Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007 – 2009

 
Μια πλούσια δραστηριότητα ανέπτυξε το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά τη τριετία 2007-2009, με επιστέγασμα των επιστημονικών του δράσεων, την απόφαση ένταξης της παλαιάς πόλης Κέρκυρας στα μνημεία της Unesco, η οποία ελήφθη ομόφωνα στις 28 Ιουνίου 2007, στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στις οποίες παραβρέθηκα ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας για το μέλλον της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, καθόσον οι πολιτιστικές αξίες, που αυτή αντιπροσωπεύει σήμερα, αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και αποκτούν μια αδιαμφισβήτητη εμβέλεια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η προστασία και ανάπτυξη του μνημείου βάσει συγκεκριμένων κανόνων, που προβλέπονται από το σχέδιο διαχείρισης.

Το τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και το ΤΕΕ συνολικά, έχει ιδιαίτερους λόγους να νοιώθει ικανοποίηση και υπερηφάνεια από την απόφαση της Unesco, αφενός γιατί του ανήκει η πατρότητα της ιδέας και αφετέρου γιατί συγκρότησε και χρηματοδότησε αποκλειστικά την Ομάδα Εργασίας που παρήγαγε την αρχική φάση τόσο της πρότασης ένταξης όσο και του σχεδίου διαχείρισης του μνημείου. Ασφαλώς, το τελικό αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας του Δήμου Κερκυραίων, του υπουργείου Πολιτισμού και του Φορέα μας, που υπογράφουν άλλωστε και την πρόταση ένταξης και άλλων, θεσμικών και μη, παραγόντων.


Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γ. Σπίγγος



Α. ΟΡΓΑΝΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Α.1. Διοικούσα Επιτροπή - Συναντήσεις / Συσκέψεις

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε., κατά τη τριετία 2007-2009, πραγματοποίησε 85 συνολικά συνεδριάσεις.
Ο Πρόεδρος, μέλη και Αντιπροσωπείες της Δ.Ε.   συμμετείχαν σε συναντήσεις, συσκέψεις και επιστημονικές εκδηλώσεις ενώ  ο κ. Ν. Σπίγγος, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Τμήματος, είχε  συναντήσεις με  Βουλευτές του Νομού,  θεσμικούς παράγοντες  και  εκπροσώπους Κομμάτων και  Φορέων για τεχνικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα.
Ως κορυφαίο γεγονός αυτής της περιόδου καταγράφεται η ένταξη της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Π.Τ. και της συντονισμένης δράσης του Δήμου, του ΥΠΠΟ, της 8ης ΕΒΑ και του ΤΕΕ. Η ιστορική απόφαση της Unesco,  ελήφθη στη Νέα Ζηλανδία τον Ιούλιο του 2007. Στη σχετική διαδικασία το Τεχνικό Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Ν. Σπίγγος.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις συναντήσεις / συσκέψεις:

  • Συνάντηση Προέδρου Δ.Ε με τον Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα κ. N. Madey (Μάρτιος 2007).
  • Σύσκεψη της Δ.Ε του Τμήματος με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (Ο.Λ.ΚΕ.) αναφορικά με τα έργα που εκτελούνται στον Λιμένα (Ιανουάριος 2008.)
  • Συνάντηση Δ.Ε με Προϊσταμένους Πολεοδομικών Γραφείων, Προϊσταμένη Γραφείου Παλιάς Πόλης και Προϊσταμένους Εφορειών Αρχαιοτήτων Ν. Κέρκυρας (Μάρτιος 2008).
  • Συμμετοχή στην κοινή σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. με τις Δ.Ε. των Περιφερειακών Τμημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καστόρια. (11-13, Απριλίου 2008).
  • Συμμετοχή του Προέδρου της Αντιπροσωπείας κ. Κ. Σκούρτη, στην κοινή σύσκεψη των Προεδρείων των Αντιπροσωπειών (Μάιος 2008).
  • Συμμετοχή της Δ.Ε. του Τμήματος στο 6ο Συνέδριο Νησιωτικών Τμημάτων, με θέμα εισήγησης του Τμήματος «Τα δημόσια έργα στην Κέρκυρα», (Χαλκίδα 5 -7 Ιουνίου 2008).
  • Σύσκεψη της Δ.Ε. με την Επιστημονική Μελετητική Επιτροπή Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χωροθέτησης του Διεθνούς Αερολιμένα στη θέση Λευκίμμη Νήσου Κέρκυρας, (Ιούνιος 2008).
  • Συνάντηση Δ.Ε με τους Προϊσταμένους των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και των Πολεοδομικών Γραφείων του Νομού Κέρκυρας (Σεπτέμβριος 2008).
  • Συμμετοχή στην κοινή σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. με τις Δ.Ε. Περιφερειακών Τμημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2008).
  • Συμμετοχή της Δ.Ε. του Τμήματος στην 7η Συνδιάσκεψη Νησιωτικών Τμημάτων του ΤΕΕ, (Χανιά 24 – 25 Απριλίου 2009).
  • Συμμετοχή της Δ.Ε. του Τμήματος, για τη συνδιάσκεψη Δ.Ε. Τ.Ε.Ε. και Δ.Ε. Περιφερειακών Τμημάτων Τ.Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι (15-17 Μαΐου 2009).
  • Συμμετοχή του Προέδρου της Δ.Ε. στη συνάντηση του κεντρικού Τ.Ε.Ε. στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια του 16ου συνεδρίου σκυροδέματος.(21-10-2009).

Α.2. Έγγραφα - Σημαντικότερες Παρεμβάσεις σε Αναπτυξιακά θέματα.
Α.2.1. Αρχιτεκτονική - Πολιτισμός κ Πολιτιστική Κληρονομιά – Παλαιά Πόλη Κέρκυρας.

  • Πρόταση προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της συνάντησης για τον περιοδικό έλεγχο των χωρών της Μεσογείου και της Ν.Α Ευρώπης, στο πλαίσιο της Unesco (Ιανουάριος 2008).
  • Έγγραφο προς το Δήμο Κερκυραίων, την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Ηπείρου και την 21η ΕΒΑ για την ενημέρωση του Τμήματος σχετικά με την αναστύλωση του Θεάτρου «Φοίνικα» στην Πόλη της Κέρκυρας, στα πλαίσια του θεσμικού του ρολού ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας (Φεβρουάριος 2008).
  • Έγγραφο προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη για τη διεκπεραίωση επεμβάσεων εντός των ορίων της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας και της ζώνης προστασίας της από τα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων και από τις αντίστοιχες Εφορείες (Φεβρουάριος 2008).
  • Έγγραφο προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού για τις επεμβάσεις εντός των ορίων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας και της ζώνης προστασίας της καθώς και για το θέμα της σύστασης του Φορέα Διαχείρισης της, (Ιούλιος 2008).
  • Παρέμβαση για τη σύσταση της Εφορείας Νεότερων Μνημείων Ιονίων Νήσων (Σεπτέμβριος 2008).
  • Παρέμβαση Τμήματος σε συνεργασία με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους για τροπολογία επί του Αρχαιολογικού Νόμου (Σεπτέμβριος 2008).
  • Παρέμβαση προς το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. για το χαρακτηρισμό ως διατηρητέου μνημείου της Σαπωνοποιϊας Πατούνη (Φεβρουάριος 2009).
  • Έγγραφο προς τη Διεύθυνση Αναστύλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ για την αποκατάστασης της οικίας του πρώτου Έλληνα Πολεοδόμου, Σταμάτη Βούλγαρη, στη Λευκίμμη της Κέρκυρας (Απρίλιος 2009).
  • Έγγραφο προς τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων κ. Θ. Δραβίλα για συμμετοχή του Τμήματος, με δικαίωμα λόγου, στο εν λόγω Συμβούλιο, όταν συζητούνται θέματα της Κέρκυρας (Ιούνιος 2009).

Α.2.2 Περιβάλλον

  • Δελτίο Τύπου με θέμα την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στο οποίο περιελήφθησαν οι κυριότερες διαπιστώσεις της πρότασης που υπέβαλλε η Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΚ/ΤΕΕ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (Ιανουάριος 2008).
  • Επιστολή προς το Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Το Αλεύχιμον» σχετικά με τον υπό ίδρυση ΧΥΤΑ, στη Λευκίμμη (Μάρτιος 2008).
  • Συμμετοχή του ΤΚ/ΤΕΕ, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, κ.α) στην κίνηση για τη μετατροπή της Κέρκυρας σε νησί Βιώσιμης Ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή το Τμήμα εκτός από την ουσιαστική συμμετοχή του στο Χωροταξικό Σχεδιασμό, έχει αναλάβει τη δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις, όπως η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων για:
    • Τη διαχείριση υγρών αποβλήτων,
    • Τα αναμενόμενα οφέλη για τους επιχειρηματίες και επιστήμονες της Κέρκυρας, από την προσαρμογή του νησιού στις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης,
    • Τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Α.2.3 Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός

  • Έγγραφο προς το ΤΕΕ με τις θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος σχετικά με το προωθούμενο από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Δεκέμβριος 2007).
  • Δήλωση Προέδρου Ν. Σπίγγου για την παράκαμψη του Αεροδρομίου σχετικά με την Πράξη Εφαρμογής των Παγκρατέϊκων (Φεβρουάριος 2008).
  • Έγγραφό προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ με τις απόψεις της Διοικούσας Επιτροπής αναφορικά με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κέρκυρας, (Σεπτέμβριος 2008).
  • Το Φεβρουάριο του 2009 η Διοικούσα Επιτροπή του τοπικού Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από τον εκπρόσωπο της μελετητικής ομάδας και αφού ασχολήθηκε διεξοδικά σε δύο συνεδριάσεις της, με την Ειδική Μελέτη Χωροθέτησης Δραστηριοτήτων στο Νομό της Κέρκυρας, διατύπωσε τις απόψεις της επί της μελέτης οχλουσών χρήσεων, τις οποίες και απέστειλε προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και στα ΜΜΕ του Νομού (Φεβρουάριος 2009).

Α.2.4 Έργα Υποδομής

  • Έγγραφο προς τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Χ. Λαμπρόπουλο, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα κατασκευής του Νέου Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας, (Φεβρουάριος 2007).
  • Έγγραφη παρέμβαση προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κερκυραίων για την καθιέρωση του κανονισμού καθαριότητας και οικοδομικών εργασιών με τις κανονιστικές αποφάσεις (Ιούνιος 2007).
  • Έγγραφο προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. για την επέκταση του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου και στα κτήρια με σκελετό Ο.Σ., με σκοπό την ενίσχυση τους, για την ασφάλεια των μαθητών της Κέρκυρας (Οκτώβριος 2007).
  • Δελτίο Τύπου του Τμήματος σχετικά με τις εξελίξεις στην ανέγερση του Νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2007).
  • Το Φεβρουάριου του 2008 η Δ.Ε. του Τμήματος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας για την ίδρυση πλανηταρίου στο νησί συγκροτώντας τριμελή επιτροπή.
  • Έγγραφο προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας σχετικά με το θέμα της κατασκευής του τουριστικού καταφύγιου σκαφών αναψυχής, στην περιοχή της Σπηλιάς (Απρίλιος 2008).
  • Έγγραφο του Τμήματος προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για τη χρηματοδότηση αναγκαίων μελετών και έργων, που έχει ζητήσει από το Υπουργείο ο Δήμος Κερκυραίων (Ιούνιος 2009).

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος έχει ασχοληθεί κατ΄ επανάληψη στις συνεδριάσεις της με θέματα που αφορούν στα μεγάλα έργα υποδομής του Νομού:
Οδικός Άξονας Βορά – Νότου, Φράγματα για την ύδρευση, Νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, Δικαστικό Μέγαρο, Λυρικό Θέατρο, Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, Οικόπεδο Δεσύλλα, μελέτη τροποποίησης του Γ.Π.Σ. πόλεως Κέρκυρας, κ.α.

Α.2.5. Κυκλοφοριακό
Το Τμήμα συζήτησε σε συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας του Επιτροπής, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, που προτείνονται από την Ομάδα Υποστήριξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Κερκυραίων και το Φεβρουάριο του 2009 κατέθεσε τις θέσεις του επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων, τις οποίες κοινοποίησε και στα Μ.Μ.Ε.

Α.2.6. Επαγγελματικά θέματα

  • Έγγραφο προς το ΤΕΕ για το μισθολογικό – ασφαλιστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών διπλωματούχων μηχανικών (Ιούνιος 2007).
  • Έγγραφο προς το ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τ.Ε. (Φεβρουάριος 2008).
  • Έγγραφο προς την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων σχετικά με τα δικαιώματα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων (Φεβρουάριος 2008).
  • Παρέμβαση προς τη Δνση ΧΩΠΟΠΕ της Ν. Α Κέρκυρας και προς το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Κερκυραίων, για την κατάθεση των αμοιβών σε περιπτώσεις μελετών που υπογράφονται από διπλωματούχους Μηχανικούς (Μάιος 2008).
  • Έγγραφο του Τμήματος προς την Βουλή των Ελλήνων και τους Υπουργούς Παιδείας και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. στα πλαίσια συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τη Ρύθμιση του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης (Ιούλιος 2009).

 

Α.3. Εκπροσωπήσεις

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε. όρισε συνολικά (μέχρι τον μήνα Νοέμβριο 2009) 58 εκπροσώπους του στα όργανα (Επιτροπές και Συμβούλια) που συγκροτήθηκαν από υπηρεσίες και Δήμους των Νομού. Ειδικότερα:
Σε Θεσμοθετημένα Όργανα:

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 7
  • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας: 4
  • Δήμοι Νομού: 7
  • Λοιποί Φορείς: 8

Σε μη θεσμοθετημένα όργανα:

  • Επιτροπές εισήγησης για ανάθεση έργου: (25) Είκοσι πέντε εκπρόσωποι
  • Επιτροπές εισήγησης αξιολόγησης μελέτης: (19) δεκαεννέα εκπρόσωποι
  • Επιτροπές για την ανάθεση πρόσληψης τεχνικού συμβούλου: (03) τρεις εκπρόσωποι

Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Τμήματος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΙΟΝ Α.Ε (πρώην ΑΓΡΟΚ), στην οποία το Τμήμα συμμετέχει με εκπρόσωπό του.

Β. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Η Αντιπροσωπεία του Τμήματος συνεδρίασε συνολικά 11 φορές. Από τα
πλέον χαρακτηριστικά θέματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής:

  • Εισήγηση για το ΠΕΠ Ιονίων Νησιών, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (Απρίλιος 2007).
  • Απόψεις ΤΚ/ΤΕΕ για το ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, (Ιούλιος 2007).
  • Οι μεταφορές και επικοινωνίες στις νησιωτικές περιοχές. Προβλήματα και προοπτικές (Οκτώβριος 2007).
  • Σχέδιο Κανονισμού αστικής λειτουργίας της Πόλης της Κέρκυρας του Δ. Κερκυραίων (Ιανουάριος 2008).
  • Τρόπος άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού στις σημερινές συνθήκες. Κώδικας δεοντολογίας (Ιούνιος 2008).
  • Προτάσεων του Δήμου Κερκυραίων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πόλη της Κέρκυρας (Ιανουάριος 2009).

 

Γ. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Από την αρχή της θητείας του Πειθαρχικού Συμβουλίου υποβλήθηκαν επτά (7) καταγγελίες. Από αυτές:

  • Τρεις (3) διαβιβάστηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κεντρικού ΤΕΕ λόγω αρμοδιότητας.
  • Μια (1) υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, λόγω παραγραφής.
  • Δύο (2) υποθέσεις εκδικάστηκαν και οι εγκαλούμενοι μηχανικοί αθωώθηκαν ομόφωνα.
  • Τέλος, μία (1) καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε πρόσφατα, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Δ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Δ.1. Μόνιμες Επιτροπές
Οι Μόνιμες Επιτροπές που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στο ΤΚ/ΤΕΕ είναι επτά (7) και μεταξύ των θεμάτων που εξέτασαν και εισηγήθηκαν σχετικά στη Δ.Ε, περιλαμβάνονται:
1) Μ.Ε. Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης

  • Ενεργοποίηση δράσεων αστικών αναπλάσεων, με παρεμβάσεις σε προσόψεις ιδιωτικών κτιρίων, με προϋπόθεση την Κήρυξη περιοχών αισθητικής αναβάθμισης. (Δεκέμβριος 2007).

2) Μ.Ε. Παλιάς Πόλης, Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού

  • Σχέδιο Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Πόλης της Κέρκυρας (Ιανουάριος 2008).

3) Μ.Ε. Περιβάλλοντος και Οικολογίας

  • Θέσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα.
  • Τον Ιανουάριο του 2008 κατέθεσε μελέτη πρότασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα. Πριν την κατάθεση της μελέτης 2 μέλη της Μόνιμης Επιτροπής μετέβησαν στα Χανιά και ενημερώθηκαν για το σύστημα Διαχείρισης των Απορριμμάτων που εφαρμόζεται εκεί.

4) Μ.Ε. Επιστημονικών Θεμάτων (Πραγματογνωμοσυνών)

  • Εξέτασε 65 αιτήματα πολιτών για τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών και πρότεινε τον ορισμό πραγματογνωμόνων.

5) Μ.Ε. Επαγγελματικών Θεμάτων

  • Προβλήματα που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή των αμοιβών μηχανικών και το νέο σύστημα αμοιβών ιδιωτικών έργων του Τ.Ε.Ε.

6) Μ.Ε. Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού
7) Μ.Ε. Θεμάτων Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

  • Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης η Μ.Ε. κατέθεσε αναλυτικά τις απόψεις της επί των προτάσεων του Δήμου Κερκυραίων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη της Κέρκυρας και τη διαχείριση του συστήματος στάθμευσης, κατά τη σχετική δημόσια διαβούλευση. Επίσης, επεδίωξε να συνεργαστεί με το Δ. Κερκυραίων για την εγκατάσταση σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (WiFi hotspots) στα πλαίσια πρόσκλησης του Γ' ΚΠΣ.
  • Σε επίπεδο Τμήματος, η Μ.Ε. εστίασε στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει η Υπηρεσία στα τα μέλη του Π.Τ. Για αυτό το σκοπό ανέλαβε την ανανέωση του δικτυακού τόπου του τμήματος, και πρότεινε δράσεις επιμόρφωσης των μελών του τμήματος σε θέματα Τ.Π.Ε. τόσο με παραδοσιακή διδασκαλία, όσο και με αξιοποίηση του e-learning.

Τις Μ.Ε., που συγκροτήθηκαν μετά από προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος το 2007, στελεχώνουν 59 μηχανικοί. Την τριετία 2007-2009 έγιναν πολλές εισηγήσεις και προτάσεις από τις Μόνιμες Επιτροπές του Τμήματος προς τη Δ.Ε. που αφορούσαν κυρίως τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, διοργάνωση εκδηλώσεων (ημερίδων, σεμιναρίων, ..) και παρεμβάσεις σε τεχνικά θέματα.. Για την εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των ΜΕ ως εισηγητικών και γνωμοδοτικών οργάνων, ορίστηκαν μέλη της Δ.Ε. ως σύνδεσμοι.

Δ.2 Ομάδες Εργασίας - Μελέτες
Ομάδες Εργασίας που συστήθηκαν στο διάστημα 2007 – 2009, ολοκλήρωσαν και υπέβαλαν στο Τμήμα τις ακόλουθες μελέτες:

  • Βλάβες και ζημιές από σεισμούς και άλλες αιτίες στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, από τα μέσα του 17ου αιώνα έως και σήμερα (Ανάθεση: Μάιος 2007).
Η μελέτη, που εκπονήθηκε από τετραμελή Ομάδα Εργασίας, ομαδοποίησε τα στοιχεία για τους σεισμούς που έπληξαν την πόλη της Κέρκυρας από τα μέσα του 17ου αιώνα έως και σήμερα, έκανε εκτίμηση των ζημιών σε κτίρια και δομήματα από τους σεισμούς, τις φυσικές καταστροφές και τις ανθρώπινες επεμβάσεις, κατά την περίοδο ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου, οργάνωσε τα στοιχεία που συγκέντρωσε και συσχέτισε τα στοιχεία της μελέτης με τα στοιχεία της μελέτης της Β΄ φάσης ΕΠΑΝΤΥΚ ώστε να προκύψει η εξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος της Κέρκυρας.
  • Κατευθύνσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων του Ν. Κέρκυρας (Ανάθεση :Δεκέμβριος 2007).
Η μελέτη που εκπονήθηκε από τετραμελή Ομάδα Εργασίας, είχε ως αντικείμενο τη μελέτη και προσομοίωση της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης των απορριμμάτων της Νήσου Κέρκυρας από ήδη υπάρχοντα στοιχεία άλλων νησιωτικών τουριστικών περιοχών, τη μελέτη με βάση τα συμπεράσματα του πρώτου και τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, της εξεύρεσης της καταλληλότερης τεχνολογίας διαχείρισης των αποριμμάτων του νησιού και τέλος τη μελέτη του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων των Διαποντίων Νήσων, Παξών και Αντιπάξων και τη σύνδεσή του με το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Νήσου Κέρκυρας.
  • Πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης των μη επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων στην Κέρκυρα (Δεκέμβριος, 2007).
Η Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΕ/ΤΚ, παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται τον τελευταίο καιρόσχετικά με το θέμα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΣΑ ) - δηλαδή των οικιακών απορριμμάτων - του Νομού Κέρκυρας, κατέληξε σε μια πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης των μη επικίνδυνων Στερεών Αποβλήτων για το Νομό. Στις 18 Ιανουαρίου 2008, έγινε παρουσίαση της πρότασης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, Βουλευτών και Δημάρχων του Νομού καθώς και των Μελών της Αντιπροσωπείας του Τμήματος.
  • Αποτύπωση δημοτικού κτιρίου επί της οδού Δονζελότ 7 και συγκέντρωση του απαραίτητου υποστηρικτικού υλικού (πληροφοριακό, ιστορικό, αποτυπώσεις κ.λπ), στα πλαίσια της προμελέτης προσεισμικής ενίσχυσής του (Ανάθεση: Μάιος 2009).
Η διμελής Ο.Ε είχε ως αντικείμενο την αποτύπωση των κατόψεων του κτηρίου και της στέγης, της τοιχοποιίας, της θέσης και των διαστάσεις των ανοιγμάτων, της θέσης και διάταξης του κλιμακοστάσιου, καθώς και την αποτύπωση των εσωτερικών φερόντων και μη φερόντων τοίχων, με πλήρη διαστασιολόγηση, για το κτήριο της οδού Δονζελότ, αρ. 7, στο οποίο ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του τέσσερις ορόφους και το οποίο επιλέχθηκε από την τοπική ομάδα ΕΠΑΝΤΥΚ του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ για τη μελέτη προσεισμικής ενίσχυσης του. Επιπρόσθετα προβλέπονταν: η διάνοιξη δύο τουλάχιστον τομών σε χαρακτηριστικές θέσεις, η έρευνα και η καταγραφή, για τους φέροντες τοίχους, το υλικό των δομικών σωμάτων (λίθοι, πλίνθοι κ.α.) και η αποτύπωση του σκελετού των μη φερόντων τοίχων (μοροφίντα). Η έρευνα (Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας κ.α)., και η συγκέντρωση του απαραίτητου υποστηρικτικού υλικού (πληροφοριακό, ιστορικό, αποτυπώσεις κ.λπ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της προμελέτης προσεισμικής ενίσχυσης του κτιρίου, που θα εκπονηθεί από άλλη Ομάδα Εργασίας του ΤΚ/ΤΕΕ.

Υπό εκπόνηση Μελέτες:

  • Mελέτη και τεκμηρίωση των κατασκευαστικών στοιχείων, των μεθόδων και των υλικών, των μορφολογικών στοιχείων και των μορφολογικών λεπτομερειών των κτιρίων της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας (Ανάθεση: Ιούνιος 2008).
Αντικείμενο της υπό εκπόνηση μελέτης είναι η καταγραφή, αποτύπωση, μελέτη και τεκμηρίωση των κατασκευαστικών στοιχείων, των κατασκευαστικών μεθόδων και των υλικών κατασκευής  για κτίρια της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας. Η εν λόγω μελέτη, η οποία αποτελείται από τρεις κύριες φάσεις, στοχεύει, εκτός των άλλων, στη διατύπωση προτάσεων για τις ορθές μεθόδους επισκευής και αποκατάστασης των κτιρίων της παλιάς πόλης, τους ορθούς τρόπους επισκευής και αποκατάστασης των μορφολογικών στοιχείων και λεπτομερειών τους και τους ορθούς τρόπους χρωματισμού τους.
  • Αξιοποίηση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών – GIS, (Ανάθεση: Νοέμβριος 2008).
Το αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας του ΤΚ/ΤΕΕ, που αποτελείται από 2 Μηχανικούς Η/Υ, είναι: η δημιουργία διαδικτυακής διεπαφής για τη διαχείριση λογαριασμών πρόσβασης στο σύστημα, βελτίωση της λειτουργικότητας του περιβάλλοντος διεπαφής (web interface) στα πρότυπα του google-maps, επέκταση της λειτουργίας των συμβάντων που καταγράφονται για το οδικό δίκτυο, εισαγωγή τυχόν έτοιμων και σχετικών με την εφαρμογή δεδομένων, δημιουργία βοηθητικών τμημάτων λειτουργιών (components), μεταφορά της υπάρχουσας εφαρμογής και των νέων επεκτάσεων σε νέο server, εκπαίδευση των στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας στα γραφεία του ΤΚ/ΤΕΕ. Για το εν λόγω έργο, έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας και του Τμήματος Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε.
  • Καταγραφή Μνημείων Νομού Κέρκυρας (Ανάθεση: Μάιος 2009).
Η τριμελής Ομάδα Εργασίας έχει ως αντικείμενο την καταγραφή των μνημείων στους 13 Δήμους της Κέρκυρας, αρμοδιότητας της 21ης ΕΒΑ, και η τεκμηρίωση για κάθε ένα από αυτά, με τη συμπλήρωση ειδικού απογραφικού δελτίου. Επιπρόσθετα, ο γεωγραφικός προσδιορισμός τους με το σύστημα ΕΓΣΑ ΄87 καθώς και η σήμανσή τους και η καταχώρηση των πληροφοριών:i. στην πλατφόρμα «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Ν. Κέρκυρας»,ii. στο Google Earth, με σύνδεσμο που θα παραπέμπει στην πρώτη πλατφόρμα.
  • Προμελέτη προσεισμικής ενίσχυσης του Δημοτικού Κτηρίου επί της οδού Δονζελότ 7, στην Κέρκυρα (Ανάθεση: Μάιος 2009).
Η τετραμελής Ομάδα Εργασίας έχει ως αντικείμενο: Την πλήρη προσομοίωση του κτηρίου σε ειδικά απαιτούμενο λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων, τη συνεργασία με την επιστημονική ομάδα, που συστήθηκε από τον Ο.Α.Σ.Π. και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την εκπόνηση ενός Ρυθμιστικού σχεδίου για τις δομητικές επεμβάσεις και την αντισεισμική προστασία των μνημείων, καθώς και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του υπό εκπόνηση Ρυθμιστικού σχεδίου για τις δομητικές επεμβάσεις και την αντισεισμική προστασία των μνημείων, σε κτήρια με τοιχοποιία.
  • Υποβολή ερευνητικής πρότασης σχετικά με τη χαρτογράφηση των κερκυραϊκών εδαφών και την ανάπτυξη λογισμικού για τις κατολισθήσεις.

Στα πλαίσια της μελέτης αυτής, η πενταμελής Ο.Ε έχει ως αντικείμενο την πραγματοποίηση μίας πιλοτικής εφαρμογής της ερευνητικής πρότασης σχετικά με τη χαρτογράφηση των Κερκυραϊκών εδαφών και την ανάπτυξη λογισμικού για την μοντελοποίηση / πρόληψη των κατολισθήσεων.

Δ.3 Ημερίδες - Διημερίδες – Λοιπές εκδηλώσεις.

 


 

Δ.3.1 Εκδηλώσεις 2007

  • Ημερίδα « Νέος Τρόπος υπολογισμού αμοιβών μηχανικών», (3 Φεβρουαρίου 2007).
Με την παρουσία πολλών μηχανικών, στελεχών των δυο Πολεοδομικών Υπηρεσιών και τεχνολόγων μηχανικών πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2007, στην Κέρκυρα, η κδήλωση για τη νέα διαδικασία υπολογισμού των αμοιβών μελετών από το ΤΕΕ, που οργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο και το τοπικό Περιφερειακό του Τμήμα, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Ιονίου Πανεπιστημίου.Τις βασικές εισηγήσεις, το νέο σύστημα και το ειδικό λογισμικό, που ανεπτύχθη για το σκοπό αυτό, παρουσίασε τριμελής Ομάδα του ΤΕΕ αποτελούμενη από τους Νίκο Πανδή, Γιάννη Κυριακόπουλο και Μυρτώ Παπαθανασίου, που ήρθαν στην Κέρκυρα από την Αθήνα, ειδικά για το σκοπό αυτό.
  • Ημερίδα: « Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, όρος ζωής για την Κέρκυρα», (16 Μαρτίου 2007).
Με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, του συνόλου των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Α΄ και Β΄ βαθμού, μεγάλης μερίδας του τεχνικού κόσμου της Κέρκυρας, εκπροσώπων φορέων και περιβαλλοντικών συλλόγων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, η ημερίδα με το παραπάνω θέμα που συνδιοργάνωσαν στις 16 Μαρτίου 2007, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και το τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,, με στόχο την προώθηση του σχεδιασμού στο Νομό, που έχει βαλτώσει.
  • Ασφάλεια και υγιεινή στα οικοδομικά και τεχνικά έργα., (12 Μαΐου 2007).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη από κάθε άποψη ήταν η ημερίδα αυτή την οποία οργάνωσαν από κοινού, το Σάββατο 12 Μαΐου 2007, το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Δυτ. Ελλάδας – Ηπείρου και Ιονίων Νησιών. Στη σχετική πρόσκληση να συμμετάσχουν, ανταποκρίθηκαν φορείς της πολιτείας, οργανώσεις εργοδοτών, οργανώσεις εργαζομένων στο χώρο των κατασκευών, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, μηχανικοί όλων των βαθμίδων, στελέχη, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κατασκευαστές, εργολάβοι και υπεργολάβοι τεχνικών έργων.
  • Διημερίδα με θέμα «Το ξύλο στη σύγχρονη Αρχιτεκτονική», (25 - 26 Μαΐου 2007).
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαΐου 2007, στο Φαληράκι, οργάνωσαν από κοινού, το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο τοπικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, στα πλαίσια των επιμορφωτικών τους δραστηριοτήτων. Σκοπός του διημέρου ήταν η ενημέρωση των Μηχανικών, κυρίως των Πολιτικών και των Αρχιτεκτόνων, αλλά και όσων ασχολούνται με τις κατασκευές, για τα βασικά χαρακτηριστικά του ξύλου, τα δομικά συστήματα, τη συμπεριφορά του ξύλου στη φόρτιση, τη συνδεσμολογία του, τον Ευρωκώδικα EC.5-1, 2 (ξύλινη κατασκευή στην πυρκαγιά) καθώς και για τα δομικά συστήματα Timber Frame - μικτό. Βασικός εισηγητής ήταν ο, πολύ γνωστός στους Κερκυραίους μηχανικούς, καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τουλιάτος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ο οποίος έχει ειδικευτεί στις ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές, στις Ιστορικές και Μνημειακές κατασκευές, στην αντισεισμική προστασία τους και στις κατασκευές μεγάλων ανοιγμάτων.
  • Εκδήλωση Δημόσιας έκφρασης συγχαρητηρίων για τους νέους φοιτητές των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, παρουσία Βουλευτών και Αρχών του Νομού (Σεπτέμβριος 2007). 
  • Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Ε.Μ.Π κ Τάσιου «Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τεχνολογία», (Οκτώβριος 2007).
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη με θέμα «Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τεχνολογία» που έδωσε στις 5 Οκτωβρίου 2007 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος, στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του Τοπικού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον πάρα πολλών Κερκυραίων, μηχανικών και μη, αλλά και εκπροσώπων των αρχών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την πανέμορφη αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρίας, του αρχαιότερου πνευματικού ιδρύματος της Κέρκυρας.
  • Παρουσίαση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Κέρκυρας (G.I.S. Geographic Information System), (2 Νοεμβρίου 2007).
Η μελέτη του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Κέρκυρας (G.I.S. Geographic Information System), παρουσιάστηκε δημόσια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σε κοινή εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε. και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, στις 2 Νοεμβρίου 2007. Σε σχετικές δηώσεις του, ο Πρόεδρος του Τμήματος ανέφερε ότι το σύστημα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο διοικητικό – πολιτικό και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όσο και στο τεχνικό κομμάτι της διαχείρισης έργων και μελετών.


Δ.3.2 Εκδηλώσεις 2008

  • Εκδήλωση με θέμα «Ασφαλιστικό των Μηχανικών», (12 Μαρτίου 2008).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008, με ομιλητές τους κ Ηρακλή Δρούλια, Γ. Γ. της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Αντώνη Πρωτονοτάριο, μέλος του Δ.Σ του ΤΣΜΕΔΕ και ολοκληρώθηκε με την υποβολή πάρα πολλών ερωτήσεων από τους μηχανικούς της Κέρκυρας στις οποίες απάντησαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.
  • Εκδήλωση Δημόσιας έκφρασης συγχαρητηρίων για τους νέους φοιτητές των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, παρουσία Βουλευτών και Αρχών του Νομού (Νοέμβριος 2008).
  • Διημερίδα με θέμα «Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων: Η περίπτωση της Κέρκυρας», (22-23 Φεβρουαρίου 2008).
Τη διημερίδα οργάνωσαν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα: «Προστασία Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων: Η περίπτωση της Κέρκυρας». Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας την Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Φεβρουαρίου – έγινε στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας ενημέρωσης των τοπικών παραγόντων που απασχολούνται με τον ένα ή άλλο τρόπο με την Προστασία του Περιβάλλοντος, φυσικού ή δομημένου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε εφαρμοσμένες περιπτώσεις αναστυλώσεων, αποκαταστάσεων καιεπαναχρησιμοποίησης τόσο μνημείων όσο και οικιστικών παραδοσιακών συνόλων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δομημένο παραδοσιακό Περιβάλλον της Κέρκυρας με την ευκαιρία και της πρόσφατης ένταξης της Παλιάς Πόλης στα μνημεία της UNESCO.
  • Συνάντηση της Υποεπιτροπής CIVVIH των χωρών της Μεσογείου, με το Ελληνικό Τμήμα του ΙCOMOS, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις για τις ιστορικές πόλεις της Μεσογείου. Επίκαιρα ζητήματα για τη χάρτα των ιστορικών πόλεων». (18 – 19 Απριλίου 2008).
Τη συνάντηση της Υποεπιτροπής CIVVIH των χωρών της Μεσογείου, με το Ελληνικό Τμήμα του ΙCOMOS, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις για τις ιστορικές πόλεις της Μεσογείου. Επίκαιρα ζητήματα για τη χάρτα των ιστορικών πόλεων», οργάνωσαν στην Κέρκυρα, στις 18 και 19 Απριλίου 2008, το τοπικό Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ, ο Δήμος Κερκυραίων, η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή Ιστορικών Πόλεων CIVVIH- ICOMOS, το Ελληνικό Τμήμα του ΙCOMOS, και το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ. Το θέμα του Επιστημονικού Συμποσίου αφορούσε στην επίκαιρη επιστημονική συζήτηση, αναφορικά με τις μεγάλες παρεμβάσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα στις ιστορικές πόλεις. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ποικίλων τύπων και επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση, στην λειτουργική συγκρότηση, στα κτήρια και την αρχιτεκτονική στα ανθρωπογενή ή μη φυσικά τοπία των ιστορικών πόλεων. Στόχο είχε δε, να αναδείξει τα σύγχρονα προβλήματα των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου και τις μεθόδους αντιμετώπισής τους, φωτίζοντας την Ιστορική Πόλη της Κέρκυρας.
  • Συνάντηση για τη συζήτηση των αποτελεσμάτων του Περιοδικού Ελέγχου της UNESCO (19 Απριλίου 2008).
Τη συνάντηση για τη συζήτηση των αποτελεσμάτων του Περιοδικού Ελέγχου της UNESCO, του ελέγχου δηλαδή που διενεργείται κάθε 6 χρόνια μέσω του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της κάθε χώρας, οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία του Τμήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Η διοργάνωση της είχε αναληφθεί κατά την 31η Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, (Cristchurch N. Zηλανδία, 23/6/07 – 2/07/07). Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εμπειρογνώμονες από τους διεθνείς Συμβουλευτικούς Οργανισμούς (IUCN, ICOMOS, ICCROM), καθώς και οι εικοσιένα εθνικοί συντονιστές (focal points) των χωρών της Μεσογείου και της Ν.Α. Ευρώπης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα που αφορούν στην προστασία και διαχείριση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς των χωρών της Μεσογείου και της Ν.Α. Ευρώπης, υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων του Πρώτου Κύκλου του Περιοδικού της UNESCO (2005-2006), καθώς και οικείων αποφάσεων της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
  • Εκδήλωση με θέμα: «Το Ποδήλατο στην Κέρκυρα», (6 Ιουνίου 2008).
Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, ο Δήμος Κερκυραίων και το τοπικό Τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.Η Κέρκυρα είναι μια από τις 17 πόλεις – Δήμους της χώρας (Αθήνα, Αμαλιάδα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Κως, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Πάτρα, Ρόδος, Τρίπολη, Ν. Ψυχικό, Π. Ψυχικό, Δυτική Αθήνα) για τις οποίες έχει μελετηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και συγκεκριμένα από τους Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο, Πολεοδόμο, αν. καθηγητή ΕΜΠ, Δημήτρη Μηλάκη, τοπογράφο μηχανικό, Διδάκτορα ΕΜΠ και Κώστα Αθανασόπουλο, πολιτικό μηχανικό, υπ. Διδάκτορα ΕΜΠ. Οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που ανέθεσε το 2002 στο ΕΜΠ το Υπουργείο Μεταφορών για την ένταξη του ποδηλάτου σε 17 ελληνικές πόλεις. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος οι Δήμοι συνεργάστηκαν στενά με τους μελετητές. Παράλληλα, οι εισηγητές, παρουσίασαν στο κοινό το βιβλίο τους που εξέδωσε το ΤΕΕ και το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των μελετών για τους ποδηλατοδρόμους καθώς και αξιολογήσεις αυτών που σήμερα λειτουργούν. Την επομένη πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία έκθεση του 3ου Δημοτικού Σχολείου για το Ποδήλατο και διαγωνισμός ζωγραφικής για μικρούς , με το ίδιο θέμα.


Δ.3.3 Εκδηλώσεις 2009

  • Ημερίδα με θέμα «Αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κτιρίων. Το παρελθόν ορίζει το μέλλον», 28 Μαρτίου 2009.
Τη σημαντική αυτή ημερίδα οργάνωσαν από κοινού, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και τα τοπικά Τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Σε καίρια ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως την προστασία των ιστορικών κτιρίων απάντησαν καθηγητές του Ε.Μ.Π., καθηγητές ξένων σχολών, εκπρόσωποι του ΥΠ.ΠΟ., ο Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και τοπικοί φορείς, που έλαβαν μέρος ως εισηγητές στις εργασίες της ημερίδας, της οποίας τελικός στόχος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των αρμοδίων και των ειδικών αλλά και των απλών πολιτών, σε θέματα σχετικά με την αναγκαιότητα της προστασίας, συντήρησης και επανάχρησης των ιστορικών κτιρίων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους ομιλητές στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας, λόγω του μείζονος θέματος προστασίας του σημαντικού κτιριακού της πλούτου από την UNESCO.
  • Διημερίδα με θέμα : «Σχεδιασμός Κατασκευών με Ευρωκώδικες. Εφαρμογές - Εθνικά Παραρτήματα για τους Ευρωκώδικες», ( 26 – 27 Ιουνίου 2009).
Το διήμερο οργάνωσε στις 26 και 27 Ιουνίου 2009, στη συνεδριακή αίθουσα της ΑΝΕΔΚ, στο Φαληράκι, το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Στην εκδήλωση που απευθυνόταν στους τεχνικούς (μελετητές και κατασκευαστές) και τις Δημόσιες Αρχές. Παρουσιάστηκαν οι Ευρωκώδικες που καλύπτουν το σχεδιασμό κατασκευών από σκυρόδεμα και τοιχοποιία, τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις ενισχύσεις υφισταμένων κατασκευών για σεισμικές δράσεις και τη γεωτεχνική έρευνα του εδάφους. Παρουσιάστηκαν επίσης, τα μέρη που αφορούν στη θέσπιση των Ευρωκωδίκων και στην εφαρμογή τους στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες καθώς και στις βάσεις σχεδιασμού των δομημάτων και στις δράσεις στις κατασκευές (EC-0, EC-1, EC-2, EC-6, EC-7, EC-8, EC-8/ΙΙΙ). Οι εισηγητές – καθηγητές Ε. Βιντζηλαίου, Σ. Δρίτσος, Μ. Καββαδάς, Κ. Τρέζος, Μ. Φαρδής, ο δρ. Π.Μ. Ν. Μαλακάτας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Μ. Χρονόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης ΕΜΠ – έκαναν παράλληλα αναφορές στους ισχύοντες σήμερα επί μέρους κανονισμούς, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές, ώστε να γίνουν ευκολότερα κατανοητές οι νέες διατάξεις.
  • Εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργειας στα κτήρια., (3 Ιουλίου 2009).
Η ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω της θεματολογίας ημερίδα για την εξοικονόμηση και διαχείριση ενέργεια στα κτίρια διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Νομού Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε.. Αποτελούσε δε προσυνεδριακή εκδήλωση στα πλαίσια του Συνεδρίου Ενέργειας του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2009, στη Συνεδριακή Αίθουσα της ΑΝΕΔΚ, στην Κέρκυρα.
  • Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών και των ιστορικών συνόλων. Επεμβάσεις για την ενίσχυση τους, (18 Σεπτεμβρίου 2009).
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 18 Σεπτεμβρίου 2009,ως συνέχεια της αντίστοιχης που έγινε στο Ζάππειο στις 8/12/2008, με τη συνδιοργάνωση του ΤΕΕ, του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του Επιμελητηρίου και της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Νεότερων και σύγχρονων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Επικεντρώθηκε δε στα νεότερα μνημεία, δηλαδή μνημεία που κατασκευάσθηκαν από το 1830 και εξής. Η Κέρκυρα, η οποία έχει κηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, έχει την ιδιαιτερότητα της πόλης μνημείου και μόνο ως σύνολο μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στόχος της Ημερίδας ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η ανάδειξη των προβλημάτων και η διατύπωση προτάσεων για το θέμα που αυτή πραγματεύεται. Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση έγινε και η βράβευση των νέων της Κέρκυρας για την επιτυχία εισαγωγής τους στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές της χώρας, κατά το έτος 2009.
  • Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Ε.Μ.Π κ Παναγιώτη Καρύδη με θέμα Οι σεισμοί της L’Αquila και η ελληνική πραγματικότητα. (20 Νοεμβρίου 2009).
Την εκδήλωση συνδιοράνωσαν το Τμήμα ο Τοπικός Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η διάλεξη, την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μηχανικών και όχι μόνον, δόθηκε στην αίθουσα Αναγνωστικής Εταιρείας.


Δ.4 Συμμετοχή σε εκδηλώσεις
Συμμετοχή στην εκδήλωση που οργάνωσε η OMNILIK A.E στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, με εισηγητή τον Πρόεδρο της Δ.Ε κ. Ν. Σπίγγο και θέμα εισήγησης «Ύδρευση Νομού Κέρκυρας».(Μάρτιος 2008)
Συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας: «Η αντισεισμικότητα των παραδοσιακών κατασκευών. Ζητήματα εφαρμογής ήπιων επεμβάσεων για την ενίσχυσή τους. Παραδείγματα», που συνδιοργάνωσαν στις 8 Δεκεμβρίου 2008 στο Ζάππειο Μέγαρο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και η Διεύθυνση Αναστύλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΑΝΣΜ) του ΥΠ.ΠΟ. Προγραμματιζόμενες Εκδηλώσεις
Tο Τμήμα Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε, σε συνεργασία με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και τον τοπικό Σύλλογο Μηχανολόγων Κέρκυρας θα οργανώσουν από κοινού ημερίδα με θέμα την ορθή εφαρμογή των νέων πυροσβεστικών διατάξεων. Παράλληλα το Τμήμα θα είναι συνδιοργανωτής στην εκδήλωση του Δήμου Κερκυραίων για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. 

Δ.5. Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Ερευνητικό Πρόγραμμα Solver
Το ΤΕΕ Κέρκυρας γνωστοποίησε εγγράφως στο Δήμαρχο Κερκυραίων το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει και να συνεργαστεί με το Δήμο στα πλαίσια του προγράμματος SOLVER. (Πρόσκληση ΕΡ7 – ENV-2009 – 1.3.2.2).
Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός πλήρους συστήματος για την αποτίμηση της σεισμικής τρωτότητας ολόκληρων οικισμών, περιλαμβανομένων ιστορικών και μη
κτηρίων, υποδομών, εγκαταστάσεων και συμπεριφοράς του Πληθυσμού, το οποίο θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Συμφωνήθηκε δε από την Δ.Ε. του Τμήματος, μια από τις πόλεις εφαρμογής του συστήματος να είναι η παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπως προτάθηκε άλλωστε και από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα εκπροσώπους του προγράμματος, ( Ιανουάριος, 2009).
Το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, συνεργάζεται ως μέλος του δικτύου CLARIN – EL (Common Language Resources and Technologies Infrastracture).

Δ.6. Προγραμματικές Συμβάσεις

  • Ανάδειξη και συντήρηση του Νέου Φρουρίου Κέρκυρας κλπ..,
Δήμος Κερκυραίων, Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Κερκυραίων, Π.Τ Κέρκυρας του ΤΕΕ (2007-2008)
  • Αξιοποίηση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS).

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, Π.Τ Κέρκυρας του ΤΕΕ. (Νοέμβριος 2008)

Ε. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ε.1. Πραγματογνωμοσύνες
Κατά τη διάρκεια της τριετίας υποβλήθηκαν 65 αιτήσεις για τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες.

Ε.2. Βιβλιοθήκη – Δικτυακός Τόπος
Κατά τη τριετία 2007-2009, οι εργασίες της βιβλιοθήκης κατανέμονται ως εξής:

Eμπλουτισμός Συλλογής: Στα πλαίσια του διαρκούς εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης με νέες προσκτήσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις και τις ανάγκες των μελών της, η υπάρχουσα συλλογή εμπλουτίστηκε με 200 βιβλία και 50 νέες μελέτες.

Εξυπηρέτηση Χρηστών: Κατά την τριετία έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 300 χρήστες (δανεισμοί, προτάσεις βιβλιογραφίας, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.λπ).
Κατά το ίδιο διάστημα υποστηρίχθηκαν 30 φοιτητές κατά την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας και 3 υποψήφιοι διδάκτορες για την εκπόνηση της διατριβής τους.

Εκπαίδευση: Το 2009 το Τμήμα συμπεριελήφθη στους φορείς Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Τμήματος Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπαιδεύοντας 2 φοιτητές του Τμήματος (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2009).

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Τμήματος «ΣΧΕΡΙΑ»
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «ΣΧΕΡΙΑ», υλοποιήθηκε το 2008 και περιέχει τα πλήρη κείμενα εισηγήσεων από σεμινάρια, συνέδρια και μελέτες που κατατέθηκαν στο Τμήμα από το 2002 έως και σήμερα. Στόχος του ιδρυματικού αυτού αποθετηρίου είναι η συλλογή, διαφύλαξη και διάδοση σε ψηφιακή μορφή ολόκληρη της πνευματικής παραγωγής του. Η ΣΧΕΡΙΑ έχει κληθεί να συμμετάσχει στη Europeana, μια Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πύλη με πολύ μεγάλη απήχηση και επισκεψιμότητα, η οποία έχει σκοπό να κάνει τις Ευρωπαϊκές πολιτισμικές και επιστημονικές πηγές προσβάσιμες σε όλους. Η συμμετοχή αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιστημονικό έργο του Τμήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο και το ΤΕΕ γενικότερα. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη από την διεύθυνση http://lib.teekerk.gr.

Δικτυακός Τόπος
Ο νέος δικτυακός τόπος του Τμήματος, http://www.teekerk.gr, σχεδιάστηκε το 2008 με σκοπό να προσφέρει πληρέστερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση προς τα μέλη του. Βασίστηκε σε ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System) το οποίο διευκολύνει την παρουσίαση κάθε είδους υλικού δημοσιότητας, όπως κείμενο, εικόνα και βίντεο. Επιπλέον, παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως το newsletter, η υπηρεσία ερωτημάτων προς τη βιβλιοθήκη του τμήματος, οι αγγελίες της αγοράς εργασίας, κ.α.. Τέλος, με σκοπό την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών του τμήματος, ο νέος ιστότοπος παρέχει στους συλλόγους διπλωματούχων μηχανικών που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα ένα βήμα έκφρασης των απόψεών τους μέσα από μια σειρά ιστολογίων τα οποία είναι προσβάσιμα από τη διεύθυνση http://blogs.teekerk.gr.

Ε.3. Κτήριο - Υλικοτεχνική υποδομή.
Η υπηρεσία φροντίζει για τη διαρκή συντήρηση τόσο του κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται τα Γραφεία του Π.Τ., των εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής, γενικότερα.

Ε.4. Νέο Σύστημα Αμοιβών Ιδιωτικών Έργων
Η υπηρεσία εξέδωσε περισσότερες από 2.000 εντολές πληρωμής ιδιωτικών έργων, που υπάγονταν στις μεταβατικές διατάξεις. Με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος συνεργάτης του Τμήματος έλαβε μέρος σε ενημερωτική – εκπαιδευτική συνάντηση στην Αθήνα, που οργάνωσε το αρμόδιο Γραφείο του ΤΕΕ για τις αμοιβές των ιδιωτικών έργων.

 

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS