Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Έρευνα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των μηχανικών

Συμμετέχετε συμπληρώνοντας τη φόρμα για την Έρευνα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των μηχανικών.

Συμμετοχή

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Εγγραφή στα Σ.Υ.Π.Ο.Θ.Α. και Σ.Α.

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στα Συμβούλια Πολεοδομικών θεμάτων & Αμφισβητήσεων – ΣΥΠΟΘΑ και Συμβούλια Αρχιτεκτονικής - ΣΑ

Περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΚ/ΤΕΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κέρκυρα, 8 Απριλίου 2014

ΤΕΕ Κέρκυρας:

Πλήγμα και στους μηχανικούς επιφέρει ο πολυνόμος

Με τον πολυνόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή 30/3/2014, συντελείται ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην κοινωνική δομή και συνοχή της χώρας. Οριστικοποιείται ένα περιβάλλον στο οποίο:

α) Η κυβέρνηση ενεργεί επιτηρούμενη από τους δανειστές, ενώ το κοινοβούλιο νομοθετεί κάτω από συνθήκες που μικρή σχέση έχουν με τις δημοκρατικές λειτουργίες,

β) Ακυρώνεται η έννοια της ελεύθερης έκφρασης, της συμμετοχής και της δημιουργικής πρωτοβουλίας του πολίτη. Δηλαδή παύει το θεμέλιο της δημοκρατίας να είναι η λαϊκή κυριαρχία.

Στον κενό χώρο που αφήνει αυτή η ακύρωση, ανοίγει ο δρόμος για την εγγραφή νέων κανόνων και την εγκαθίδρυση εξουσιών με τρόπο ανεξέλεγκτο,  που προφανώς δεν πηγάζουν από τον λαό,  αδιαφορώντας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι κανόνες, πλέον, θα εγγράφονται από όποιον έχει την ισχύ να το κάνει, με την απουσία της έννοιας του δικαίου και της αντίληψης της κοινωνικής ευαισθησίας. Αυτό, άλλωστε, είναι το περιεχόμενο του «ανταγωνισμού», έννοια με την οποία τις τελευταίες δεκαετίες γαλουχείται η κοινωνία μας.

Οι μηχανικοί υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης από την αρχή, αφού η ύφεση στις κατασκευές ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε στον οικονομικό κατήφορο της χώρας.

Σήμερα, το 40% των διπλωματούχων μηχανικών είναι ανασφάλιστοι και κινδυνεύουν να κατασχεθεί η περιουσία τους από το κρατικό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, αφού αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές  εισφορές τους, λόγω της ανεργίας στην οποία τους έχουν οδηγήσει τα «μνημονιακής» αφετηρίας και έμπνευσης μέτρα της κυβέρνησης.

Πέραν αυτών, ο πολυνόμος επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στους διπλωματούχους μηχανικούς, αφού :

  • Ανοίγει το δρόμο για την ισοπέδωση των βαθμίδων των πτυχίων   (Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ και με τα  Κολέγια).
  • Αφαιρεί πόρους και αποδυναμώνει το ασφαλιστικό τους ταμείο, οδηγώντας το στην κατάρρευση.
  • Απορρυθμίζει πλήρως το εργασιακό τους  περιβάλλον, με δραματικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του τόπου.

 

Το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκπροσωπώντας τα μέλη του:

  • Συμμετέχει στην γενική απεργία της 9ης Απριλίου.
  • Συντάσσεται με τις δράσεις ενάντια στον πολυνόμο και στηρίζει τις κινητοποιήσεις που συντονίζονται από το Κεντρικό ΤΕΕ σε όλη την Ελλάδα.
  • Εκφράζει την αλληλεγγύη του στις δίκαιες διεκδικήσεις των  επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και εναντιώνεται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των συλλογικών χώρων.

 

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί είναι αντίθετοι με την αθλιότητα συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνόμου, αλλά και με τις επαναλαμβανόμες μεθοδεύσεις της αιφνιδιαστικής και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση εισαγωγής και ψήφισης νομοσχεδίων από την κυβέρνηση.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS