Το ΤΕΕ συγχαίρει τους νέους φοιτητές
Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ
Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.
Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ.
Το ΤΕΕ συγχαίρει τους νέους φοιτητές
Το ΤΕΕ συγχαίρει τους νέους φοιτητές
Σε μια ζεστή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015, η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος συνεχάρη δημόσια τους νέους και νέες της Κέρκυρας που εισήλθαν στα Πολυτεχνεία και στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, που ας σημειωθεί ότι είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, οι επιτυχόντες χειροκροτήθηκαν θερμά για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και οι τίτλοι που τους απονεμήθηκαν θα αποτελέσουν το πρώτο ενθύμιο στη σχέση τους με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Εσπερίδα "Ασφάλεια και Υγεία στα Τεχνικά Έργα"
Το υλικών των παρουσιάσεων της εσπερίδας μπορείτε να το κατεβάσετε από τους συνδέσμους:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Π. ΤΜΗΜΑ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παρουσίαση μελέτης για την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας κτιρίου, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.
Την προμελέτη για την Προσεισμική Ενίσχυση Δημοτικού κτηρίου στην Κέρκυρα, που εκπόνησε 4μελής Ομάδα Εργασίας, παρουσίασε στις 12 Ιουλίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ.
Η εν λόγω προμελέτη, που αφορά στο δημοτικό κτήριο επί της οδού Δόνζελοτ 7 στην Κέρκυρα, εκπονήθηκε από Ομάδα Μηχανικών αποτελούμενη από τους κ. Γεώργιο Αρμένη, Π.Μ., Ευτυχία Αποστολίδη, Π.Μ. και Φώτιο Τσίρλη, Π.Μ., υπό την επίβλεψη του κ. Στέφανου Δρίτσου, Π.Μ., καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και εντάσσεται στην Β΄ φάση του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής (Ενίσχυσης) Υφιστάμενων Κατασκευών, γνωστό ως ΕΠΑΝΤΥΚ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θ. Τάσιο.
|
Τα μέλη της μόνιμης επιτροπής, από αριστερά: Αγαθή Ζολώτα, Α.Μ., Δημήτρης Καββαδίας, Αγρ.Τ.Μ., Κωνσταντίνος Πρίφτης, Π.Μ., Κορίνα Γουδέλη, Μ.Μ., Δημήτρης Ρίγγας, Ηλκ.Μ. |
Ρεπορτάζ Εκδήλωσης
Τρόπος σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων
Πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος, ενημερωτική εκδήλωση για τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνοδεύουν τις αιτήσεις για τις άδειες δόμησης, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των σημερινών διατάξεων.
Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Νικόλαος Σπίγγος, Τοπογράφος Μηχανικός.
Η συμμετοχή, κυρίως από τους κλάδους των Τοπογράφων και των Πολιτικών Μηχανικών, ήταν πολύ μεγάλη και σε αυτό συνέβαλαν και οι αντίστοιχοι κλαδικοί Σύλλογοι, οι πρόεδροι των οποίων, κ.Σ. Παγιατάκης και Π. Μπολοβίνος, απάρτισαν το Προεδρείο της εκδήλωσης.
Στην ομιλία του ο Ν. Σπίγγος αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία, στην σημασία σημαντικών νομοθετημάτων παρελθόντων ετών και στη συνέχεια παρουσίασε υποδείγματα τοπογραφικών διαγραμμάτων που αφορούν στην εντός και εκτός σχεδίου δόμηση.
Ακολούθησαν ερωτήσεις των συναδέλφων και διάλογος με σημαντικές παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις οι οποίες θα δοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τέλος, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται στο εξής ανάλογες εκδηλώσεις με ομιλητές Κερκυραίους μηχανικούς, με έμφαση και προτεραιότητα στην ενημέρωση των νέων συναδέλφων.
Ρεπορτάζ Εκδήλωσης
Βράβευση νέων φοιτητών
Σε μια ζεστή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος συνεχάρη δημόσια τους νέους και νέες της Κέρκυρας που εισήλθαν στα Πολυτεχνεία και στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, που ας σημειωθεί ότι είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, οι επιτυχόντες χειροκροτήθηκαν θερμά για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και οι τίτλοι που τους απονεμήθηκαν θα αποτελέσουν το πρώτο ενθύμιο στη σχέση τους με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Η εκδήλωση, που οργανώνεται πλέον κάθε χρόνο, άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής κ. Νικολάου Σπίγγου, ο οποίος τόνισε την αξία της προστασίας από όλους τους Πανεπιστημιακούς φορείς, της πανεπιστημιακής ιδέας και την αγάπη που οφείλουν να επιδείξουν ως φοιτητές για την ανάδειξη του επιστημονικού τους αντικειμένου.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και τον ρόλο του ΤΕΕ ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και της κοινωνίας και ευχήθηκε η νέα χρονιά να σηματοδοτήσει καλλίτερες μέρες για όλους τους Έλληνες.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, τα μέλη της Δ.Ε και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας, επέδωσαν στους – 40 και πλέον επιτυχόντες, τους ειδικούς αναμνηστικούς τίτλους – επαίνους που είχαν ετοιμαστεί για το σκοπό αυτό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο εντευκτήριο της Αναγνωστικής Εταιρείας όπου γονείς, φοιτητές και τα μέλη της Διοίκησης του Π.Τ. είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλλίτερα, να ανταλλάξουν απόψεις για τη μελλοντική πορεία των δραστηριοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών και του Επιμελητηρίου και ευχές για το νέο έτος 2013.
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για την «Σεισμική τρωτότητα των κτιρίων», που οργάνωσε στις 16 Νοεμβρίου 2012 το Περιφερειακό Τμήμα, με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Δρίτσο, Πολιτικό Μηχανικό.
Την εκδήλωση, που σχετίζεται με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα κτίσματα και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΜΑΕΔΗΚ (π. Αναπτυξιακή του Δήμου Κέρκυρας, στο Φαληράκι, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος μηχανικών, κυρίως Πολιτικοί, Αρχιτέκτονες και Τοπογράφοι και φυσικά οι Πρόεδροι και τα Προεδρεία των Συλλόγων τους.
Τον Ομιλητή προσφώνησε θερμά ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Σπίγγος, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Δρίτσο φίλο, που στηρίζει για πάρα πολλά χρόνια και με ιδιαίτερη προθυμία, το επιστημονικό έργο του Τμήματος.
Ο κ. Σπίγγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίση οικονομική κρίση - και όχι μόνο- που βιώνει η χώρα και στην δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ο τεχνικός κόσμος.
Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε τους μηχανικούς να παραμείνουν ενωμένοι.
Στη συνέχεια ο κ. Δρίτσος παρουσίασε την εισήγησή του και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο. Τη συζήτηση διηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Παναγιώτης Μπολοβίνος.
ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ
Άποψη της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Τη μελέτη του για την Καταγραφή των Μνημείων της Κέρκυρας, που εκπόνησε 5μελής Ομάδα Εργασίας, παρουσίασε πρόσφατα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, το τοπικό Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ.
Την εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μηχανικού Στέφανου Πρίφτη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζης, ο νεοεκλεγείς Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Σαμοΐλης, Αρχιτέκτων, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ του Δήμου Κέρκυρας κ. Σπ. Μωραΐτης, μέλη της Διοίκησης του Π.Τ, η οικογένεια Πρίφτη, πολλοί μηχανικοί και απλοί πολίτες.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Οι σεισμοί της L’ Aquila και η Ελληνική Πραγματικότητα» έδωσε την Παρασκευή 20/11, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτη Καρύδης.
Την εκδήλωση, που οργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στα πλαίσια των επιστημονικών – επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σ. Μικάλεφ, ο Πρόξενος της Ιταλίας κ. Giancarlo Bringiotti, και o π. Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Κ. Βλάσσης.
Τον Κερκυραίο καθηγητή, προλόγισε ο Πρόεδρος του Π.Τ. κ. Νίκος Σπίγγος ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρά ακαδημαϊκή πορεία του κ. Καρύδη και στη συμβολή του στις αντισεισμικές κατασκευές. Είχε προηγηθεί το θερμό καλοσώρισμα του Προέδρου του Συλλόγου Μηχανικών Ε.Ε. κ. Άλκη Μπαλατσινού και οι αναφορές του στη σημασία της εκδήλωσης.
Στη διάλεξή του ο ομιλητής, καθηγητής έως πρόσφατα στην έδρα Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, παρουσίασε:
α) Τις ομοιότητες και διαφορές των ιστορικών- παραδοσιακών, νεότερων και σύγχρονων κτιρίων της L’ Aquila και της Ελλάδας – Κέρκυρας,
β) Τα βασικά χαρακτηριστικά του σεισμικού κραδασμού:
• υψηλή διασπορά και τυχαίος συνδυασμός μεταξύ των διαφορών ειδών σεισμικών κυμάτων προτού αναδυθούν στην επιφάνεια του εδάφους.
• περιορισμένες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, δεν αναφερθήκαν αξιοσημείωτες κατολισθήσεις
• Περιοχές όπως η “΄Όννα” υπέστησαν σημαντικότατες ζημιές λόγω δυσμενών εδαφικών συνθηκών (ποτάμιες αποθέσεις).
• οι καταγράφοντες σεισμικοί κραδασμοί παρέχουν μόνον ένα μέρος της όλης εικόνας.
• εκτίμηση για max. επιτάχυνση στην επικεντρική περιοχή ~ 1.0 g.
γ) Τις βλάβες στις παραπάνω τρεις κατηγορίες κτιρίων.
Ο κ. Καρύδης, έκανε κριτική συσχέτιση των βλαβών στα δομήματα της πληγείσας Ιταλικής πόλης με αντίστοιχες βλάβες από ελληνικούς σεισμούς
ΠΑΡΝΗΘΑΣ 1999 Μ = 5,7 R
ΑΙΓΙΟΥ 1995 Μ = 6,4 R
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1986 Μ = 6,2 R
ΑΛΚΙΟΝΙΔΩΝ 1981, (ΕΠΙΚ. ΠΕΡ.) Μ = 6,7 R
ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ 1978, (ΕΠΙΚ. ΠΕΡ.) Μ = 6,5 R
ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 1974 Μ = 4,2 R
και διαπίστωση βασικών ομοιοτήτων, που συνοψίζονται στα εξής: