Στην Κέρκυρα που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, στον τόπο που θεωρείται το σταυροδρόμι των πολιτισμών, είναι λογικό να υπάρχει πλούσια παράδοση στην αγορά. Στο κέντρο της παλιάς πόλης οι μαστόροι κι οι τεχνίτες κατασκεύαζαν και πουλούσαν κάθε λογής πραμάτεια . Η Οβριακή, η Πίνια αλλά και όλη γενικά η πόλη ήταν γεμάτη με κάθε λογής μαγαζί. Σήμερα, μέσα στην πόλη αλλά και σε όλο το νησί θα βρείτε καταστήματα και εκθετήρια που διατηρούν ολοζώντανη την παράδοση αυτή.
Ο χρυσός και το ασήμι δουλεύονται με τέχνη που έχει ρίζες στο Βυζάντιο και επιρροές δυτικές. Το κοσμήματα που υπάρχουν εδώ είναι φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες σε μοναδικά κομμάτια και σε συμφέρουσες τιμές. Ακόμη εδώ θα βρείτε όλα τα επώνυμα ελληνικά μαγαζιά με διεθνή φήμη στο χώρο του κοσμήματος και γενικότερα της αργυροχρυσοχοίας.
Τα κεραμικά είναι μια επίσης παλιά ιστορία για τους Κερκυραίους τεχνίτες οι οποίοι μέχρι σήμερα δημιουργούν μοναδικά κομμάτια και τα εκθέτουν σε καταστήματα του ιστορικού κέντρου.
Χειροποίητα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα είναι επόμενο να βρείτε με τόσα εκατομμύρια λιόδεντρα που υπάρχουν στο νησί. Οικογενειακά εργαστήρια εκθέτουν ασύλληπτες δημιουργίες σε μαγαζιά μέσα στην παλιά πόλη.
Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε μαγαζιά που πουλούν παλιά έπιπλα και αντικείμενα. Στην Κέρκυρα υπάρχει παράδοση στην κατασκευή κλασικών επίπλων, αν ενδιαφέρεστε αναζητήστε τα εργαστήρια παλιών μαστόρων: επιπλοποιών, σκαλιστών και ταπετσιέρηδων, βρίσκονται διάσπαρτα στα μικρά και όχι πολυσύχναστα καντούνια της παλιάς πόλης.
Η οδός Νικηφόρου Θεοτόκη, είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος που ξεκινά από την Σπηλιά και καταλήγει στο Λιστόν. Πήρε το όνομά του από τον περίφημο λόγιο και κληρικό Νικ. Θεοτόκη, ο οποίος μεταξύ 1758 και 1764 ιερουργούσε και κήρυττε στον Ναό του Ιωάννη του Πρόδρομου. Ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν από πάντα η κεντρική εμπορική αρτηρία της πόλης και ονομαζόταν 'cale d’erbe o del mercanti' (ο δρόμος με τα μανάβικα και τους εμπόρους, σε ελεύθερη απόδοση). Εκκλησίες, φιλαρμονικές και μνημεία μπερδεύονται με εμπορικά καταστήματα κάτω απ’ τα βόλτα συμπυκνώνοντας την ιστορική διαδρομή.
Ένας ακόμη σημαντικός εμπορικός δρόμος στην κεντρική περιοχή της παλιάς πόλης, είναι η οδός Ευγενίου Βουλγάρεως (calle del’ acque) κάποτε ήταν ο δρόμος των καφενείων και των συνωμοτικών συναντήσεων εναντίον των Γάλλων. Μαζί με την πλατεία Δημαρχείου ( άλλοτε πλατεία της Λότζας) αποτελούσαν την κοσμική περιοχή του κέντρου της πόλης, πριν την οικοδόμηση του Λιστόν στην Σπιανάδα.
Όλες οι φίρμες των σύγχρονων προϊόντων έχουν βρει το χώρο τους στα καντούνια που ακτινωτά και παράλληλα πλαισιώνουν τους κεντρικούς αυτούς δρόμους. Βιβλιοπωλεία με ατμόσφαιρα, δισκοπωλεία με χαρούμενες μουσικές, ρούχα design ή γούνες, παπούτσια με κομψές ιταλικές φόρμες. Λιγοστά μανάβικα και μπακάλικα, κερκυραϊκά προϊόντα, εστιατόρια και σουβλατζίδικα, φαρμακεία, όλα κοντά και με επαγγελματίες που γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους αλλά και την αγορά.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στην Λαϊκή Αγορά νωρίς το πρωί, όπου κάθε μέρα μικροί παραγωγοί πουλούν φρέσκα λαχανικά, ελιές σπιτικό κρασί αυγά και μυριστικά χόρτα. Εκεί θα βρείτε ακόμη φρέσκα ψάρια και φρούτα απ΄όλη την Ελλάδα.