Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το ΤΕΕ συγχαίρει τους  νέους φοιτητές

Σε μια ζεστή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015, η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος συνεχάρη δημόσια τους νέους και νέες της Κέρκυρας που εισήλθαν στα Πολυτεχνεία και στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

 

Στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, που ας σημειωθεί ότι είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, οι επιτυχόντες χειροκροτήθηκαν θερμά για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και οι τίτλοι που τους απονεμήθηκαν θα αποτελέσουν το πρώτο ενθύμιο στη σχέση τους με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

 

Περισσότερα...

Εσπερίδα "Ασφάλεια και Υγεία στα Τεχνικά Έργα"

Το υλικών των παρουσιάσεων της εσπερίδας μπορείτε να το κατεβάσετε από τους συνδέσμους:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Π. ΤΜΗΜΑ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Παρουσίαση μελέτης για την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας  κτιρίου, στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.


Την προμελέτη για την Προσεισμική Ενίσχυση Δημοτικού κτηρίου στην Κέρκυρα, που εκπόνησε 4μελής Ομάδα Εργασίας, παρουσίασε στις 12 Ιουλίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, το Περιφερειακό  Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ.
Η εν λόγω προμελέτη, που αφορά στο δημοτικό κτήριο επί της οδού Δόνζελοτ 7 στην Κέρκυρα, εκπονήθηκε από Ομάδα Μηχανικών αποτελούμενη από τους κ. Γεώργιο Αρμένη, Π.Μ., Ευτυχία Αποστολίδη, Π.Μ. και  Φώτιο Τσίρλη, Π.Μ., υπό την επίβλεψη του κ. Στέφανου Δρίτσου, Π.Μ., καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και εντάσσεται στην  Β΄ φάση του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής (Ενίσχυσης) Υφιστάμενων Κατασκευών, γνωστό ως ΕΠΑΝΤΥΚ, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θ. Τάσιο.

Περισσότερα...

Ρεπορτάζ Εκδήλωσης
 
Η  Μ  Ε  Ρ  Ι  Δ  Α
«Ενημέρωση των νέων μηχανικών σε επαγγελματικά θέματα»
 
Άποψη της αίθουσας ΜΑΕΔΗΚ στο Φαληράκι
Άποψη της αίθουσας ΜΑΕΔΗΚ στο Φαληράκι
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, στη συνεδριακή αίθουσα της ΜΑΕΔΗΚ στο Φαληράκι, η ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση των νέων μηχανικών σε επαγγελματικά θέματα», την οποία διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ, μετά από πρόταση της Μόνιμης Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων.

Με τη συμμετοχή πολλών νέων μηχανικών και με εισηγητές μέλη του τοπικού Τμήματος, η ημερίδα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων έως αργά το μεσημέρι. Σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης αποτέλεσε το γεγονός του υψηλού επιπέδου που χαρακτήρισε τις ομιλίες και της πληρότητας όλων των θεματικών ενοτήτων.
 
Ο Πρόεδρος του Π.Τ. Κέρκυρας κ. Νικόλαος Σπίγγος
Ο Πρόεδρος του Π.Τ. Κέρκυρας κ. Νικόλαος Σπίγγος
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Π.Τ Κέρκυρας του ΤΕΕ κ. Ν. Σπίγγου, ο οποίος αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μηχανικοί και το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την επιβίωσή του. Τόνισε επίσης τη σημαντική καινοτομία της πραγματοποίησης ενημερωτικών εκδηλώσεων με εισηγητές μέλη του Π. Τμήματος. Ακολούθησε χαιρετισμός από την επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής κα Α. Ζολώτα η οποία αναφέρθηκε στις σκέψεις και στις προσπάθειες των μελών της Μ.Ε για την πραγματοποίησή της ημερίδας ενώ παρουσίασε τους εισηγητές και τη θεματολογία τους.
Ο Πρόεδρος του Π.Τ. Κέρκυρας κ. Νικόλαος Σπίγγος
Τα μέλη της μόνιμης επιτροπής, από αριστερά: Αγαθή Ζολώτα, Α.Μ., Δημήτρης Καββαδίας, Αγρ.Τ.Μ., Κωνσταντίνος Πρίφτης, Π.Μ., Κορίνα Γουδέλη, Μ.Μ., Δημήτρης Ρίγγας, Ηλκ.Μ.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων με αναφορά στα τοπογραφικά διαγράμματα, στις στατικές, αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στις χρήσεις γης και στη δόμηση εκτός σχεδίου. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις για τη νομοθεσία ΚΕΝΑΚ, για τα θέματα Ηλεκτρονικού Μηχανικού και την νομοθεσία μελετών και κατασκευών Δημοσίων Έργων. Η ημερίδα έκλεισε με το θέμα της γενικότερης δράσης του μηχανικού.

Τέλος, τέθηκαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες μηχανικούς οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές και τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής.
        
Οι εισηγήσεις της ημερίδας έχουν αναρτηθεί στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Σχερία του Τμήματος:
 
Περισσότερο φωτογραφικό υλικό, ακολουθεί.
Περισσότερα...

Ρεπορτάζ Εκδήλωσης

 Τρόπος σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων

Πραγματοποιήθηκε στις  5 Δεκεμβρίου του 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος, ενημερωτική εκδήλωση για τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων που συνοδεύουν τις αιτήσεις για τις άδειες δόμησης, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των σημερινών διατάξεων.

Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Νικόλαος Σπίγγος, Τοπογράφος Μηχανικός.

Η συμμετοχή, κυρίως από τους κλάδους των Τοπογράφων και των Πολιτικών Μηχανικών, ήταν πολύ μεγάλη και σε αυτό συνέβαλαν και οι αντίστοιχοι κλαδικοί Σύλλογοι, οι πρόεδροι των οποίων, κ.Σ. Παγιατάκης και Π. Μπολοβίνος, απάρτισαν το Προεδρείο της εκδήλωσης.

Στην ομιλία του ο Ν. Σπίγγος αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία, στην σημασία σημαντικών νομοθετημάτων παρελθόντων ετών και στη συνέχεια παρουσίασε υποδείγματα τοπογραφικών διαγραμμάτων που αφορούν στην εντός και εκτός σχεδίου δόμηση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των συναδέλφων και διάλογος με σημαντικές παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν στις απαραίτητες διευκρινίσεις οι οποίες θα δοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τέλος, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται στο εξής ανάλογες εκδηλώσεις με ομιλητές Κερκυραίους μηχανικούς, με έμφαση και προτεραιότητα στην ενημέρωση των νέων συναδέλφων.   

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Από αριστερά: Ν. Σπίγγος, Σπ. Παγιατάκης και Π. Μπολοβίνος

 Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Από αριστερά: Ν. Σπίγγος,
Σπ. Παγιατάκης και Π. Μπολοβίνος

Ρεπορτάζ Εκδήλωσης

Βράβευση νέων φοιτητών

 

Βράβευση νέων φοιτητών
Η… παραδοσιακή αναμνηστική φωτογραφία
Σε μια ζεστή εκδήλωση, που   πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος συνεχάρη δημόσια τους νέους και νέες της Κέρκυρας που εισήλθαν στα Πολυτεχνεία και στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, που ας σημειωθεί ότι είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, οι επιτυχόντες χειροκροτήθηκαν θερμά για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και οι τίτλοι που τους απονεμήθηκαν θα αποτελέσουν το πρώτο ενθύμιο στη σχέση τους με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Η εκδήλωση, που οργανώνεται πλέον κάθε χρόνο, άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής κ. Νικολάου Σπίγγου, ο οποίος τόνισε την αξία της προστασίας από όλους τους Πανεπιστημιακούς φορείς, της πανεπιστημιακής ιδέας και την αγάπη που οφείλουν να επιδείξουν ως φοιτητές για την ανάδειξη του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία και τον ρόλο του ΤΕΕ ως  τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας και της κοινωνίας και ευχήθηκε η νέα χρονιά να σηματοδοτήσει καλλίτερες μέρες για όλους τους Έλληνες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος, τα μέλη της Δ.Ε και του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας, επέδωσαν στους – 40 και πλέον επιτυχόντες, τους ειδικούς αναμνηστικούς τίτλους – επαίνους που είχαν ετοιμαστεί για το σκοπό αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο εντευκτήριο της Αναγνωστικής Εταιρείας όπου γονείς, φοιτητές και τα μέλη της Διοίκησης του Π.Τ. είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλλίτερα, να ανταλλάξουν απόψεις για τη μελλοντική πορεία των δραστηριοτήτων των Διπλωματούχων Μηχανικών και του Επιμελητηρίου και ευχές για το νέο έτος 2013.   

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Από αριστερά: Ν. Σπίγγος, Σπ. Παγιατάκης και Π. Μπολοβίνος

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε κ. Ν. ΣπίγγοςΟ π. Πρόεδρος της Δ.Ε κ. Κώστας Βλάσσης συγχαίρει τον νεαρό… Κώστα Βλάσση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Κέρκυρα, 4 Δεκεμβρίου 2012
 
 
 
Π.Τ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

Διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή του
Πανεπιστημίου Πατρών Στέφανο Δρίτσο, Πολιτικό Μηχανικό:
«Σεισμική τρωτότητα των κτιρίων»

 

Διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Στέφανο Δρίτσο, Πολιτικό Μηχανικό: «Σεισμική τρωτότητα των κτιρίων»Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η  ενημερωτική εκδήλωση για την «Σεισμική τρωτότητα των κτιρίων», που οργάνωσε στις 16 Νοεμβρίου 2012 το Περιφερειακό Τμήμα, με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο  Δρίτσο, Πολιτικό Μηχανικό.

Την εκδήλωση, που σχετίζεται με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα κτίσματα και πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΜΑΕΔΗΚ (π. Αναπτυξιακή του Δήμου Κέρκυρας, στο Φαληράκι, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος μηχανικών, κυρίως Πολιτικοί, Αρχιτέκτονες και Τοπογράφοι και φυσικά οι Πρόεδροι και τα Προεδρεία των Συλλόγων τους.

Τον Ομιλητή προσφώνησε θερμά ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Σπίγγος, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Δρίτσο φίλο, που στηρίζει για πάρα πολλά χρόνια και με ιδιαίτερη προθυμία, το επιστημονικό έργο του Τμήματος.

Ο κ. Σπίγγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίση οικονομική κρίση  - και όχι μόνο- που   βιώνει η χώρα και στην δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ο τεχνικός κόσμος.
Διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Στέφανο Δρίτσο, Πολιτικό Μηχανικό: «Σεισμική τρωτότητα των κτιρίων»
Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε τους μηχανικούς να παραμείνουν ενωμένοι.

Στη συνέχεια ο κ. Δρίτσος παρουσίασε την εισήγησή του και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο. Τη συζήτηση διηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Παναγιώτης Μπολοβίνος.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ

Συνημένο: Η παρουσίαση του καθηγητή Στέφανου Δρίτσου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Κέρκυρα, 6 Ιουλίου 2012

 
Τεχνικό Επιμελητήριο:

«Ηλεκτρονικά» ο μνημειακός πλούτος της Κέρκυρας
 
 

                                                         Άποψη της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

Τη μελέτη του για την Καταγραφή των Μνημείων της Κέρκυρας, που εκπόνησε 5μελής Ομάδα Εργασίας, παρουσίασε πρόσφατα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρείας, το τοπικό Περιφερειακό  Τμήμα του ΤΕΕ.

Την εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μηχανικού Στέφανου Πρίφτη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χ. Σπίρτζης, ο νεοεκλεγείς Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανος Σαμοΐλης, Αρχιτέκτων, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ του Δήμου Κέρκυρας κ. Σπ. Μωραΐτης, μέλη της Διοίκησης του Π.Τ, η οικογένεια Πρίφτη, πολλοί μηχανικοί και απλοί πολίτες.

Περισσότερα...

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Π.Τ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ


Διάλεξη Π. Καρύδη:

"Οι σεισμοί της L’ Aquila και η Ελληνική Πραγματικότητα"


Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

 

 

 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα «Οι σεισμοί της L’ Aquila και η Ελληνική Πραγματικότητα» έδωσε την Παρασκευή 20/11, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, ο  Ομότιμος Καθηγητής του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτη Καρύδης.

Την εκδήλωση, που οργάνωσε το  Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στα πλαίσια των επιστημονικών – επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο  Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σ. Μικάλεφ, ο Πρόξενος της Ιταλίας κ. Giancarlo Bringiotti, και o π. Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Κ. Βλάσσης.  
 
Τον Κερκυραίο καθηγητή, προλόγισε ο Πρόεδρος του Π.Τ. κ. Νίκος Σπίγγος ο οποίος αναφέρθηκε στη μακρά ακαδημαϊκή πορεία του κ. Καρύδη και στη συμβολή του στις αντισεισμικές κατασκευές. Είχε προηγηθεί το θερμό καλοσώρισμα   του Προέδρου του Συλλόγου Μηχανικών Ε.Ε. κ. Άλκη Μπαλατσινού και οι αναφορές του στη σημασία της εκδήλωσης.


Στη  διάλεξή του ο ομιλητής, καθηγητής έως πρόσφατα στην έδρα Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ,  παρουσίασε:

α) Τις ομοιότητες και διαφορές των ιστορικών- παραδοσιακών, νεότερων  και σύγχρονων κτιρίων της L’ Aquila και της Ελλάδας – Κέρκυρας,
β) Τα βασικά χαρακτηριστικά του σεισμικού κραδασμού:
•    υψηλή  διασπορά και τυχαίος συνδυασμός μεταξύ των διαφορών ειδών σεισμικών κυμάτων   προτού αναδυθούν στην επιφάνεια του εδάφους.
•    περιορισμένες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, δεν αναφερθήκαν αξιοσημείωτες κατολισθήσεις
•    Περιοχές όπως η  “΄Όννα” υπέστησαν σημαντικότατες ζημιές λόγω δυσμενών εδαφικών συνθηκών (ποτάμιες αποθέσεις).
•    οι καταγράφοντες σεισμικοί κραδασμοί παρέχουν μόνον ένα μέρος της όλης εικόνας.
•    εκτίμηση για max. επιτάχυνση στην επικεντρική περιοχή ~ 1.0 g.

γ) Τις βλάβες στις παραπάνω τρεις κατηγορίες κτιρίων.

Ο κ. Καρύδης, έκανε κριτική συσχέτιση των βλαβών στα δομήματα της πληγείσας Ιταλικής πόλης με αντίστοιχες βλάβες από ελληνικούς σεισμούς
ΠΑΡΝΗΘΑΣ 1999                                    Μ = 5,7 R
ΑΙΓΙΟΥ 1995                                         Μ = 6,4 R
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1986                                   Μ = 6,2 R
ΑΛΚΙΟΝΙΔΩΝ 1981, (ΕΠΙΚ. ΠΕΡ.)               Μ = 6,7 R
ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ 1978, (ΕΠΙΚ. ΠΕΡ.)           Μ = 6,5 R
ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 1974                                  Μ = 4,2 R

και διαπίστωση βασικών ομοιοτήτων, που συνοψίζονται στα εξής:

 • Οι     μέγιστες βλάβες (μέγιστες σεισμικές εντάσεις) στην επικεντρική περιοχή επιφανειακών σεισμών είναι  σχεδόν ανεξάρτητες του μεγέθους του σεισμού (από m=4,0r  έως  7,0r).
 • Οι μέγιστες βλάβες  στην επικεντρική περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε εκτίμηση για τέτοιου σχετικά μικρού μεγέθους σεισμό.
 • Μη βλάβες σε τοξωτές η θολοδομικες κατασκευές εφ’ όσον δεν υποχωρούν οι στηρίξεις τους.
 • Βλάβες σε προβόλους και « έρκερ».
 • Εντονότατες διαφοροποιήσεις βλαβών σε πολύ μικρή απόσταση ακόμη και μεταξύ γειτονικών οικοπέδων.
 • Η κατάρρευση λαμβάνει χώρα μέσα στο περίγραμμα της κάτοψης  του κτιρίου χωρίς αξιόλογες οριζόντιες μετατοπίσεις.
 • Μη ουσιαστική διαφοροποίηση των βλαβών ανάλογα με τα δυναμικά χαρακτηριστικά των κατασκευών.
 • Δεν υπάρχουν παρατηρήσεις  για βλάβες οφειλομενες σε οριζόντιες παραμορφώσεις των κατασκευών.
 • Κατοπτρική πτώση απλών κατασκευών ως προς κατακόρυφο άξονα.
 • Οι σοβαρές βλάβες (καταρρεύσεις) συνέβησαν τα πρώτα 5  (sec) κυρίως λόγω της κατακόρυφης σεισμικής συνιστώσας, η οριζόντια συνιστώσα ολοκλήρωσε την καταστροφή.
 • Βλάβες λόγω   σημαντικής μείωσης της τριβής   στις απλές στηρίξεις φερόντων στοιχειών (πατωμάτων – στεγών).
 • Σημαντικότατες βλάβες λόγω κατακόρυφης ταλάντωσης πατωμάτων και στεγών (~ταύτιση ιδιοσυχνοτήτων).
 • Ανατροπές στοιχείων απλά εδραζόμενων επί των δαπέδων (εστίες ανοιχτής φωτιάς κλπ. ανατρέπονται). Επομένως: σήμα κινδύνου για τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω σεισμού με  ταυτόχρονη εκδήλωση σε πολλά μέτωπα της πόλης.
 • Βλάβες λόγω μείωσης του κατακόρυφου  θλιπτικού  φορτιού, τα αξονικά  φορτία  μηδενίζονται  η αλλάζουν  πρόσημο.

Τέλος ο καθηγητής κ. Καρύδης διατύπωσε συμπεράσματα και προτάσεις που ενδιαφέρουν την Ελληνική – Κερκυραϊκή πλευρά. Προς την τελευταία μάλιστα συνέστησε, μεταξύ άλλων, με αφορμή διάφορα περιστατικά, να μην καταργεί τους διαχωριστικούς τοίχους (μοροφίντα) στα παλιά κτίρια, «θεωρώντας» ότι δεν παίζουν κανένα ρόλο.   

Στους συμμετέχοντες, που ήταν κυρίως μηχανικοί αλλά και απλοί πολίτες, διανεμήθηκε κείμενο εισήγησης, που συντάχθηκε πρόσφατα από τον ομιλητή,  για τη “ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”, με συμπεράσματα και προτάσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ
Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS