Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αντίθετο το Τεχνικό Επιμελητήριο στη συγκέντρωση του Πανεπιστημίου στο Φρούριο

Κέρκυρα, 7-6-00
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη διεκδίκηση ανέγερσης κτιρίου Πανεπιστημιακών σχολών μέσα στο Παλαιό Φρούριο, το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας επιθυμεί να διατυπώσει την άποψή του.

1. Το μείζον και δυστυχώς χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του Ιονίου Πανεπιστημίου [Ι.Π] είναι οπωσδήποτε ανάγκη επιτέλους να αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο, αλλά και φορείς που έχουν θεσμικό ή και πολιτικό λόγο στα του Ι.Π. πρέπει άμεσα να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την επίλυσή του.

Η κατάσταση μετά από 15 χρόνια λειτουργίας δεν μας κάνει καθόλου υπερήφανους:

  • Το Τμήμα Ιστορίας στεγάζεται σε κτίριο του Γ’ Λυκείου, στην οδό Αβραμίου.
  • Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας λειτουργεί παράτυπα και καθόλου άρτια στο προοριζόμενο για Πρυτανεία κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας.
  • Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στεγάζεται στο ανακαινισμένο για Βιβλιοθήκη του Ι.Π κτίριο του Αγγλικού Αναρρωτηρίου, στο Παλαιό Φρούριο και
  • Το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας φιλοξενείται προσωρινά στην ισόγεια βόρεια πτέρυγα των Ανακτόρων.

Πέραν αυτών το Πανεπιστήμιο έχει μία Φοιτητική Εστία 98 μόλις φοιτητών και δεν έχει καν Φοιτητική Λέσχη.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο έχει παραχωρηθεί το δυσπρόσιτο κτίριο του Αγγλικού Νοσοκομείου στο Παλαιό Φρούριο, το οποίο προορίζεται για να στεγάσει το Τμήμα Ιστορίας. Η μελέτη για τις σημαντικές βεβαίως εργασίες που απαιτούνται για την επισκευή και προσαρμογή του υπάρχει, αλλά το προϋπολογιζόμενο κόστος είναι περί τα 2,7 δις.

Οι ευθύνες για την οδυνηρή αυτή πραγματικότητα βαρύνουν κατά κύριο λόγο τις μέχρι σήμερα Διοικούσες Επιτροπές του Ι.Π., από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και αυτό το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Μερίδιο ευθύνης έχουν, επίσης, και οι τοπικοί φορείς.

2. Το ΤΕΕ θεωρεί ότι η κατασκευή ενός νέου (τρίτου) κτιρίου εντός του Παλαιού Φρουρίου, πέραν του ότι ως πρόταση απευθύνεται πρωτίστως στο Υπουργείο Πολιτισμού, συγκεντρώνει σοβαρά αντεπιχειρήματα:

  • Το Παλαιό Φρούριο, ως μοναδικό τέτοιου είδους μνημείο στον Ελλαδικό χώρο, απαιτεί ανάλογη προστασία, η οποία οπωσδήποτε δεν υπηρετείται μέσα από την υπερσυγκέντωση της πανεπιστημιακής λειτουργίας.
  • Η κατασκευή ενός ογκώδους κτιρίου, όπως θα είναι το νέο κτίριο, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, προσβάλει το μνημείο και εκθέτει την Κέρκυρα, της οποίας το Παλαιό Φρούριο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο και σημείο αναφοράς της. Το γεγονός δε ότι το νέο κτίριο θα είναι πανομοιότυπο [όσο είναι δυνατόν βέβαια] και στη θέση των γκρεμισμένων στρατώνων Πασχλίγου, της Ενετοκρατίας, δεν αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω.
  • Η κυριαρχία της πανεπιστημιακής χρήσης αλλοιώνει τον χαρακτήρα του χώρου, μειώνει την επισκεψιμότητά του, ακυρώνει τις όποιες εφεδρείες για ήπιες μελ-λοντικές πολιτιστικές χρήσεις.
  • Τέλος, είναι απολύτως βέβαιο ότι το Παλαιό Φρούριο δεν έχει τη χωρητικότητα και δεν θα μπορεί να επιλύει πάντα τις στεγαστικές ανάγκες του Πανεπιστημίου, το οποίο μάλιστα έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία δύο νέων σχολών και οπωσδήποτε αναμένεται να αποκτήσει και άλλες στη συνέχεια.

Εν ολίγοις το Παλαιό Φρούριο απέχει πολύ από το να αποτελεί τη λύση του στεγαστικού προβλήματος του Ι. Π.

3. Το θέμα της στέγασης του Πανεπιστημίου θεωρούμε ότι πρέπει για μια ακόμη φορά να απασχολήσει την τοπική κοινωνία με τους φορείς της. Υπάρχουν αρκετά θέματα που παραμένουν ακόμα εκκρεμή. Συγκεντρωμένο Πανεπιστήμιο ή διάσπαρτο; Στο κέντρο της πόλης ή εκτός; Μέσα στο Παλαιό Φρούριο, εκτός ή και εντός; Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα βοηθήσει στην οριστική επίλυση του ζητήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΤΕΕ /ΤΚ διατίθεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις.

4. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να δει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις προηγούμενες. Και να δρομολογήσει μαζί με την επίλυση του στεγαστικού, την προώθηση και των δύο άλλων εξ ίσου σημαντικών θεμάτων, της αυτοδυναμίας και της παραπέρα ανάπτυξής του.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕΕΒρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS