Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙAΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 2000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 

  1. Η θέσπιση κανόνων δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές της Π.Ε. Κέρκυρας, είναι ζήτημα ιδιαίτερα ευαίσθητο, μείζονος σημασίας για την περιοχή και ως εκ τούτου μας απασχολεί διαχρονικά.
  2. Διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη θεσμοθέτηση πλαισίου δόμησης και μορφολογικών κανόνων με τη έννοια του απαράβατου ή του δεσμευτικού χαρακτήρα. Οι επιφυλάξεις συνίστανται αφενός στον κίνδυνο αναπαραγωγής μορφολογικών στερεοτύπων και αφετέρου στην στρέβλωση της αντίληψης της σχέσης μεταξύ σύγχρονου και παραδοσιακού.
  3. Το νέο πλαίσιο δόμησης πρέπει :

α) να συμπεριλαμβάνει νέα υλικά, νέες τεχνολογίες και μεθόδους δόμησης καθώς και την πρόβλεψη ενσωμάτωσης σύγχρονων εγκαταστάσεων

β) να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες – τις βασικές αλλά και αυτές που προσφέρουν άνεση -, την ορθολογική χρήση ενέργειας, τις τοπικές κλιματικές και μικροκλιματικές συνθήκες.

 

Επειδή θεωρούμε τη μελέτη μορφολογικών στοιχείων των οικισμών ως ένα μέρος της αλυσίδας του χωρικού σχεδιασμού, προτείνουμε:

α) Τη θεσμοθέτηση γενικών κανόνων που θα αναθεωρούν τα ΠΔ του ‘79,’81 και ’85.

β) Την εξειδίκευση των γενικών κανόνων ανά οικισμό ή ομάδων οικισμών, μετά από σε βάθος αναγνώριση, ανάλυση και τεκμηρίωση από διεπιστημονικές ομάδες μηχανικών. 

γ) Οι παραδοσιακοί οικισμοί, ως σημαντικοί, πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που συμφωνεί με τα κοινώς αποδεκτά επιστημονικά κείμενα που αποθαρρύνουν την άκριτη αντιγραφή στοιχείων δόμησης, τα οποία με τα σημερινά μέσα δεν απαιτούνται.

Πρέπει να γίνει η διάκριση μεταξύ της αποκατάστασης υφιστάμενου κτιρίου (διατήρηση των υπαρχόντων μορφολογικών στοιχείων), και ενός νέου κτιρίου ή μιας νέας προσθήκης (διατηρείται το αυθεντικό στοιχείο χωρίς τη δέσμευση στη μέθοδο και τα υλικά κατασκευής).

δ) Σημαντικό στοιχείο πληρότητας για τους οικισμούς είναι ο καθορισμός των ορίων τους με συντεταγμένες ΕΓΣΑ.

 

Θεωρούμε ιδιαίτερα χρήσιμη την καταγραφή των μορφολογικών τοπικών στοιχείων με την αντίστοιχη τεκμηρίωσή τους, ως επιλογές δόμησης κατά το χρόνο που κατασκευάστηκαν. Θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο σύνολο συστηματοποιημένης πληροφορίας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τις αρχιτεκτονικές μελέτες και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον υπόλοιπο χωρικό σχεδιασμό, εφόσον αυτός υλοποιηθεί.

 

Κέρκυρα, 23/5/2016


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS