Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Κέρκυρα, 6 Ιουλίου 2012

 
Τεχνικό Επιμελητήριο:

«Ηλεκτρονικά» ο μνημειακός πλούτος της Κέρκυρας
 
 

                                                         Άποψη της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

Τη μελέτη του για την Καταγραφή των Μνημείων της Κέρκυρας, που εκπόνησε 5μελής Ομάδα Εργασίας, παρουσίασε πρόσφατα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, το τοπικό Περιφερειακό  Τμήμα του ΤΕΕ.

Την εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μηχανικού Στέφανου Πρίφτη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζης, ο νεοεκλεγείς Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Σαμοΐλης, Αρχιτέκτων, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ του Δήμου Κέρκυρας κ. Σπ. Μωραΐτης, μέλη της Διοίκησης του Π.Τ, η οικογένεια Πρίφτη, πολλοί μηχανικοί και απλοί πολίτες.


Ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο κ. Νίκος Σπίγγος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για την παρουσία του, έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο του Περιφερειακού Τμήματος και εξήρε τη στήριξη που παρέχει διαχρονικά σε αυτό το Επιμελητήριο.

Αναφερόμενος στη μελέτη που εκπόνησε η Ομάδα Εργασίας, ο Πρόεδρος είπε ότι το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στη σκληρή δουλειά των μελετητών,  ενώ αναφερόμενος στο κόστος της μελέτης, είπε ότι καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Π.Τ. και αποτελεί μια προσφορά του ΤΕΕ στην κοινωνία, όπως και όλες οι μελέτες του, χωρίς να αναμένει ανταλλάγματα.

Από την εκδήλωση, δεν έλλειψε και η συγκίνηση, όταν ο κ. Σπίγγος μίλησε για τον Στέφανο Πρίφτη, Μηχανικό Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος  ανέπτυξε την πρώτη πλατφόρμα του Τμήματος για την,  μεταξύ άλλων, καταγραφή προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και σήμανσή τους και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών (GIS Corfu), μια ιδιαίτερα προχωρημένη εργασία για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, ευχόμενος και άλλοι συνάδελφοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Αισθήματα συγκίνησης προκάλεσε όμως και ο κ. Γιώργος Πρίφτης, όταν αναφέρθηκε στον πολύ ευαίσθητο γιό του, στην αγάπη του για τη ζωή και το επάγγελμά του.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ


Στον χαιρετισμό του ο κ. Χρ. Σπίρτζης, επεσήμανε τη σημαντική δραστηριότητα που έχει επιδείξει το Π. Τμήμα, που οφείλεται τόσο στις Διοικήσεις του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον νυν Πρόεδρο κ. Ν. Σπίγγο και στον π. Πρόεδρο κ. Κ. Βλάσση,  όσο και στο ενδιαφέρον των μελών του. 
 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, συνεχάρη τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την αξιόλογη εργασία τους, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την καταγραφή των Μνημείων και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ζήτησε και τη βοήθειά τους,  εάν απαιτηθεί.


Η Μελέτη

Η μελέτη για την καταγραφή των μνημείων ανατέθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Π.Τ. το έτος 2009, σε 5μελή Ομάδα Εργασίας, στην οποία τελικά συμμετείχαν (κατά σειρά), μετά από μικρές αλλαγές, οι:

- Άννα Αμυγδαλά, Αρχαιολόγος

- Χαράλαμπος Γατσούλης, Αγρ. & Τοπ. Μηχανικός
- Αγγελική Κουρσάρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός
- Στυλιανός Μπιρμπίλης, Αρχιτέκτων Μηχανικός
- Δημήτρης Ρίγγας, Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής
 

 

 

 Απο αριστερά: Χ. Γατσούλης, Στ. Μπιρμπίλης, Χρ. Σπίρτζης, Α. Κουρσάρη, Ν. Σπίγγος, Δ. Ρίγγας

Η Ο.Ε είχε ως αντικείμενο την αρχική έρευνα - μελέτη καταγραφής των μνημείων που είναι ήδη κηρυγμένα ως ιστορικά διατηρητέα αλλά και  μεμονωμένων μνημείων και κτίσματων που έχουν καταγραφεί από την επτανησιακή βιβλιογραφία.

Η μελέτη, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ για την καταγραφή της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Νησιού, αποτελεί συνέχεια άλλων σχετικών δράσεων, με κορυφαία τη μελέτη για την ένταξη της Παλαιάς Πόλης στα Μνημεία Παγκόσμιας   Κληρονομιάς της Unesco.  

Τα μνημεία που καταγράφηκαν (το μεγαλύτερο μέρος τους), κατά το στάδιο της  έρευνας, εντοπίστηκαν γεωγραφικά με σύστημα ΕΓΣΑ’87 και WGS84, (το σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιούν τα google earth και maps) και καταχωρήθηκαν  σε  ηλεκτρονική βάση δεδομένων,  που αναπτύχθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.   

Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης από τα μέλη της Ομάδας Εργασίας   του ΤΚ/ΤΕΕ.

Οι μελετητές, κα Αγγελική Κουρσάρη κ. Χαράλαμπος Γατσούλης, Στυλιανός Μπιρμπίλης και Δημήτρης Ρίγγας, αφού ευχαρίστησαν όσους με τον έναν ή άλλο τρόπο συνέδραμαν το έργο τους, παρουσίασαν, με τη βοήθεια οπτικού υλικού, τη διαδρομή που ακολούθησαν για την ολοκλήρωση της μελέτης τους.

Η αρχειακή έρευνα και η μελέτη της επίσημης βιβλιογραφίας, ήταν τα πρώτα βήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε η in situ τεκμηρίωση και η συλλογή φωτογραφικού υλικού και η σύνταξη των απαραίτητων καταγραφικών δελτίων. Ακολούθησε ο γεωγραφικός εντοπισμός των μνημείων και τέλος, η  δημιουργία βάσης δεδομένων, στην οποία καταχωρήθηκαν τα στοιχεία των καταγραφικών δελτίων και ενσωματώθηκε αρχειοθετημένο το φωτογραφικό υλικό. Η βάση αυτή, στη συνέχεια, συνδέθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η βάση δεδομένων θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για όλους τους μηχανικούς και πρωτίστως για όσους δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα, για τους ερευνητές - μελετητές αλλά και για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Θα είναι δε σύντομα προσβάσιμη από τη διαδικτυακή σελίδα του Τμήματος Κέρκυρας (http://www.teekerk.gr/) μέσω ενός  προφίλ του προγράμματος προβολής γεωγραφικών πληροφοριών Google Earth, που υλοποιήθηκε για το σκοπό αυτό,  αλλά και από  έξυπνες φορητές  συσκευές, οι οποίες εκτός από την  πρόσβαση στην τεκμηρίωση των μνημείων αυτών,  παρέχουν τη δυνατότητα  εντοπισμού τους μέσω υπηρεσιών πλοήγησης.

Τέλος, οι μελετητές εξέφρασαν την ευχή η βάση αυτή που δημιουργήθηκε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και σημαντικό κόστος για το ΤΕΕ, να συνεχίσει να συμπληρώνεται και να εμπλουτίζεται, ώστε να καλύψει το σύνολο  των μνημείων που υπάρχουν στον τόπο, κηρυγμένων ή μη και να συνδεθεί με άλλες ανάλογες βάσεις και κυρίως με αυτές που έχει ήδη δημιουργήσει το Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ (GIS Corfu, ψηφιοποίηση και προβολή έργων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ιόνιων Νησιών, Εugis Corfu).
Για το θέμα μάλιστα της γενικότερης προβολής της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Κέρκυρας, για την οποία το τοπικό Τμήμα πασχίζει μεθοδικά, δαπανώντας πολύτιμους πόρους, θα επιδιωχθεί σύντομα συνάντηση του   Προέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη και του κ. Σπίγγου, με τον νέο υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα.

Η έρευνα κινήθηκε στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας που αφορά στην Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ν. 3028/28-6-2002, ΦΕΚ 153/α/28-6-2002).

Αμέσως μετά την παρουσίαση σύντομες παρεμβάσεις έκαναν κατά σειρά ο π. Πρόεδρος του Π.Τ κ. Κώστας Βλάσσης, ο Βουλευτής κ. Στ. Σαμοϊλης, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ του Δήμου Κέρκυρας κ. Σπ. Μωραΐτης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρ. Σπίρτζης.

Το κλείσιμο

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γνωστά μουσικά κομμάτια που ερμήνευσε ο σολίστ της Δημοτικής Χορωδίας Κέρκυρας SANGIACOMO κ. Σπύρος Σουέρεφ, συνοδευόμενος στο πιάνο από την κα Μαριλένα Ελούλ, ευγενικά και αφιλοκερδώς προσφερθέντες και τις ευχαριστίες του Προέδρου κ. Σπίγγου προς άπαντες τους συμμετέχοντες.    

Σημείωση: Μετά από φροντίδα του Προέδρου κ. Σπίρτζη και απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με την πρόσβαση στην πλατφόρμα  του Τμήματος για την «ψηφιοποίηση και προβολή έργων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ιόνιων Νησιών» η οποία είναι προσβάσιμη απευθείας από τη Διεύθυνση  http://deana.tee.gr/tee/  ή μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος www.teekerk.gr.

(Επιμέλεια: Ν. Ελύτης – Α. Στραβοράβδη)

Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS