Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πολυνόμος και Μηχανικοί

Συνάδελφοι,

Την Κυριακή 30/3/2014 ψηφίστηκε ένας ακόμα πολυνόμος τριών άρθρων, που περιλαμβάνει καταιγισμό διατάξεων με σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής πραγματικότητας του Έλληνα πολίτη.

Οι «ρυθμίσεις» αυτές, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, χωρίς διάλογο ή διαβούλευση, με παραπλανητικό τρόπο, περιλήφθηκαν σε νομοσχέδιο που δεν συζητήθηκε στο κοινοβούλιο στην ουσία του, απλώς ψηφίστηκε από τους βουλευτές που δεν στάθηκαν αντάξιοι του ρόλου τους.

Σε ότι αφορά στους διπλωματούχους μηχανικούς, στον Νόμο 4254 που μόλις δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 85/7-4-2014), εντοπίζεται πλήθος διατάξεων που αφορούν σε φορολογικά, ασφαλιστικά θέματα του κλάδου καθώς και διάλυσης της διοίκησης, που πλήττουν τομείς όπως της ενέργειας, της χωροταξίας κ.α.

 

Ο πολυνόμος,

 

 

  • Ανοίγει το δρόμο για την ισοπέδωση των βαθμίδων των πτυχίων

 

Στις αποκαλούμενες ως αποκλειστικές δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων και Πολιτικών μηχανικών, διαγράφηκε η φράση Πανεπιστημιακής κατεύθυνσης, δίνοντας την ευχέρεια στους συντάκτες των Προεδρικών Διαταγμάτων, να απονείμουν όμοια επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΤΕΙ και Κολεγίων. Την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι συμπεριλήφθηκε η διατύπωση «.....σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ...» στη διαμόρφωση των Π.Δ. αντί της αρχικής διατύπωσης «....γνώμη του ΤΕΕ...».

 

  • Αντιμετωπίζει τους μηχανικούς διαφορετικά, ανάλογα με την ειδικότητα

 

Αγνοήθηκαν από τον υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο οι προτάσεις του ΤΕΕ για ενιαία αντιμετώπιση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών, και προώθησε, κατά διεθνές παράδοξο, άλλες αρχές και διαδικασίες για το επάγγελμα των Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων και άλλες –ειδικότητες που υπάγονται δήθεν στο υπουργείο Ανάπτυξης– για τους υπόλοιπους διπλωματούχους μηχανικούς

 

  • Διαστρεβλώνει τον επιστημονικό και επαγγελματικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών.

 

Στον ψηφισθέντα πολυνόμο, δεν προβλέπονται ΠΔ με τα οποία θα ορίζονται οι δραστηριότητες των μηχανικών, αλλά ΠΔ που θα ορίζουν ποια δραστηριότητα δεν θα μπορεί να ασκεί η κάθε ειδικότητα. Ακόμα, κατά παρέκκλιση των διεθνών όρων της επιστήμης και του επαγγέλματος, φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν τη λέξη  «μηχανική» ως ορισμό στο νομοσχέδιο!

 

  • Θίγει ασφαλιστικά δικαιώματα

 

Αφαιρεί πόρους από το ΤΣΜΕΔΕ και ενοποιεί τα Επικουρικά ταμεία  μετατρέποντάς τα σε αναδιανεμητικά, με μοιραία συρρίκνωση των παροχών.

 

Προς διερεύνηση είναι, επίσης, η διάσωση ή όχι του πόρου 2% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ, για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως κανένα έρεισμα κατάργησης, αφού,  αποδεδειγμένα, συνιστά εργοδοτική εισφορά υπέρ των αυτοαπασχολούμενων μελετητών και μηχανικών σε τεχνικές εταιρείες.

Εκτός από τα παραπάνω, βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία διερεύνησης το σύνολο των δυσμενών επιπτώσεων που επέφεραν οι διατάξεις του πολυνόμου.

Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχουμε υποστεί :

 

  • Τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων 50.000 μηχανικών μέσω του ΚΕΑΟ
  • Τα υπέρογκα ασφάλιστρα που επιβαρύνουν ακόμα και τους άνεργους μηχανικούς
  • Τη μείωση του αντικειμένου δουλειάς σε δραματικά επίπεδα
  • Την κατάργηση του πόρου 2% υπέρ ΤΕΕ
  • Την κατάργηση των  ελαχίστων αμοιβών μελετών και επιβλέψεων

 

Και σαν να μην έφταναν αυτά, πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η απαίτηση επιστροφής στο δημόσιο, του 5% του τζίρου των εργοληπτικών επιχειρήσεων του 2012.

Το ΤΕΕ αποφάσισε να προσφύγει στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα των μηχανικών και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στα ελληνικά δικαστήρια, ακολουθώντας συστηματική πορεία δικαστικών και θεσμικών παρεμβάσεων, με σκοπό την ακύρωση εκείνων των ρυθμίσεων, τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση, που στρεβλώνουν το επάγγελμα του μηχανικού και είναι αντίθετες ακόμη και με πρόσφατες Κοινοτικές Οδηγίες

Το ΤΕΕ, ακόμα, μαζί με τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς είναι «παρόν» στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των ακραίων πολιτικών ισοπέδωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κέρκυρας θα είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 9 Απριλίου 2014 στις 10.00 πμ , ημέρα γενικής απεργίας, στο Εργατικό Κέντρο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νίκος Τρίαντος
Πρόεδρος Δ.Ε


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS