη φυσική αγριότητα του τοπίου με τους απόκρημνους βράχους. Η κορυφή αυτή ήταν η πρώτη που οχυρώθηκε σταδιακά και αποτέλεσε τον πυρήνα της αρχικής βυζαντινής πόλης. 
- Μικρή συμπληρωματική διαδρομή στον περιβάλλοντα χώρο ενετικής πυριτιδαποθήκης που βρίσκεται στη δυτική πλευρά, κάτω από τον Πύργο της θάλασσας. 
- Τέλος, συμπληρωματική διαδρομή διερχόμενη από υπόγεια στοά μήκους 25μ., που οδηγεί σε 4 ακτινωτά πυροβολεία (στραμμένα προς την πόλη), που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Πύργο της Ξηράς. 

Στον υπαίθριο χώρο της Versiada οργανώνονται συχνά κατά την περίοδο του καλοκαιριού μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις. 
Μια πλήρης περιήγηση στο Παλαιό Φρούριο διαρκεί γύρω στις 3 ώρες. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την διάθεσή σας επιλέγετε και τον χρόνο παραμονής σας. Για ξεκούραση στο ενδιάμεσο της επίσκεψης, το Παλαιό Φρούριο διαθέτει δύο χώρους αναψυχής σε υπέροχα σημεία. Μπορείτε να τα επιλέξετε και για νυχτερινή έξοδο.Διάρκεια περιήγησης: μια πλήρης περιήγηση διαρκεί 3.00 ώρες περίπου.


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS