Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Συμπληρώστε την αίτηση στη φόρμα εγγραφής για το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών.

Εγγραφή

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Έρευνα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των μηχανικών

Συμμετέχετε συμπληρώνοντας τη φόρμα για την Έρευνα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των μηχανικών.

Συμμετοχή

Εγγραφή στον Κατάλογο Πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στον κατάλογο πραγματογνωμόνων του ΤΚ/ΤΕΕ

Εγγραφή

Εγγραφή στα Σ.Υ.Π.Ο.Θ.Α. και Σ.Α.

Συμπληρώστε την αίτηση για την εγγραφή σας στα Συμβούλια Πολεοδομικών θεμάτων & Αμφισβητήσεων – ΣΥΠΟΘΑ και Συμβούλια Αρχιτεκτονικής - ΣΑ

Περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΚ/ΤΕΕ

Αγαπητέ/ή Συνάδελφε,

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των μελών του Περιφερειακού Τμήματος, σας γνωστοποιούμε περιληπτικά τα βασικά θέματα, με τα οποία ασχολήθηκε η Δ.Ε. την περίοδο Απριλίου – Αυγούστου 2016:


Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος της βιβλιοθήκης του Π. Τμήματος είναι διαθέσιμος στους συναδέλφους προκειμένου να τον χρησιμοποιούν για εργασία και επαγγελματικές συναντήσεις. Η αίθουσα θα διατίθεται κατά τις πρωϊνές ώρες. Διαθέτει δίκτυο wi-fi ενώ το «κλείσιμο» της αίθουσας γίνεται ηλεκτρονικά.


 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 • Κύκλος ενημερωτικών σεμιναρίων σε εφαρμογές H/Y.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο κύκλος σεμιναρίων προς τα μέλη του Τμήματος, σε εφαρμογές H/Y που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος με χρήση ειδικού λογισμικού.
 
Τα θέματα των σεμιναρίων αφορούσαν:

 1. Tη δημιουργία και επεξεργασία αρχείων ψηφιακής εικόνας.
  Eισηγητής: Σωκράτης Λινάρδος, Α.Μ.

 2. Tην εκμάθηση και εξοικείωση μέσω ασκήσεων και πρακτικών εφαρμογών της παραγωγής δισδιάστατων σχεδίων (CAD).
  Εισηγητής: Νίκος Μπίσκος, Α.Μ. 

Μετά από προφορικά αιτήματα αρκετών συναδέλφων, η Δ.Ε. θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανάληψης των συγκεκριμένων σεμιναρίων.

 

 • «Διερεύνηση της ύπαρξης πολεοδομικού Σχεδίου της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, μετά την πολιορκία του 1537 από του Οθωμανούς»

Αποφασίστηκε η έκδοση βιβλίου από το ΤΚ/ΤΕΕ της ερευνητικής εργασίας με τον πιο πάνω τίτλο, η οποία εκπονήθηκε από εθελοντική (μη αμειβόμενη) Ομάδα Εργασίας του Π. Τμήματος. Η έκδοση θα είναι ψηφιακή και θα παρέχεται ελεύθερα μέσα από την ιστοσελίδα μας, ενώ θα παραχθεί σε χαρτί περιορισμένος αριθμός αντιτύπων (hardcopy).  
 
Tην Ο.Ε αποτελούν οι συνάδελφοι: Ανδρέας Μαζαράκης, Α.Μ. – Αρχαιολόγος, ως συντονιστής, Ευγενία Καρρά, Α.Μ., Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου, Α.Μ., Αθανάσιος Ρουβάς, Α.Μ.
 

ΕΓΓΡΑΦΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 • Εστάλη έγγραφο - απάντηση στην Διεύθυνση Υπηρεσία Δόμησης Δ. Κέρκυρας, με θέμα «Παρατηρήσεις επί του εγγράφου της ΥΔΟΜ για έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ για την έκδοση άδειας δόμησης προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια και νομιμοποίησης κατασκευών». 

 • Εξετάστηκε από τη Δ.Ε. το θέμα «Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις  περιοχές εντός και εκτός οικισμού μέχρι 2.000 κατοίκων, της Π.Ε Κέρκυρας της Π.Ι.Ν.» Στη συνέχεια εστάλη έγγραφο προς το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΝ) με τις απόψεις του τμήματος και τον επισήμανση ότι:“για την ουσιαστική διαβούλευση και τη διατύπωση σοβαρής άποψης για τη μελέτη, θεωρείται απαραίτητη η ενημέρωση – παρουσίαση της μελέτης στην Κέρκυρα, από τη Δ/νουσα υπηρεσία του ΥΠΕΝ και τους μελετητές.”

Στη συνέχεια το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την μελετητική Ομάδα, την ΠΙΝ και τον Δήμο Κέρκυρας διοργάνωσαν την παρουσίαση της Μελέτης, όπου πραγματοποιήθηκε στις 23/05, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας  όπου συμμετείχαμε.

 • Έγγραφο προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ με κοινοποίηση στα Π. Τμήματα, αναφορικά με τις νέες ισχύουσες διατάξεις για τους Ελεγκτές Δόμησης και τα προβλήματα που προκύπτουν από την πρακτικά ανεξέλεγκτη εγγραφή στα μητρώα. 

 • Έγγραφο προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και στην Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας σχετικά με την ανάληψη από μέρους τους  των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠIN. 

 • Έγγραφο προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας σχετικά με το θεσμικό πλάισιο για τις αναθέσεις δημόσιων μελετών και υπηρεσιών και την ανάγκη τήρησής του.

 • Έγγραφο προς το Κεντρικό ΤΕΕ (Πρόεδρο, Δ.Ε. και Προεδρείο της Αντιπροσωπείας) για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στην επιστολή ζητείται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι μηχανικοί περιβάλλοντος να μπορούν να εκπονήσουν περιβαλλοντικές μελέτες από την εγγραφή τους στα μητρώα του ΤΕΕ και όχι μετά από 4 χρόνια όπως οι υπόλοιπες ειδικότητες. Στο ίδιο έγγραφο έγινε αναφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των νέων ειδικοτήτων (χωροτάκτες, πολεοδόμοι κ.λπ.)

Ανάλογο έγγραφο εστάλη και στα Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΟΜΕΔΙ.

 • Έκδόθηκε και δημοσιεύθηκε δελτίο τύπου για τις επιπτώσεις της εφαρμογής του Ν. 4387/12.05.2016 (ΦΕΚ85 Α΄/12.05.2016) ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ .

 • Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ και ΤΚ/ΤΕΕ με θέμα «Ενεργειακό Αποτύπωμα ΠΙΝ». Η Προγραμματική Σύμβαση έχει ως αντικείμενο τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση ενεργειακών δεδομένων δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων αρμοδιότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων της Περιφέρειας.

 • Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, το Π. Τμήμα θα συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας η οποία θα στελεχωθεί από 6 μηχανικούς. Για το σκοπό αυτό, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τμήματος πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η Δ.Ε στη συνεδρίαση της στις 25/08/2016 συγκρότησε τον Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης των Υποψηφίων.

 • Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΚ/ΤΕΕ ο Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας, ενώ σύντομα θα αναρτηθεί ο Οδηγός Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και ενημερωτικό υλικό για τις Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες (κεραίες τηλεφωνίας κ.λπ.) στον Αστικό Χώρο. Το πιο πάνω ενημερωτικό υλικό αφορά στην καθημερινότητα όλων μας και απευθύνεται τόσο στους συναδέλφους όσο και στους συμπολίτες μας. Έχει προταθεί στο Δ. Κέρκυρας η προβολή του προς τους δημότες.

Τo υλικό επιμελήθηκε η Γ. Θεοχαροπούλου Μ.Μ.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 • Ο Πρόεδρος και μέλη της Δ.Ε. του Π. Τμήματος συναντήθηκαν με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης “Κερκυραίων Δήμος” κα Μερόπη Υδραίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 στα γραφεία του Τμήματος όπου συζητήθηκαν θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης  και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 • Οι εκπρόσωποι μας στον Φορέα Διαχείρισης κα Λ. Τσολάκου, Α.Μ.   Μ. Κουλούρη, Α.Μ. και Ε. Παπαδοπούλου, Α.Μ. συμμετείχαν στην ημερίδα που  διοργάνωσε  ο Δήμος Κέρκυρας με θέμα «KΕΡΚΥΡΑ - UNESCO: Πλεονέκτημα ή πρόβλημα; Ευκαιρία ή αδυναμία;». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2016, στο Φαληράκι.

 • Στο πλαίσιο συνεδρίασης της Δ.Ε., η κα Ν. Βλάχου, Π.Μ., ως εκπρόσωπος της ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ, προσκλήθηκε για να ενημερώσει το σώμα για τα προγράμματα CLLD/ LEADER ΠΑΑ 2014-2020, τα οποία θα κατατεθούν από την ΑΝΙΟΝ ΑΑΕ ΟΤΑ. Στην ενημέρωση κλήθηκαν και παραβρέθηκαν μέλη των κλαδικών συλλόγων και μέλη των μονίμων επιτροπών. 

 • Συμμετοχή του Προέδρου του τμήματος στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την πορεία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την 31/08 στην Περιφέρεια. 

 • Η υπάλληλος του Π. Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ κα Α. Στραβοράβδη συμμετείχε σε επιμορφωτικό σεμινάριο του ΕΚΔΑΑ με  τίτλο «Εφαρμογή του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ)», Το σεμινάριο  διεξήχθη στα Ιωάννινα στις 12 και 13 Μαΐου 2016.

 
ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 • Μ.Ε. Προστασίας και Διατήρησης της  Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. 

Η Μ.Ε. Προστασίας και Διατήρησης της  Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς μετά από έγγραφο της Δ.Ε. έστειλε τις απόψεις της επί της Μελέτης Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων της Π.Ε. Κέρκυρας της Π.Ι.Ν.

 • Μ.Ε. Επιστημονικών Θεμάτων – Πραγματογνωμοσυνών.

Η Μ.Ε. Επιστημονικών Θεμάτων – Πραγματογνωμοσυνών, πρότεινε τους πραγματογνώμονες για τις νέες αιτήσεις όπου κατατέθηκαν στο Π. Τμήμα ενώ ήλεγξε, ως προς την πληρότητά τους, τις πραγματογνωμοσύνες που ολοκληρώθηκαν από τους συναδέλφους πραγματογνώμονες.
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Την Τετάρτη 18 Μαϊου πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π. Τμήματος, η διάλεξη με θέμα « Ηχομόνωση – Ηχοπροστασία», με ομιλητή τον κ.  τον κ. Δημήτριο Σκαρλάτο, Φυσικό- Ηλεκτρολόγο Μηχ/κο – Δρ. Μηχανολόγο Μηχ/κο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ

 • Ανασυγκροτήθηκε, με απόφαση της Συγκλήτου, το Τεχνικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου με εκπροσώπους του ΤΕΕ τον κ. Νικόλαο Σπίγγο, Αγρ. Τ. Μηχανικό και αναπληρωτή αυτού τον κ. Αθανάσιο Μακρή, Πολιτικό Μηχανικό.    

 • Ορίσθηκε ως εκπρόσωπος για τη συγκρότηση μικτού Οργάνου/κλιμακίου Ελέγχου ανελκυστήρων της Δ/νσης Εμπορίου, Ενέργειας & Βιομηχανίας του Δήμου Κέρκυρας για την περίπτωση ατυχήματος κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11, παρ. β της Κ.Υ.Α. με αρ. Οικ. Φ.Α./9.2./ΟΙΚ.28425/22.12.2008 (ΦΕΚ 2604Β΄/22-12-2008) ο κ. Ναπολέων Κεφαλληνός, Μ.Μ με αναπληρωτή τον κ. Στυλιανό Πανδή, Μ.Μ.     

 • Ορίσθηκε ως εκπρόσωπος στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (προσέγγιση LEADER), ο κ. Ιωάννης Μεταλληνός, Π.Μ. με αναπληρωτή του τον κ. Ιωάννη Χονδρογιάννη, Π.Μ.

 •  Ορίσθηκε ως εκπρόσωπος στην Επιτροπή Διαγωνισμού του 1ου υποέργου «Επέκταση Λιμένα Ερείκουσσας» της ΠΙΝ,  ο κ. Σταμάτης Δόικας, Π.Μ με αναπληρωτή αυτού τον κ. Πέτρο – Παύλο Γκιάτη, Π.Μ.

 
Τέλος,
 
σας προτείνουμε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του τμήματος http://www.teekerk.gr για την έγκυρη ενημέρωσή σας και υπενθυμίζουμε ότι εκεί υπάρχουν ενεργές ηλεκτρονικές φόρμες για να συμπληρωθούν από τα μέλη μας, οι οποίες αφορούν:


Α. Mητρώο εθελοντών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Β. Έρευνα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των μηχανικών.
 
Τον Απολογισμό Δραστηριότητας της Δ.Ε. για τους μήνες Απρίλιο – Ιούνιο δεν τον λάβατε, εξ’ αιτίας  τεχνικού προβλήματος της εφαρμογής μαζικών αποστολών.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Νίκος Τρίαντος
Πρόεδρος Δ.Ε.


Βρείτε μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο twitter
Λάβετε ειδοποιήσεις RSS