Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

Η αρχαιολογική σας περιπλάνηση που μπορεί να εναλλάσσεται παρεμβολές, αρχίζει από τον Ανεμόμυλο και αναπτύσσεται κυρίως στην Παλαιόπολη, στην αρχή της χερσονήσου του Κανονιού, στα όρια του όρμου της Γαρίτσας, όπου βρισκόταν η θέση της αρχαίας πόλης. 

Η βασική διαδρομή περιλαμβάνει την περιήγηση στα σημαντικότερα από τα Μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Παλαιόπολης. Κλασσικής, ρωμαϊκής, παλαιοχριστιανικής. Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου Μνημεία, εγκατεστημένα σε πολύ γειτονικές θέσεις και σε κάποιες περιπτώσεις το ένα πάνω στο άλλο μαρτυρούν για την ιστορική συνέχεια του χώρου και την πολιτιστική του ταυτότητα , όπως αυτή προέκυψε μέσα από τις εναλλαγές των εποχών και των πολιτισμών : 

-Τείχη και πύργοι της βόρειας περιτείχισης της αρχαίας πόλης (τείχος Νερατζίχας και πύργος Αγ. Αθανασίου) θεμελιώνουν βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς (Παναγία Νερατζίχα, 11-12ος αι. και Ναός Αγ. Αθανασίου Ανεμόμυλου, 18ος αι.), -Η Μονή του Αγ. Θεοδώρου, μνημείο Παλαιοχριστιανικής περιόδου (5-6ος αι. μ.Χ.) δίπλα ακριβώς στα ερείπια του μεγάλου δωρικού ναού της Αρτέμιδος Γοργούς, -Το σημαντικότερο μνημείο Παλαιοχριστιανικής περιόδου, η Βασιλική του Ιοβιανού (5ος αι. μ.Χ.), οικοδομημένη πάνω σε ερείπια Ρωμαϊκής Αγοράς, -Το Ηραίον και το Καρδάκι, σημαντικά μνημεία αρχαϊκής και κλασσικής περιόδου, μέσα στο πρώην βασιλικό κτήμα Mon Repos δίπλα στην έπαυλη του Άγγλου Αρμοστή, που χτίστηκε τον 19ο αι. και σήμερα προορίζεται για Μουσείο, -Το σημαντικότερο μνημείο μέσης Βυζαντινής περιόδου, ο Ναός των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου (100 μ.Χ.),στο κέντρο του Ανεμόμυλου, πολύ κοντά σε όλα τα προηγούμενα.

Διάρκεια περιήγησης: μόνο για τις επισκέψεις χωρίς μετακινήσεις υπολογίστε 2.00 - 2.30 ώρες. 

Η αρχαιολογική περιήγηση αξίζει να εμπλουτιστεί με την επίσκεψη στην Μονή της Θεοτόκου Βλαχέρνας (1685), στην χαρακτηριστική τοποθεσία του Κανονιού και από εκεί με την ευχάριστη μετάβαση με βαρκάκι στο Ποντικονήσι, όπου βρίσκεται ο μικρός Βυζαντινός Ναός του Παντοκράτορα (11-12ος αι.). 

Διάρκεια περιήγησης: υπολογίζοντας και την μετάβαση στο πλοιάριο χρειάζονται περίπου 2.00 ώρες. 

Επισκέπτες με εξειδικευμένο ενδιαφέρων μπορούν ακόμη να επισκεφθούν σειρά άλλων μνημείων, αρχαϊκής , κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου, που βρίσκονται διάσπαρτα στον δυτικό περιφερειακό δρόμο της Γαρίτσας, κυρίως ταφικά μνημεία, με σημαντικότερο το Μνημείο Μενεκράτη. 

Η περιηγητική εμπειρία οργανώνεται και συστηματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις αίθουσες του οποίου εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών των πιο πάνω περιοχών, αλλά και άλλων περιοχών του νησιού. 

Διαδρομές ειδικού ενδιαφέροντος, σε περιοχές όπως : 

- το Δημοτικό Κοιμητήριο : σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, στα όρια της Λιμνοθάλασσας, περιέχοντας τον Ι. Ν. Αναστάσεως, έργο του Κερκυραίου αρχιτέκτονα του 19ου αι. Γιάννη Χρόνη, αλλά και σημαντικούς τάφους (δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών), πολλών προσωπικοτήτων. 
- το Εγγλέζικο Νεκροταφείο: στο λόφο των Φυλακών, όπου εκτός από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και το φυσικό περιβάλλον του χώρου, μπορεί κανείς να αποκτήσει εικόνες διαφόρων περιοχών της σύγχρονης πόλης και της Γαρίτσας. 

Διάρκεια περιήγησης: τις επισκέψεις στα δύο νεκροταφεία μπορείτε να τις συνδυάσετε με τη διαδρομή αναγνώρισης Σαρόκκο, Λ. Αλεξάνδρας, Γαρίτσα. Υπολογίστε ότι χρειάζεται να διαθέσετε επιπλέον 1 - 1.30 ώρες. 


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS