Συμμετοχή ΤΚ/ΤΕΕ στην Πράξη "ΛΑΕΡΤΗΣ" που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. "Ιόνια Νησιά 2014-2020"

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΚ/ΤΕΕ

Ο Κανονισμός της Βιβλιοθήκης του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ. 

Περισσότερα

Οικισμοί Ν. Κέρκυρας

Ψηφιοποίηση Πινακίδων

Εκλογές Μαΐου 2024

Κέρκυρα, 13 Ιουνίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βλαβερές επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων

 

Η ανεξέλεγκτη καύση συσσωρευμένων όγκων απορριμμάτων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και γενικευμένη περιβαλλοντική βλάβη.

Εξαιτίας των σημαντικών ποσοτήτων πλαστικών αλλά και άλλων υλικών που εμπεριέχονται στα απορρίμματα, οι τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται περιέχουν χλώριο. Η πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο χημική οικογένεια τέτοιων ενώσεων είναι οι διοξίνες.

Κατά την ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων, οι ουσίες αυτές διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα ρυπαίνοντας τον αέρα, στη συνέχεια επικάθονται στο έδαφος ή στους φυτικούς οργανισμούς, οι οποίοι καταναλώνονται από τους ζωικούς και καταλήγουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Οι διοξίνες είναι χημικές ενώσεις, εξαιρετικά ανθεκτικές στη βιολογική τους αποδόμηση, με αποτέλεσμα να βιοσυσσωρεύονται. Δηλαδή δεν μπορούν να μεταβολιστούν ή να αποβληθούν από τον οργανισμό, αλλά αποθηκεύονται στο λίπος των ζωικών οργανισμών, πολλαπλασιάζονται και συνεχώς αθροίζονται προκαλώντας χρόνια δηλητηρίαση.

Οι επιπτώσεις των διοξινών είναι σοβαρές και έχουν συνδεθεί με όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη, ηπατικές βλάβες, στειρότητα, νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά, νευροπάθεια, δερματικές παθήσεις, βλάβες στα έμβρυα κ.α. Το ποσοστό βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, αλλά ιδίως από το είδος της διοξίνης.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, πρέπει να τονιστεί ότι,  ιδιαίτερα  κατά την  καλοκαιρινή περίοδο, η καύση των απορριμμάτων με τα εύφλεκτα υλικά που εμπεριέχουν, μπορούν να δημιουργήσουν μη ελεγχόμενες πυρκαγιές με τον κίνδυνο της εξάπλωσης τους.

Στο πλαίσιο του ρόλου του ΤΕΕ για την ενημέρωση της κοινωνίας, καλούμε τους συμπολίτες μας να μην καταφεύγουν στην ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων για κανένα λόγο, καθότι προκαλούν βλάβες που πιθανότατα είναι μη αναστρέψιμες για τη υγεία μας και για το περιβάλλον.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΤΚ/ΤΕΕ


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS