Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Το Π. Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργάνωσαν εκδήλωση τιμητικά αφιερωμένη στην Μελίνα Σπίγγου - Πολυλά, Πτυχιούχο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος « Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου », του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον πατέρα της Μελίνας, η επιστημονική εργασία της με τίτλο «Επιπτώσεις από ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα  στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας».  

Ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος κ. Νίκος Τρίαντος,  αναφέρθηκε στην πρώτη εργασία της Μελίνας με θέμα «Σχέδιο εκκένωσης της παλιάς πόλης της Κέρκυρας σε περίπτωση σεισμού», την οποία είχε παρουσιάσει το έτος 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΚ/ΤΕΕ, τονίζοντας το ζήλο της για την επιστήμη και τη ζωντάνια του πνεύματός της. Επιπλέον, διάβασε, την επιστολή του Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιου Λέκκα, όπου η Μελίνα, συνεχίζοντας την επιστημονική της διαδρομή παρακολουθούσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων». Στην επιστολή του ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην επιστημοσύνη της Μελίνας, στο ανήσυχο πνεύμα της και στη διάθεση της να ασχοληθεί με θέματα που αγγίζουν την κοινωνία και τις ανάγκες της. Τέλος ανέφερε την απόφαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος,  στο οποίο είναι  Διευθυντής, να  θεσπίσει μία υποτροφία δωρεάν φοίτησης «Σε μνήμη Μελίνας Σπίγγου-Πολυλά».

 

Ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος στη συνεχεία ανέφερε ότι με κάθε σεβασμό προς την οικογένεια της Μελίνας, είναι χαρά να παρουσιάζεται η εργασία της στο ΤΕΕ, καθότι το θέμα των υδρογονανθράκων έχει απασχολήσει το Π. Τμήμα του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, το έχουν επεξεργαστεί οι Μόνιμες Επιτροπές και η Διοικούσα Επιτροπή ενώ συμμετείχε, με κατάθεση απόψεων, στη δημόσια διαβούλευση.

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Μάρκος Αυλωνίτης  o οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το τιμώμενο πρόσωπο, ενώ τόνισε την επιστημονική κατάρτιση της Μελίνας την οποία εκτίμησε από τη συνεργασία της σε σχετικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου κάθε χρόνο θα πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν της Μελίνας. 

Ο πατέρας της Μελίνας ευχαρίστησε τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας αλλά και τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα της Αμερικής (ΝΟΑΑ) όπου για οκτώ μήνες βοήθησαν να ολοκληρωθεί η εργασία της κόρης του, παρουσίασε δε τη μεταπτυχιακή εργασία της με πληρότητα και απλές κατανοητές διατυπώσεις. Επίσης, μίλησε και για όλες τις εργασίες της, ως προϊόντα της ευαισθησίας της σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα..

Η εργασία με τίτλο «Επιπτώσεις από ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα  στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας», πραγματεύεται ένα υποθετικό σενάριο δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας στο θαλάσσιο χώρο που έχουν οριοθετηθεί τα «οικόπεδα» των μελλοντικών γεωτρήσεων πετρελαίου στη θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας.

Μέσα από αναλύσεις τις πιθανής πορείας των πετρελαιοκηλίδων του σεναρίου, λαμβάνοντας υπόψη μετεωρολογικά δεδομένα και τη χρήση του ειδικού λογισμικού TAP (Trajectory Analysis Planner) της ΝΟΑΑ, μελετήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, δηλαδή στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων, ενώ έγινε αναφορά στο περιεχόμενο ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης (Contingency Plan) για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τους γονείς της Μελίνας, Θανάση Σπίγγο και Κάτια Πολυλά, τους οικείους της, αρκετοί φίλοι και συμφοιτητές της, όπου κατέκλυσαν την αίθουσα, στελέχη του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Διοίκηση του ΤΕΕ, ενώ από πλευράς επισήμων ο π. Περιφερειάρχης ΠΙΝ κ. Θ. Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών κ. Μ. Ορφανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, κ. Δ. Κατέχης και ο κ. Σ. Νεράντζης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Κέρκυρα Ψηλά».

Στο τέλος της παρουσίασης τόσο ο Πρόεδρος του Π. Τμήματος κ. Ν. Τρίαντος όσο και ο Καθηγητής κ. Αυλωνίτης, αναφέρθηκαν στη χρησιμότητα και στις εφαρμογές της εργασίας που παρουσιάστηκε. Ο γιατρός κ. Σ. Σαββανής αναφέρθηκε στον εξαιρετικό χαρακτήρα της Μελίνας και την καλλιέργεια του πνεύματός της.

Ο π. Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Ελληνική Βουλή στις αρχές του 2019 ψήφισε νόμο για τη σύσταση Τοπικού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου για τη πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν συμβάντος διαρροής πετρελαίου, όπου η συγκεκριμένη εργασία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι γονείς της Μελίνας προσέφεραν στο ΤΕΕ και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τιμής ένεκεν, τόμο με τις τρείς (3) επιστημονικές εργασίες της κόρης τους Μελίνας. 

Η επιστημονική εργασία της Μελίνας Σπίγγου – Πολυλά, βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Π. Τμήματος www.teekerk.gr.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ

Επιμέλεια Α. Στραβοράβδη


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS