Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η μουσική παράδοση του τόπου, εκτός του ότι σταθερά τροφοδοτεί το πανελλήνιο μουσικό σώμα με δημιουργούς, προσδιορίζει τοπικά, έναν μουσικό προσανατολισμό των πολιτιστικών δρώμενων. 

Οι Φιλαρμονικές, (αναπόσπαστο κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της πόλης), διεκδικούν τον κυρίαρχο ρόλο από άποψη λαϊκής απήχησης και μαζικότητας. Η παρουσία στο νησί δεκαοκτώ συνολικά Μουσικών ενώσεων "μπάντας", με συχνές εμφανίσεις σε εορτασμούς και θρησκευτικές εκδηλώσεις, έχοντας κατακτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο παρουσίας, με πολλές διεθνείς διακρίσεις, συντηρεί την τοπική παράδοση και εισάγει σ"ένα πρώτο επίπεδο την μουσική παιδεία στη νέα γενιά, συντελώντας στην ευρύτερη λαϊκή αποδοχή της. 
Η αναγκαιότητα ύπαρξης των Φιλαρμονικών ανάγεται στην αγγλική επιρροή: οι Άγγλοι είχαν δικές τους μουσικές μπάντες που συμμετείχαν και στις Ελληνικές εκδηλώσεις μέχρι το 1837 όταν αρνήθηκαν να συνοδεύσουν μουσικά τις ορθόδοξες λιτανείες. Το 1840 ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Εταιρεία ως πράξη αντίδρασης των Κερκυραίων στην άρνηση των Άγγλων με κορυφαίο ιδρυτή τον συνθέτη του εθνικού μας ύμνου Νικόλαο Μάντζαρο. Στην πόλη σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις Εταιρείες δίνοντας συναυλίες, παραστάσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και ενέργειες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. 

Η ίδρυση Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η πρόσφατη ισχυροποίηση των δεσμών του με τον κοινωνικό χώρο, αποτελούν αισιόδοξη προοπτική. Η οργάνωση αξιόλογων μουσικών εκδηλώσεων, με συμμετοχή μαέστρων και εκτελεστών διεθνούς εμβέλειας, οπωσδήποτε αποτελεί την βασική προϋπόθεση τόσο για τον επαναπροσανατολισμό της τοπικής παιδείας, όσο και για την ειδικότερη τοπική ευαισθητοποίηση. 

Αισιόδοξες κυρίως για την προοπτική τους, οι παρουσίες των πιο κάτω σωματείων και ενώσεων, κατά πλειοψηφία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενισχύουν την τοπική μουσική ενασχόληση. 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Κερκυραίων, ερασιτεχνικό σχήμα 45 οργάνων, που παρά το ότι κατάφερε να ανεβάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο έργα συμφωνικής μουσικής και παραστάσεις όπερας, σήμερα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, παραμένει ανενεργό. 

Συγκρότημα Μουσικής Δωματίου, με συνηθέστερη μορφή αυτήν του τρίο ή του κουιντέτου πνευστών, έχει στο ενεργητικό του πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ωδείο Κέρκυρας, Ιόνιο Ωδείο, Ωδείο Φ. Νάκα, ιδιωτικές μουσικές σχολές, με αξιόλογες δημόσιες εμφανίσεις μουσικών συνόλων μαθητών τους, σε διάφορες μορφές και είδη μουσικής. 

Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας σχολικής εκπαίδευσης που παρά τον μικρό χρόνο λειτουργίας του, έχει οργανώσει σύνολα μαθητών σε πολλά είδη μουσικής (βυζαντινή, τζαζ, μουσική δωματίου έγχορδων και πνευστών, χορωδιακή μουσική, κ.α.), αποσπώντας κατ" επανάληψη βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. 

Δημοτική Χορωδία, μικτό σχήμα, επιχορηγούμενο από το Δήμο, απονέμει πτυχία φωνητικής σε συνεργασία με το Ωδείο Κέρκυρας και έχει αξιωθεί πολλών εμφανίσεων με μεγάλη επιτυχία. 
Η Δημοτική Χορωδία θα μπορούσε να είναι το Λυρικό Θέατρο της Κέρκυρας. Από το 1991 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει εκτός των άλλων και όπερες όπως "La Triavata" του Verdi, η "Norma" του Bellini η "Cavalieria Rusticana" του Mascagni "La Martire" του Σπύρου Σαμάρα, η "Κόρη του Φονιά" του Ρομποτή, ή ο "Βαφτιστικός" του Σακκελαρίδη. Παράλληλα έχει δώσει κι εξακολουθεί να δίνει πολλές συναυλίες με ολόκληρα συμφωνικά έργα. 

Χορωδία Κέρκυρας, ανδρικό σχήμα, ιδιωτικού χαρακτήρα με διακρίσεις σε πολλές χώρες. Η Χορωδία της Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1981 με 50 μέλη και από τότε η 50μελής χορωδία έχει δώσει πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό μετέχοντας, σε παγκόσμια φεστιβάλ, διεθνή forum ενώ τραγούδησαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μπροστά στον Πάπα. Το ρεπερτόριο τους είναι ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια προκλασσικά, όπερας, musical, καντάδες μέχρι σύγχρονα λαϊκά. 


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS